Quantcast

Sveikesni ir greičiau paruošiami balandėliai su grikiais – tokių dar nesate ragavę!

  • Teksto dydis:

Balandėliai – tradicinis, lietuvių itin mėgstamas patiekalas. Kiauliena, ryžiai, bulvės, sotus padažas. O kur dar daug darbo reikalaujantis patiekalas... O ar kada bandėte sveikesnių bei greičiau pagaminamų balandėlių receptą? Maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi praktiniais gaminimo patarimais ir pristato puikų, lengvai pagaminamą, sveikatai palankų lietuviškų balandėlių receptą su grikiais ir daržovėmis.

Pagrindinis balandėlių ingredientas – mėsa. Kokią rinktis? Sveikiausia – balta mėsa bei liesesnės jos dalys, pavyzdžiui kalakutienos filė. Taip suvalgysite mažiau sočiųjų riebalų, gausite daug baltymų, o integruodami daržoves pagaminsite subalansuotą patiekalą. Jūsų pietūs ar vakarienė bus be galo maistinga ir skani.

Norite, kad mėsa nebūtų tokia sausa? Ką daryti? Praturtinkite patiekalą įvairiomis daržovėmis – cukinijomis, morkomis ar porais. Gausite ne tik sultingesnius balandėlius, bet kartu ir naudos – juk daržovių naudingumu neabejoja nei vienas mitybos specialistas.

Ryžiai, ryžiai ir dar kartą ryžiai. O jei pasiūlytume pasigaminti balandėlius su grikiais? Ne tik greičiau, bet ir maistingiau. Grikiai mūsų krašto produktas, juose gausu ne tik angliavandenių, baltymų, nėra glitimo. Tai turbūt rečiausiai netoleruojamas ar alergiją sukeliantis produktas. Grikių virti iš anksto nereikia, jie išvirs troškinantis balandėliams.

Kokius produktus rinktis, kad būtų sveikiau? Tiek daržoves, tiek grikius ar padažui naudojamą pomidorų tyrę, ar net mėsą rinkitės ekologiškus. Tai palanku ne tik žmogui, bet ir gamtai, nes užauginta be cheminių medžiagų ir kontroliuojama nepriklausomos trečiosios šalies (sertifikavimo įstaigos).

O kaip apkepinimas balandėlių prieš troškinimą? Visiškai nereikalingas etapas, balandėliai bus skanūs ir maistingi, jei juos tiesiog dėsite į troškinimo indą ir užpilsite verdančiu, geriausia, nuo kopūstų virimo likusiu skysčiu ir padažą paruošite pagal receptūrą nurodytą žemiau. Nebus nei miltų, nei perteklinių riebalų, ar kancerogeninių medžiagų.

O kaip su bulvėmis? Virtos bulvės prie balandėlių – sveikatai naudingas pasirinkimas, tačiau jei norite vengti krakmolo – valgykite su šviežiomis ir sezoninėmis daržovėmis (pavyzdžiui, agurkais). Negalite be bulvių – rinkitės virtas ar virtas su lupyna, keptas orkaitėje.

Norite pasigaminti ilgesniam laikui? Šaldykite. Visus ingredientus susukite į kopūsto lapus, sudėkite į indelius ir tiesiai į šaldymo kamerą. Virkite tik prieš valgymą – užpilkite verdančiu vandeniu, pomidorų tyre, įdėkite gabalėlį sviesto bei mėgstamų prieskonių. Po valandos skanausite sveikatai palankius ir labai skanius balandėlius!

Jei gaminsite balandėlius iš ekologiškų produktų, su neriebia mėsa, daug daržovių, nepersūdysite viso patiekalo, saikingai vartosite sviestą ir / arba grietinę, negaišite laiko išverdami ryžius ar grikius iš anksto, nekepinsite prieš troškinant – gausis sveiki ir greitai paruošiami gardūs balandėliai.

R. Bogušienės receptas: Lietuviški balandėliai su grikiais ir daržovėmis

Balandėliams reikės:

500 g (1 vnt.) ekologiško kopūsto;

400 g smulkintos kalakutienos filė;

240 g ekologiškų morkų;

190 g ekologiškos cukinijos;

95 g ekologiškų grikių;

75 g poro;

20 g ekologiško nerafinuoto rapsų aliejaus;

žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų;

česnako granulės, rūkytos paprikos, persilado, ciberžolės.

Padažui reikės:

700 g ekologiškos pomidorų tyrės;

700 ml likusio kopūstų skysčio po virimo;

50 g ekologiško sviesto;

žiupsnelio druskos, prieskonių;

20 g šviežių petražolių.

Gaminimo eiga

1. Kopūstą dedame į šaltą pasūdytą vandenį ir verdame. Kas kelias minutes nupjauname po apvirusį kopūsto lapą.

2. Porą nuplauname ir supjaustome smulkiais kubeliais ir pakepiname įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus.

3. Morkas nuskutame, sutarkuojame kartu su cukinija per burokinę tarką.

4. Apkepintą atvėsintą porą, tarkuotą cukiniją ir morkas, smulkintą mėsą, prieskonius ir grikius sumaišome kartu.

5. Ant apvirusio kopūsto lapo dedame įdaro ir suvyniojame kaip voką.

6. Paruoštus balandėlius sudedame į puodą ir ant jų viršaus pilame kopūstų skysčio, pomidorų tyrės, dedame sviesto ir beriame prieskonius.

7. Verdame apie 60–70 min., ant silpnos kaitros, neuždengtu dangčiu.

8. Pabaigoje gardiname šviežiomis bei smulkintomis petražolėmis, o tada tiekiame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
nejuokinkit su ta savo ekologine produkcija/tos ekologijos realiai ir su žiburiu diena nerasit

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Kažkoks siaubas!

Klaipėda Marius

Klaipėda Marius portretas
vakaru ekspresas ir neptuno 1999 baro iššūkiai moterim per pietus skaitant vakaru ekspresa ir tolstant i vyru zžvilksniu atsisako pietu ir perka kava bei laikrašti zinios 22 m siandien
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių