- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, artėjant didžiajai pavasario šventei, tautiečiai ėmė aktyviau dairytis naujų, dar iki šiol neišbandytų kiaušinių dažymo idėjų. Ta proga „Maxima“ siūlo išmėginti neįprastus marginimo būdus, kurie taps ne tik įdomiu užsiėmimu, bet ir leis dar labiau papuošti velykinį stalą.
Laukiamiausia šventės dalis – margučiai
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tvirtina, kad pandemija tautiečius paskatino dar atviriau pažvelgti į pavasarinės šventės kūrimą namuose. Tik su namiškiais šv. Velykas sutiksiantys lietuviai šiemet šventinę nuotaiką kurs drauge dekoruodami namus bei išbandydami įvairiausias kiaušinių marginimo technikas.
„Niekas nepaneigs, jog margučių dažymas yra laukiamiausia, visus šeimos narius suburianti šventės dalis. Tad kol šiemet dalis lietuvių žada marginti kiaušinius tradiciškai – pasitelkiant natūralius augalinius dažus, pavyzdžiui, svogūnų lukštus arba vašką, kiti noriai ieško originalių alternatyvų. Savo ruožtu ir mes siekiame klientams pasiūlyti itin platų prekių asortimentą, kuris leistų patenkinti net ir išrankiausių kiaušinių margintojų poreikius“, – pasakoja E. Dapkienė.
Pradėję kurti naujas šventines šeimos tradicijas, į savus namus galite įnešti daugiau malonių netikėtumų.
Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad kasdienį laiko leidimą namuose gali puikiai praskaidrinti ir naujų tradicijų kūrimas švenčių metu. Anot jos, tokiais atvejais galima pradėti ir nuo netradicinių margučių dažymo technikų.
„Pradėję kurti naujas šventines šeimos tradicijas, į savus namus galite įnešti daugiau malonių netikėtumų. O kalbant apie margučių dažymą – tai gali tapti tinkama proga patobulinti savo meninius, rankdarbiams reikalingus įgūdžius. Bet kuriuo atveju, tai puikus laiko praleidimas su namiškiais, kuris, naudojant tinkamas priemones bei maistinius dažus, leis išbandyti ir netradicinius margučių dažymo metodus “, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Ta proga, sparčiai artėjant šventiniam sekmadieniui, maisto gamybos ekspertė dalijasi trimis margučių dažymo technikomis, kurios ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir leis atsiskleisti kiekvieno šventės dalyvio kūrybiniam polėkiui.
Margučių marginimas su ryžiais
Reikės: virtų kiaušinių baltu lukštu, ryžių, maistinių dažų ir šlakelio acto.
Į uždaromą indelį arba šaldymo maišelį suberkite ryžius. Tuomet į juos įlašinkite kelis lašelius maistinių dažų bei acto – gerai juos išmaišykite, kol visi ryžiai nusidažys. Vėliau į juos įdėkite kiaušinį, uždarykite indelį arba maišelį – pavartykite jį keletą kartų.
Kai iš ryžių ištrauksite kiaušinį, pamatysite dailiai išmargintą jo lukštą. Iš pradžių, palietus margutį, galite pastebėti, jog šis vis dar yra teplus. Todėl leiskite jam bent porą valandų „pastovėti“ ir gerai išdžiūti.
Marmuriniai margučiai
Reikės: virtų kiaušinių baltu lukštu, purškiamosios grietinėlės, acto ir maistinių dažų.
Iš pradžių virtus kiaušinius porą minučių pamirkykite acte. Tuo metu ant didelės lėkštės arba kepimo popieriumi ištiestos skardos tolygiai išpurkškite visą grietinėlės flakonėlį. Ant jos paeiliui lašinkite skirtingų spalvų taškelius. Tada dantų krapštuku atsakingai išvedžiokite linijas tiesiai per taškelius, jog spalvos susimaišytų.
