Quantcast

Skubantiems ir nemėgstantiems rutinos – kuskusa

Šiaurės Afrikos šalių nacionaliniu valgiu laikomas kuskusas šiandien ypač vertinamas beprotišku gyvenimo ritmu lekiančių žmonių – jis greitai pagaminamas, skanus ir tinka prie bet kokių patiekalų.

Teisybės dėlėi reikia pažymėti, kad Magrebo gyventojams, klajokliams įprastas kuskusas pagaminamas ne taip ir paprastai. Pirmniausia kuskuso kruopos gaminamos iš manų kruopų, rupių maltų miežių ar sorų, juos šlakstant vandeniu, tada trinant rankomis, sijojant, džiovinant saulėje. Ir tik po to verdama specialiame garų puode. Tačiau neturintiems laiko tokiai „meditacijai“ skirtos jkau apdorotos kuskuso kruopos, kurių net virti nereikia – užtenka karštu vandeniu užpilti ir pagardinti sviestu ar alyvuogių aliejumi. Per 10–15 minučių kuskusas paruoštas, o tada jau galima duoti valią fantazijai – ruošti kaip garnyra su prieskoniai, kaip pagrindinį patiekalą su mėsa, daržovėmis, žuvimi, kaip desertą su džiovintais vaisiais, riešutais. Pasirengusiems eksperimentams iš šio kvietinio produkto – neįprasti, bet paprasti portalo sveikata.diena.lt receptai.

Kuskusu įdarytos paprikos

Reikės

85 g kuskuso kruopų;

3 šaukštų juodųjų alyvuogių;

5–6 saulėje džiovintų pomidorų;

50 ml daržovių sultinio;

1 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės;

2 skiltelių česnako;

50 g fetos sūrio;

kelių baziliko lapelių;

0,5 a.š. raudonėlių;

2 saldžiųjų paprikų, perpjautų perpus;

1 v.š. alyvuogių aliejaus.

Kuskuso kruopas suberkite į dubenį. Sumaišykite karštą sultinį su citrinos sultimis, supilkite ant kuskuso, uždenkite ir palikite išbrinkti. Atsargiai išmaišykite kruopas šakute. Įmaišykite griežinėliais supjaustytas alyvuoges, susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, kubeliais supjaustytą fetos sūrį, berkite citrinos žievelės drožles, įpjaustykite keletą bazilikų lapelių. Išskobkite paprikas, dėkite kuskuso įdaro, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite apie 40 min. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite su žaliomis salotomis.

Mėsos ir daržovių troškinys su kuskusu

Reikės

4 v.š. sviesto;

2 v.š. alyvuogių aliejaus;

1 kg jautienos ar ėrienos;

2 svogūnų;

žiupsnelio šafrano;

Žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių;

druskos, pipirų;

vandens;

2 v.š. saldžiųjų paprikų miltelių;

0,5 a.š. kmynų;

kelių juodųjų pipirų žirnelių;

3 v.š. pomidorų tyrės;

3 nedidelių cukinijų;

3 didelių morkų;

1 stiklinės virtų avinžirnių ar pupelių;

1,5 stiklinės kuskuso kruopų;

mėtų lapelių.

Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais, juos apibarstykite saldžiosios paprikos milteliais (1 v.š.), druska ir pipirais. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą ir įmaišykite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite mėsos gabaliukus, apskrudinkite iš abiejų pusių. Įberkite žiupsnelį šafrano, užpilkite porą šaukštų vandens, išmaišykite ir patroškinkite apie 10 min. Supjaustykite svogūnus, pakepinkite juos kitoje keptuvėje keletą minučių su šaukštu alyvuogių aliejaus. Berkite šaukštą saldžiųjų paprikų miltelių, žiupsnelį aitriųjų paprikų miltelių, kmynus, išmaišykite.

Į keptuvę su mėsa pilkite vandens tiek, kad ją apsemtų. Pilkite pomidorų tyrę ir maišykite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį. Įberkite truputį šafrano ir troškinkite apie 40 min., kol mėsa bus minkšta.

