- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pirmąjį birželio sekmadienį tradiciškai minima Tėvo diena. Tądien siūlome savo tėčius, senelius, o ir kitus brangius žmones pradžiuginti morkų keksu. Juk jei bent viena skanėsto sudedamoji dalis – daržovės – tai jau geras ženklas. Kaip išsikepti šventinį morkų keksą bei ką Tėvo dieną perka tautiečiai, pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ ekspertai.
„Stebėdami apsipirkimo tendencijas, galime teigti, jog populiariausios prekės artėjant ir Mamos, ir Tėčio dienoms, be abejonės, yra gėlės – ir skintos, ir vazonuose. Taip pat ir pirmąjį gegužės, ir pirmąjį birželio sekmadienį 2-3 kartais ūgteli vaisių, ledų, vaisvandenių, konditerijos gaminių paklausa. Tėčio dieną keletą kartų išauga susidomėjimas prekėmis, kurios puikiai tinka dovanai, pavyzdžiui, barzdaskutėmis, peilių rinkiniais, knygomis“, – teigia Ernesta Dapkienė, prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.
Įdomu tai, jog ir Mamos, ir Tėvo dieną įprastai sumažėja pieno produktų – varškės, jogurto, grietinės pardavimai.
O štai „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi nesudėtingu, sveikesnio deserto receptu – siūlo tėčiams iškepti morkų keksą.
Morkų keksas tėčiui
Jums reikės:
– 400 g (apie 4 vnt.) morkų (smulkiai sutarkuotų);
– 120 g lazdyno riešutų be luobelių (smulkiai maltų);
– ¾ stiklinės (apie 145 g) tyro alyvuogių aliejaus;
– 1 stiklinės rudojo cukranendrių cukraus;
– 4 kiaušinių;
– 1,5 stiklinės miltų;
– 2 аrbatinių šaukštelių kepimo miltelių;
– pusės arbatinio šaukštelio imbiero miltelių;
– pusės arbatinio šaukštelio malto cinamono.
„Pradėkite nuo riešutų. Juos malkite be luobelių. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pakepkite riešutus apie 15 minučių. Tuomet suberkite juos ant švaraus rankšluosčio ir švelniai patrinkite, taip riešutų luobelės švelniai nusilups. Sumalkite juos kavamale“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.
Atskyrę kiaušinių trynius nuo baltymų, trynius sumaišykite su cukrumi ir aliejumi, ištrinkite viską iki vientisos masės. Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais, imbierais ir cinamonu. Mišinį suberkite į kiaušinių trynių plakinį. Suberkite maltus riešutus ir tarkuotas morkas, išmaišykite.
Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Tuomet tešlą sukrėskite į riebalais pateptą kepimo formą. Keksą kepkite šiek tiek daugiau nei valandą maždaug iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
„Kai keksas iškeps, leiskite jam atvėsti. Tik tuomet apibarstykite cukraus pudra ar pjaustytais migdolais“, – pataria B. Baratinskaitė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...