Vėliau ištraukite kiaušinius iš acto ir gerai juos nusausinkite. Belieka smagiausia dalis – kiekvieną kiaušinį išridenkite per dažus ir grietinėlę. Tuomet palikite juos „pastovėti“ maždaug 15 min. ir tik tada kiekvieną iš jų nuplaukite.
Dekupažas
Reikės: virtų kiaušinių baltu lukštu, maistinių dažų, acto, aliejaus, teptuko, spalvotų servetėlių ir kiaušinių baltymų.
Į stiklinę su verdančiu vandeniu įlašinkite porą lašelių maistinių dažų, taip pat šalia įpilkite 2-3 šaukštus acto. Viską gerai išmaišykite. Į paruoštą skystį įdėkite išvirtą kiaušinį ir palaikykite apie 2 minutes. Norint, jog margutis labiau blizgėtų – išėmus iš skysčio, ištepkite kiaušinį aliejumi.
Kol atvės nudažytas kiaušinis, pasiruoškite klijus atstosiančią masę – supilkite kiaušinių baltymus į indelį ir praskieskite šlakeliu verdančio vandens. Viską maišykite, kol masė taps vientisa.
Tuomet pasiruoškite servetėles. Atskirkite viršutinį, paveikslėliu papuoštą servetėlės sluoksnį, kurį naudosite margučio dekoravimui. Atsargiai atplėškite norimo paveikslėlio skiautę ir uždėkite ją ant kiaušinio bei, naudojantis teptuku, užtepkite klijų masę. Papuošus visą kiaušinį skirtingomis atvaizdų skiautėmis, palikite jį nudžiūti.
„Pažvelkite į šiemetines šv. Velykas kūrybiškai. Šios trys nebrangios margučių dažymo idėjos gali ne tik suteikti jūsų šventiniam stalui daugiau spalvų, bet ir galbūt įnešti naujų tradicijų į jūsų šeimos šventę. Pamatysite, vienu metu žaidžiant su skirtingomis dažymo technikomis, kiekvienas šeimos narys atras savo mėgstamiausią – ir nesvarbu, ar tai būtų kūrybinę nuotaiką išsilaisvinantys kiaušinių dažymai su ryžiais bei plakta grietinėle, ar atidumo detalėms pareikalaujantis margučių dekupažas“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)
Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetari&scaron...
-
Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai1
Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Grai...
-
Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis3
Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekal...
-
Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva1
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalina...
-
Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui1
Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros g...
-
Kauniečiai G. Senulis ir A. Kazilionis siūlo vyriškos virtuvės patiekalus Velykoms (receptai)8
Du kauniečiai klasės draugai, dabar jau solidūs vyrai, Gintaras Senulis ir Artūras Kazilionis netikėtai susitiko įsigiję šalia sodybas Anykščių rajone. Draugystė atsinaujino, negana to, vyrai ėmė kartu gaminti ir net sukūrė vaizdo k...
-
Kaip virti kiaušinius – su muzika, garuose ar be lukšto?5
Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per šv. Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei i&scaro...
-
Velykų stalui – idėjos iš Italijos1
Jau visai čia pat – gražiausia pavasario šventė šv. Velykos. „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas šį kartą paruošė patiekalus, kurie yra labai populiarūs Italijoje. ...
-
Tarptautinė vaflių diena: trys receptų idėjos, kurios įkvėps naujus atradimus virtuvėje
Šiandien, kovo 25-ąją, minima Tarptautinė vaflių diena, kurios metu skirtingose pasaulio vietose gyvenantys žmonės yra raginami iš virtuvės spintelių išsitraukti savo keptuves. Šiam patiekalui ši diena paskirta ne vel...
-
Internetą užkariaujantys šokoladiniai gėlių vazonėliai nustebins net ir didžiausius smaližius
Pastaruoju metu internete vis labiau populiarėja išskirtinės išvaizdos bei skonio receptai. Ne išimtis ir šokoladiniai gėlių vazonėliai, kuriuos vos per kelias savaites pamėgo ir tautiečiai. ...