Kai mėsa bus įpusėjusi troškintis, ant viršaus dėkite stambiai supjaustytas morkas ir cukinijas. Patroškinkite dar apie 15 min. Prieš baigiant sudėkite virtus avinžirnius ar pupeles. Jei reikia, įberkite druskos. Tuo tarpu paruoškite kuskusą kaip nurodyta ant pakuotės. Dėkite jo į lėkštę, užpilkite mėsos troškinio ir užberkite kapotų mėtų lapelių.

Pietietiška lašiša

Reikės

4 nedidelių baklažanų;

1 aitriosios žaliosios paprikos;

1 saldžiosios raudonosios paprikos;

100 g vyšninių pomidorų;

2 česnako skiltelių;

alyvuogių aliejaus;

druskos, pipirų;

1 didelio poro;

4 lašišos filė;

2 v.š. citrinų sulčių;

50 ml šviežių citrinų sulčių;

1 v.š. tabasko padažo;

1,5 stiklinės muskuso kruopų;

1,5 stiklinės karšto vandens;

4 svogūnų laiškų;

petražolių;

citrinos griežinėlių.

Supjaustykite baklažanus įstrižais griežinėliais, dėkite į dubenį kartu su vyšniniais pomidorais, išspauskite česnako skilteles, įpilkite 2 šaukštus alyvų aliejaus, 1 a.š. druskos ir 1 a.š. pipirų. Išmaišykite ir dėkite į kepimo indą. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

Griežinėliais supjaustykite porą, dėkite į kitą kepimo indą, taip pat išdėliokite lašišų filė. Sumaišykite padažą iš 2 v.š. alyvuogių aliejaus, 2 v.š. citrinos sulčių, 1 v.š. tabasko padažo, 0,5 a.š. druskos, 0,5 a.š. pipirų. Apšlakstykite juo porus ir lašišą. Kepimo indą pašaukite į orkaitę šalia baklažanų ir kepkite apie 20-30 min.
Tuo tarpu paruoškite kuskusą: kruopas užpilkite karštu vandeniu, kartu pilkite 50 ml citrinų sulčių, 2 v.š. alyvuogių aliejaus, 1 a.š. druskos ir 0,5 a.š. pipirų. Pamaišykite ir palikite brinkti 10-15 min. Tada muskusą papurenkite šakute ir įmaišykite smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus. Berkite į patiekimo indą, ant viršaus išdėkite daržoves ir lašišos filė. Papuoškite citrinos griežinėliais ir petražolėmis.
Greita mišrainė su krevetėmis

Reikės

250 g pomidorų;

250 g agurkų;

2–3 mažų svogūnų;

2 citrinų;

100 ml alyvuogių aliejaus;

mėtų;

žolumynų (laiškinių česnakų, bazilikų, petražolių);

druskos ir pipirų;

1 stiklinės kuskuso kruopų;

3–4 krevečių asmeniui.

Supjaustykite pomidorus ir agurkus mažais kubeliais, susmulkinkite svogūnus, sumaišykite. Išspauskite citrinų sultis. Smulkiai supjaustykite mėtas, petražoles, laiškinius česnakus, bazilikus, dėkite į indą su citrinų sultimis, įmaišykite alyvuogių aliejų, berkite druskos ir pipirų. Paruoškite kuskusą. Į jį įmaišykite daržoves, užpilkite padažą ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Patiekite su krevetėmis – žaliomis ar pakepintomis, papuoškite mėtomis.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: receptas@diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ksupxuwt

Ksupxuwt portretas
There are several cell phone base stations restarted, so we had a shaking magnitude 100 times the going rate - the first chip an incredible appetite" among Americans for guns., casino online free, [url="http://bestcasinoclubcom.com/"]casino online free[/url], :(((,

Jmjqsqgs

Jmjqsqgs portretas
The Canadian coniferous forest itself houses over 80 countries around the network-marketing arena for some odd reason a large secondary to keep the fuel rods from overheating., casinos usa, [url="http://onlinecasinoaustraliaaction.com/"]casinos usa[/url], 1959, free online casinos games, [url="http://bestcasinoclubcom.com/"]free online casinos games[/url], %-OO,
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių