Quantcast

Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu

  • Teksto dydis:

Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką.

TV3 laidos „La Maistas“, rodomos sekmadienį, 9.30 val., šefas Tomas Rimydis siūlo pasigaminti nuostabaus skonio ir tikrai nekasdienišką patiekalą  – keptą aštuonkojį.

Šventės – puiki proga išbandyti kažką naujo, paragauti dar neragautų skonių ir nustebinti save bei artimuosius naujais patiekalas. Šv. Valentino dienai puikiai tiks egzotiškas, lengvas, gardus patiekalas – keptas aštuonkojis su krevečių padažu.

Jūros gėrybės pasižymi nuostabiu skoniu ir aromatu. Patiekalai su jomis tikrai palieka puikų įspūdį, todėl labai tinka švenčių progomis. Be to, Tomas sako, kad aštuonkojis yra vienas iš afrodiziakų, skatinančių meilę, taigi, tikrai puikiai tiks Šv. Valentino dienai.

Daug kas prisibijo gaminti aštuonkojį, nes jį lengva sugadinti. Tačiau   profesionalus virtuvės šefas T. Rimydis pademonstruos, kad jį pagaminti nėra sudėtinga, tačiau reikia kantrybės ir tam tikrų žinių.

„Svarbiausia, aštuonkojo nepervirti. Nes jis susitrauks, prarasim daugiau nei pusę jo svorio. Taigi, galima kartas nuo karto atpjauti gabaliuką ir patikrinti“, –  patarė profesionalus šefas.

Gaminant šį patiekalą svarbu priderinti tinkamą garnyrą. „Labai puikiai dera bulvės ir aštuonkojis. Tai yra du vienas kitą papildantys produktai, kurie tarpusavyje sukelia skonio bombą“, – sako T. Rimydis. 

Dar daugiau skonio patiekalui suteiks krevečių padažas. „Niekada neišmeskite krevečių kiautų. Iš jų galima išvirti nuostabų padažą, sultinį. Pavirus galima panaudoti visur tobulai“, – pataria Tomas.

Aštuonkojis su batatais ir krevečių padažu

Jums reikės:

1 vnt. šviežio aštuonkojo (apie 1,5 kg)

100 g balto vyno acto

100 g svogūnų

50 g sviesto

1 vnt. žaliosios citrinos

20 g česnako

10 g rozmarino

10 g čiobrelių

10 g šalavijo

10 g petražolių

10 g krapų

Garnyrui:

200 g batatų

100 g sviesto

1 vnt. apelsino

Druskos pagal skonį

Padažui:

100 g krevečių su kiautais

100 g grietinėlės

100 g svogūnų

50 g alyvuogių aliejaus

30 g česnakų

Druskos pagal skonį

Gaminimas. Ilgiausiai užtrunka aštuonkojo gamyba. Taigi, reikia pradėti būtent nuo jo. Greitpuodyje užverdami 2 litrai vandens, sudedami prieskoniai, daržovės ir žolelės. Užvirus sudedamas šaltu vandeniu nuplautas aštuonkojis. Verdama ant stiprios kaitros iki 20 minučių. Jei aštuonkojis verdamas puode, jis verda iki 40 minučių.

Aštuonkojui išvirus, jis atvėsinamas šaltame vandenyje ir nuplaunamas po šaltu tekančiu vandeniu, nuimama oda. Nuplovus, aštuonkojis supjaustomas norimo dydžio gabaliukais arba išpjaunami čiuptuvai. Keptuvėje ištirpinamas sviestas ir dedamos aštuonkojo dalys. Kepama iš abiejų pusių, po 2 minutes. Baigus kepti pagardinama druska, pipirais ir sudedami smulkinti žalumynai.

Garnyro gaminimas. Nuvalyti batatai supjaustomi griežinėliais ir, užpylus šaltu vandeniu, verdami apie 15 minučių. Nupilamas vanduo ir sudedamas sviestas, išspaudžiamos apelsinų sultys. Kai sviestas ištirpsta, šaukštu sutrinami batatai, pagardinama druska.

Padažo gaminimas. Puode 5 minutes kepinami smulkinti svogūnai ir česnakai, jiems apskrudus, sudedamos krevetės. Kepama 3 minutes. Tuomet pilamas vanduo ir viskas paverdama 10 minučių. Supilama grietinėlė, verdama 5 minutes. Padažas nukošiamas ir užverdamas. Pabarstoma druska ir pipirais. Aštuonkojis tiekiamas su batatų koše ir krevečių padažu.

Prie aštuonkojo Tomas siūlo dar ir lengvas morkų bei svogūnų salotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių