Quantcast

Skanaukite į sveikatą: naudingos, gardžios ir pavasariškos salotos

  • Teksto dydis:

Kiekvienas pavasaris džiugina gausiu šviežių daržovių derliumi. Ne veltui šiuo laiku į dažną valgiaraštį sugrįžta lengvi, gaivūs bei didelę naudą organizmui teikiantys įvairiausių salotų patiekalai, tarp kurių ir salotos. Mėgautis jomis ragina ir sveikatos priežiūros specialistai, kurie nuolatos kartoja auksinę sveikos mitybos taisyklę, jog pusę kiekvienos lėkštės turi sudaryti daržovės, o likusią dalį – mėsa bei grūdiniai produktai. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, primindami apie salotų naudą, dalijasi pavasariškomis jų gamybos idėjomis, kurios tiek nustebins skoniu, tiek ir organizmą praturtins taip trūkstamais vitaminais.

Saugo ir stiprina sveikatą

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, rūpestis savimi šiuo metu tapo daugumos lietuvių prioritetu. Todėl, pasak jos, vis daugiau pirkėjų parduotuvių lentynose dairosi sveikatai naudingų produktų.

„Mūsų atliktos lojalių klientų apklausos rodo, jog per pandemiją ypač išaugo susidomėjimas subalansuota ir visaverte mityba. Pirkėjai vis dažniau atsižvelgia į perkamų produktų maistingumą, naudą organizmui, yra ypatingai reiklūs jų kokybei, natūralumui“, – akcentuoja E. Dapkienė.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ragina visus į savo kasdienę mitybą įtraukti kuo daugiau daržovių, kurių teikiamą naudą netruks pajusti kiekvienas. Anot maisto ekspertės, pavasaris yra puikus laikas mėgautis šiais produktais, nes derliaus metas lemia didžiausią šviežumą, kokybę, skonį ir maistingumą.

„Pastaruoju ypač išsiskiria lapinės daržovės, dar vadinamos vienu iš septynių pagrindinių superproduktų. Jos yra energijos, sveikatos, geros nuotaikos pagrindas, taip pat vitaminų, mineralų, organizmui būtinų naudingųjų medžiagų šaltinis. Pavyzdžiui, špinatai turi daugybę kalcio, geležies, antioksidantų, puikiai gerina smegenų veiklą, saugo imuninę sistemą. Tuo tarpu lapiniai kopūstai mažina kraujo spaudimą, cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, o vienoje jų stiklinėje tėra vos 7 kalorijos. Todėl daržoves tiesiog būtina įtraukti į kasdienę mitybą. Be to, jas renkantis, lėkštėje reiktų sudėti kuo daugiau spalvų. Taip maistas atrodys gražiau ir labiau žadins apetitą. Kartu kiekvieną daržovių spalvą lemia vis kitoks antioksidantas, skirtingai bei teigiamai veikiantis sveikatą“, – pastebi B. Baratinskaitė.

Todėl, pasidalijusi šių produktų nauda sveikatai, maisto ekspertė siūlo dvi kulinarines idėjas, kuriomis vadovaujantis pavyks pasigaminti ypač gardžias bei organizmą praturtinsiančias salotas.

Gaivios ir sveikos salotos

Reikės: 300 g špinatų, pusės stiklinės graikinių riešutų, pusės pakelio fetos sūrio, 1 granato, ketvirčio svogūno, 3 valgomųjų šauktų balzaminio acto.

Špinatų lapelius nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į salotų indą. Ant daržovių sudėkite supjaustytą svogūną, fetos sūrį, riešutus. Granato sėklas išimkite ir apibarstykite jomis salotas. Tuomet viską apšlakstykite balzaminiu actu, sumaišykite bei ragaukite.

„Šios salotos ypatingos dėl savo ingredientų. Jose visapusišką špinatų naudą papildo graikiniai riešutai bei granatai. Pirmieji yra tikras supermaistas smegenims, kartu gerinantis nuotaiką, užtikrinantis stabilų miegą. Tuo tarpu granatai mažina kraujospūdį, atkuria hormonų pusiausvyrą organizme, sumažina gliukozės kiekį kraujyje ir netgi veikia kaip natūralus insulinas. Be to, šioms salotoms jie suteikia saldaus rūgštumo, todėl jos ir yra tokios išraiškingos, gaivios bei turtingos skonių“, – sako B. Baratinskaitė.

Saldžios ir spalvingos salotos

Reikės: poros persikų, poros slyvų, pusės šviežio agurko, pakelio mocarelos sūrio, saujos šviežio baziliko lapelių, šlakelio alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.

Persikus, slyvas ir mocarelos sūrį supjaustykite griežinėliais. Tuomet kubeliais supjaustykite agurką ir salotas, kartu su bazilikais sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite prieskoniais, viską išmaišykite ir skanaukite.

„Šios salotos netgi gali tapti puikiu desertu. Jos – natūraliai saldžios, išraiškingo skonio ir nustebins kiekvieną, ieškantį naujų kulinarinių idėjų. Nors daržovių čia yra mažiau, toks patiekalas taip pat praturtintas vitaminais bei organizmui naudingomis medžiagomis. Vien slyvose gausu mineralų, ląstelienos ir antioksidantų, leidžiančių sumažinti kai kurių lėtinių ligų tikimybę“, – tikina B. Baratinskaitė.


Šiame straipsnyje: salotossveika mitybadaržovės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių