Quantcast

Svarbiausi pasirinkimai prieskonių lentynoje

  • Teksto dydis:

Nesvarbu, esate vegetaras ar valgote mėsą, mėgstate riebiau ar lengvą maistą, bet kurio patiekalo gamybą palengvinti ir patobulinti gali tinkamai parinkti prieskoniai. Kaip užpildyti savo prieskonių lentyną, kad galėtume skoniais papildyti bet kurį gaminamą patiekalą, pataria kulinaras Vytaras Radzevičius ir tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė.

1. Viskas prasideda nuo druskos

Pradėdamas vardyti, iš ko susideda jo prieskonių lentyna, V.Radzevičius visų pirma įvardija druską. „Nors pirmasis punktas gali pasirodyti akivaizdus, bet jo nevalia praleisti. Bet kuris patiekalas (net ir desertai!) neįmanomas be bent žiupsnelio druskos“, – teigia kulinaras.

Natūraliai druska paplitusi kaip nuosėdinė uoliena – akmens druska, arba ištirpusi vandenyje, jūroje – jūros druska. Prieš patekdama ant mūsų stalo ji dar yra išvaloma ir rafinuojama.

Nors pati druska yra įvairiausių rūšių (akmens, jūros, Himalajų, mėlynoji ar net juodoji), dar vienas virtuvėje pritaikomas druskų skirtumas yra kristalų dydis: smulkesnė druska tirpsta greičiau, todėl itin tinka maistui konservuoti, kepti, virti. Stambūs druskos dribsniai idealiai tinka patiekalui pabaigti: jie suteikia ne tik skonio, bet ir tekstūros, estetinio grožio.

2. Pipirai ir kitos džiovintos gėrybės

Bene geriausi druskos draugai – pipirai. Tiesa, rekomenduoti konkrečius pipirus nelengva, nes kiekvienas turėtų pasirinkti pagal savo skonį ir toleranciją aštrumui. Tačiau yra dvi pipirų rūšys, kurios atranda sau vietą bet kurioje virtuvėje: klasikiniai juodieji pipirai ir kvapnieji pipirai, kurie patiekalą papildo ne tik skoniu, bet ir aromatu.

Tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė A.Černė pataria, kad, be druskos ir pipirų, lentyną verta papildyti džiovintais prieskoniais. „Kasdieniams nesaldiems patiekalams universaliai tinka malti džiovinti česnakai (ar jų granulės), džiovinta rūkyta paprika, džiovintos prieskoninės žolelės: bazilikai, raudonėliai, čiobreliai, rozmarinai, kt. Net ir sudžiovinti, šie prieskoniai ir žolelės gavę drėgmės atsiskleidžia ir suteikia patiekalui naujų spalvų“, – pasakoja tinklaraštininkė.

3. Netikėti prieskoniai – riešutai

Prieskonių lentyną galite papildyti ir riešutais! Nors riešutus dažnai matome kaip užkandžius, bet verta į juos pažvelgti plačiau ir pritaikyti kaip ingredientą, kuris praverčia ne tik gaminant saldžius, bet ir pagardinant sūrius patiekalus.

Ypač universalūs malti riešutai – jie lengvai gali tapti ryškiu (ir sočiu!) prieskoniu. Pavyzdžiui, malti graikiniai riešutai gali būti puikiu wok patiekalų pagardu, smulkinti lazdynų riešutai puikiai dera su vištiena, o plikyti migdolai (tiek malti, tiek drožlės) itin tinka kario patiekalams. Maltų riešutų nauda patiekaluose triguba: jie suteikia traškios tekstūros, didina patiekalo maistingumą, bet dėl savo ryškaus skonio yra ir tikrų tikriausias prieskonis.

4. Šaltai žiemai – šilti prieskoniai

Nors su saldžiais kepiniais visų pirma asocijuojasi cukrus, bet iš tiesų desertams jaukaus skonio suteikia vadinamieji šilti prieskoniai. Jei norite savo prieskonių lentyną papildyti šiltais skoniais, tuomet jums pravers cinamonas, imbieras, muskato riešutas, anyžiai, kardamonas, gvazdikėliai. A.Černė atkreipia dėmesį, kad nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti netikėta, bet kvapieji pipirai taip pat yra šiltas prieskonis, ir dėl to puikiai dera desertuose.

Šilti prieskoniai ypač dera šaltuoju laikotarpiu, ne veltui vienas iš klasikinių Kalėdų kepinių yra imbieriniai meduoliai, talpinantys visą puokštę šiltų prieskonių. Norint išsikepti tokių meduolių, nebūtina visų prieskonių maišyti savarankiškai, į pagalbą galima pasitelkti specialų prieskonių mišinį.

5. Mišiniai – skoniui ir komfortui

Nors prieskoniai ir po vieną yra ryškūs ingredientai, bet, sujungus kelis į bendrą mišinį, galima sukurti ypatingus ir unikalius skonius. Tokius mišinius galite ir gamintis patys, ir pirkti jau sumaišytus, specialiems patiekalams skirtus derinius. V.Radzevičius teigia, kad iš anksto paruošti mišiniai gali padėti išvengti apsiskaičiavimo ir kulinarinių nesėkmių. „Mišiniuose yra įdėta patirtis ir žinojimas, kiek ko reikia. Mišiniai lengvina gyvenimą, suteikia komforto ir taupo laiką. To ypač prireikia, kai gaminama didžiosioms metų šventėms“, – sako žinomas kulinaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių