Quantcast

Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis

  • Teksto dydis:

Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekalų paruošti tik tiek, kiek reikia, gali tapti tikru iššūkiu.

O ir nedideliuose namų ūkiuose šventes pasitinkantiems išties aktualu, kokius patiekalus ruošti – dažnam lankantis pas tėvus ir senelius buvo įprasta, kad pastarieji pasirūpintų šventinio stalo gėrybėmis.

„Jau antrus metus iš eilės mūsų darbuotojai per šv. Velykas ilsėsis ir šią šventę praleis artimiausiųjų rate, tad apsipirkimo metu reikėtų nepamiršti šventiniam stalui paruošti reikalingų ingredientų. Raginame pirkėjus į parduotuvę atvykti su pirkinių sąrašu ir parduotuvėje praleisti kuo mažiau laiko. Visose mūsų parduotuvėse, kaip ir visada, bus valdomi pirkėjų srautai ir stebima, kad pirkėjų vienu metu parduotuvėje nebūtų per daug. Esant parduotuvėje, prašome pirkėjų taisyklingai dėvėti veido kaukę, dezinfekuoti rankas, naudotis nemokamomis vienkartinėmis pirštinėmis, laikytis atstumų tarp pirkėjų ir darbuotojų, ir kt.“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Šventinis valgiaraštis

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ inicijuotoje velykinėje lojalių pirkėjų apklausoje, 64 proc. apklaustųjų sako, kad pirks produktus ir velykinio stalo patiekalus gamins patys ar kartu su šeima. „Didžioji dauguma mūsų pirkėjų velykinį vaišių stalą ruoš patys. Per daugelį metų buvome įpratę, kad prie šios šventės stalo susirenka gausi šeima ir artimieji, tad ir maisto buvo ruošiama daugiau. Raginame planuoti šventinio stalo valgiaraštį, gaminti tik tiek, kiek reikia, ir stengtis neišmesti maisto, o likučius panaudoti kūrybiškai“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Pusryčiams – kepti margučiai

„Didelė dalis žmonių yra įpratę dažyti kiaušinius ir paversti juos margučiais dar šv. Velykų išvakarėse, tačiau dažnu atveju kiaušinių nudažoma daugiau nei galima jų suvalgyti per trumpą laiką. Naujus skonius padės atrasti kepti margučiai“, – mini B. Baratinskaitė.

Reikės:

margučių ar paprastų virtų kiaušinių,

šlakelio aliejaus,

garstyčių sėklų,

žiupsnelio maltos ciberžolės,

rūkytos raudonosios paprikos miltelių,

druskos bei pipirų pagal skonį.

Virtus kiaušinius ar margučius perpjaukite perpus, apibarstykite prieskoniais ir dėkite kepti į įkaitintą keptuvę. Kiaušinius reikėtų kepti iki kol gražiai paruduos. „Virtus kiaušinius galima kepti bet kokiame pasirinktame ir mėgstamame prieskonių mišinyje – tik eksperimentų metu galite atrasti jums patį tinkamiausią skonį. Keptus virtus kiaušinius serviruokite su mėgstamais pagardais“, – dalinasi B. Baratinskaitė.

Pietums ar vakarienei – alpinis šalvis keptuvėje arba grilyje

„Alpinis šalvis yra lašišinės šeimos, šalvių genties gėlavandenė žuvis, gyvenanti labai šaltuose ir krištolo skaidrumo vandenyse. Ši žuvis dėl savo spalvos kiek primena lašišą ar upėtakį, tačiau alpinė šalvis, kaip ir menkė, turi daug baltymų, o labiausiai yra vertinama dėl turimų nesočiųjų riebalų rūgščių,“ – mini B. Baratinskaitė.

Reikės:

išvalytų alpinių šalvių (vienam suaugusiam – viena žuvis) su galva,

120 g sviesto,sumaišyto su mėtomis ir laiškiniu česnaku,

druskos ir juodųjų pipirų,

alyvuogių aliejaus,

4 citrinų,

mėtos lapelių papuošimui.

Žuvį, prieš ją ruošiant, apie 20 minučių palaikykite kambario temperatūroje. Sviestą padalinkite į dvi dalis – po 60 g į atskirus indelius. Pirmiausia žuvies vidų gausiai pabarstykite druska ir pipirais, tuomet ištepkite sviesto, mėtų ir laiškinio česnako mišiniu. Virtuviniu siūlu perriškite žuvį keliose vietose, kad ši kepimo metu neprasivertų. Žuvį tuomet ištepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite pipirais ir druska. Įkaitinkite grilį ar keptuvę, perpjaukite citrinas per pusę ir pakepinkite jas apie tris minutes. Tuomet į grilį ar keptuvę dėkite žuvį – kepkite ją apie 12 minučių iš kiekvienos pusės, kol gražiai paruduos, o storiausioje vietoje peilio galiukas lengvai persmeigs pačią žuvį. Išėmus žuvį ją aptepkite likusiu sviesto, mėtos ir laiškinio česnako mišiniu, leiskite skoniams įsigerti ir palikite apie 10 minučių.

„Prie šios žuvies puikiai tiks šviežios daržovės arba orkaitėje keptos. Orkaitėje kepkite smidrus, virtus burokėlius ir mažas bulvytes – sumaišykite jas su alyvuogių aliejumi, česnaku, mėgstamomis žolelėmis ir kietuoju sūriu“, – dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
o kam tuos margučius šv. Velykom kepti. Jei liko po švenčių tada ir atšviežinkit kepdami

man tai

man tai portretas
skaniausios andu lydekos

nu

nu portretas
nezinojau kad zuvys alpese gyventu-bala nemate
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių