Quantcast

Sveikai ir subalansuotai mitybai – daržovių ir vaisių deriniai su mėsa ir žuvimi

  • Teksto dydis:

Ar su kiaulienos šašlyku tinka tik ryžiai, marinuoti svogūnai ir švieži pomidorai? Kokios daržovės paryškina vištienos skonį? O kokį garnyrą paruošti, kol orkaitėje čirška lašiša? Ekspertai pataria, kaip derinti vaisius ir daržoves prie mėsos, žuvies ir paukštienos.

Mitybos ekspertai nuolat pabrėžia daržovių, vaisių ir uogų naudą. Šviežios gėrybės padeda subalansuoti mitybą ir yra natūralus vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų vertingų elementų šaltinis. Tinkamai paruošta mėsa žmogaus organizmą praturtina baltymais, riebalais, geležimi. O reguliariai valgant žuvį organizmas aprūpinamas fosforu, riebalų rūgštimis omega-3 ir omega-6, taip pat – baltymais. Todėl derinant mėsos ar žuvies patiekalus su daržovėmis ir vaisiais galima atrasti ne tik naujų skonių, bet ir ugdyti sveiką gyvenseną.

Prie kiaulienos ir jautienos – daugiau žalios spalvos

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas sako, kad su kiauliena puikiai dera kopūstai ar burokėliai, tačiau verta kaip garnyrą patiekti orkaitėje keptų saldžiųjų bulvių, morkų ir pridėti saują šviežių špinatų lapų, apšlakstytų alyvuogių aliejumi. Taip pat tiks salotos vazonėlyje ar gūžinės salotos „Iceberg“ – šios dvi šviežių žalumynų rūšys šiemet „Maximoje“ yra pačios populiariausios – bendri jų pardavimai per aštuonis šių metų mėnesius viršijo 1,6 milijono vienetų.

Su jautiena A. Poleninas siūlo išbandyti žiedinius kopūstus, šparagus, brokolius. „Receptų, kaip tinkamai paruošti šias daržoves, – gausybė, bet vienas paprasčiausių sprendimų – tiesiog išvirti garuose“, – teigia ekspertas. Šių metų rugpjūtį brokolių pardavimai  parduotuvėse buvo šeštadaliu didesni, lyginant su tuo pačiu mėnesiu pernai. O iš viso per aštuonis šių metų mėnesius pirkėjai prekybos tinkle įsigijo beveik 865 tūkst. vienetų brokolių.

Deriniai su vištiena gali būti tarsi skonių kelionė

„Šviežia ar atšaldyta vištiena yra vienas dažniausių klientų pasirinkimų. Rinkdamiesi mėgstamą produktą už palankią kainą pirkėjai gali kurti anksčiau neišbandytus skonių derinius. Vištiena su kukurūzų burbuolėmis akimirksniu nukels į Jungtines Valstijas, o jeigu pasirinksite ananasus ar mangus, skonių kelionė nusidrieks Azijos link“, – dėsto A. Poleninas.

Greta šviežios žuvies – ekologiškų daržovių pasirinkimas

„Apskrudinti Briuselio kopūstai, orkaitėje kepti brokoliai ar morkos, cukinijų gabalėliai ar sezamo sėklomis apibarstyti agurkų griežinėliai“, – idėjas, su kuo valgyti lašišą, vardija maisto gamybos ekspertas A. Poleninas. Prie kitos jūrinės žuvies taip pat dera įvairių rūšių pomidorai, ryškaus skonio suteikia paprika, kurią galima patiekti tiek šviežią, tiek pakepintą. Pačios populiariausios iš paprikinių daržovių išlieka raudonosios paprikos.

Uogos tinka ne vien puošybai

A. Poleninas drąsina virtuvėje eksperimentuoti su uogomis – braškes, šilauoges, slyvas ar spanguoles naudoti ne tik desertams, bet ir salotoms ar pagrindiniams patiekalams. Uogos patiekalo skonį gali praturtinti malonia rūgštele, suteikti saldumo poskonį ir yra nepamainomi puošybos elementai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O tai jau bulvių, pieno, sūrio ir duonos nebegalima valgyti ? Kaip atsibodo šitie kvaili straipsniai, kokie avinai juos kurpia ? Tas Poleninas tikriausiai toks pats "ekspertas", kaip iš asilo kosmonautas.... įdomu, kiek tam piemeniui metų ?

Ona

Ona portretas
Valgyti reikia tai,kas skanu,ko norisi ir svarbiausia,ką ĮPERKA vartotojas.Visos maitinimo "ekspertų" išmonės yra niekalas.Valgau ko norisi,kas man skanu ir kam užtenka pinigu.Pas gydytojus lankausi kartą per dešimtmetį ir tai ne dėl ligų,o kraujo ar akių pasitikrinti.Neduokime maisto šundaktariams uždirbti iš mūsų kvailumo ir patiklumo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių