- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Laidoje „Gardu Gardu“ virtuvės šefas Gian Luca pagamins jautienos išpjovos kepsnį, „skęstantį“ sūrio fondiu padaže.
Jo kolega Ali Gadžijevas bus sužavėtas sklindančiais kvapais ir patikins, kad galutinis rezultatas – vertas visų pastangų. Tuo metu jis pats išliks ištikimas savo klasikiniams prancūzų konditerijos pagrindams ir visiems gerai žinomą braunį – šokoladinį pyragą „įvilks“ į vyšnių bei šokoladinio kremo drabužį. Toks jausmas, kad abu virtuvės šefai nori nustebinti ne tik televizijos žiūrovus, bet ir vienas kitą. Kol kas pastangos pasiteisina, nes patiekalai ne tik paliekantys įspūdį, bet ir pakankamai lengvai pagaminami.
Jautienos išpjovos kepsnys su sūrio fondiu ir polenta
Reikės:
500 g jautienos išpjovos
200 g puskiečio sūrio
400 ml pieno
50 g sviesto
2 kiaušinių trynių
250 g smulkaus malimo kukurūzų kruopų – Polenta
Alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio grūstų juodųjų pipirų
Mėsos prieskonių
Šviežių šalavijų ir rozmarinų
Gaminimas. Metaliniame inde sutarkuoti sūrį ir užpilti pienu, kad apsemtų. Uždengti maistine plėvele ir palikti pastovėti, kad išbrinktų sūris. Sūdytame vandenyje išvirti kukurūzų kruopas, įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, gerai išmaišyti, uždengti ir palikti šiltai. Atskirame puode užvirti vandens ir ant jo pastatyti indą su išbrinkusiu sūriu. Kaitinti ir dažnai maišyti. Kai sūris pradeda lydytis, sudėti kambario temperatūros sviestą ir nuolat maišyti, kol viskas ištirps iki vientisos masės. Tada nukelti nuo kaitros ir įmaišyti kiaušinių trynius. Vėl uždėti indą ant verdančio vandens ir nuolat maišant pakaitinti dar porą minučių. Mėsą supjaustyti 1–2 cm griežinėliais ir aprišti kulinariniu siūlu, kad būtų vienodo dydžio stabilūs medalionai. Už siūlo užkišti po rozmarino ir šalavijo šakelę, o medalionų šonus apvolioti mėsos prieskoniuose. Kepti įkaitintame alyvuogių aliejuje ant aukštos kaitros kiekvieną pusę po 4–7 minutes, priklausomai nuo to, kaip mėgstate. Kepsnius patiekti kartu su polenta, užpilti sūrio fondiu padažu, apibarstyti grūstais pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi.
Juodojo šokolado pyragas su vyšniomis
Pyragui reikės:
120 g cukraus
100 g miltų
160 g juodojo šokolado
160 g sviesto
120 g kiaušinių masės (3 maži kiaušiniai)
Žiupsnelio druskos
0,5 arb. š. kepimo miltelių
Kremui su vyšniomis reikės:
200 g grietinėlės
300 g juodojo šokolado
50 g sviesto
Vyšnių uogienės
Papuošimui:
100 g grietinėlės
Juodojo šokolado drožlių
Gaminimas. Į prikaistuvį įdėti pusę sviesto ir kaitinti ant vidutinės kaitros, suberti šokoladą ir nuolat maišyti. Kai masė beveik ištirpsta, sudėti likusią dalį sviesto ir šokoladą. Nuolat maišant ištirpinti iki vientisos blizgios masės, bet neperkaitinti ir nukelti nuo kaitros. Atskirame inde sumaišyti birius produktus: miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Į šokolado masę nuolat maišant supilti kiaušinių plakinį ir suberti birių produktų mišinį. Šluotele viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Supilti į kepimo formą, išlyginti paviršių ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Iškepusį atvėsinti.
Užvirti grietinėlę, suberti į ją šokoladą ir maišant ištirpinti. Nukelti nuo ugnies ir sudėti kambario temperatūros sviestą, ištirpinti iki vientisos blizgios masės. Atvėsusį pyragą apibarstyti uogienės vyšniomis ir iš lėto užpilti pravėsusiu kremu. Atšaldyti šaldytuve, išimti iš formos, apibarstyti šokolado drožlėmis ir patiekti su plakta grietinėle.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...