- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai pakvimpa mandarinais – visi žinome, kad Kalėdos jau ne už kalnų. Šių vaisių populiarumas ypač išauga lapkritį, o slūgti ima tik prieš pavasarį. Mandarinų kvapas dažną lydi nuo vaikystės ir yra viena stipriausių žiemos pradžios asociacijų.
Nors šiandien yra vieni populiariausių žiemos vaisių, mandarinai Europą iš visų citrusinių vaisių pasiekė paskutiniai. XIX a. pradžioje pirmieji sodinukai iš Kinijos atkeliavo į Angliją, bet ten klimatas jiems augti nebuvo palankus. Užtruko dar apie 40 metų, kol mandarinai pagaliau pasiekė Italiją, tenykštės sąlygos buvo daug geresnės, ir vaisius užkariavo vietą ant dažno stalo.
Mandarinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, labiausiai vertinami dėl juose esančio vitamino C. Ir nors mandarinai jo turi šiek tiek mažiau, tačiau juose daugiau natūralaus cukraus, todėl skonis priimtinesnis daugeliui. Be to, mėgiama ir kita puiki mandarino savybė – jis lengvai lupasi. Geriausios mandarinų skonio savybės atsiskleidžia būtent vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje. Jie išsiskiria gaiviu skoniu ir ryškia išvaizda, dėl kurios tampa skania šventinio stalo puošmena.
Tačiau, kaip išsirinkti pačius sultingiausius, geriausiai prinokusius, saldžiausius ar rūgštesnius mandarinus?
freepik.com nuotr.
Dydis. Žinoma, tai yra svarbi savybė. Didesni mandarinai įprastai būna saldesni, o mažesni turi daugiau rūgštumo.
Svoris. Šis faktorius labai svarbus renkantis kokybišką vaisių. Parduotuvėje pabandykite palyginti skirtingų mandarinų svorį. Sunkesnis vaisius bus sultingesnis. Taigi ieškodami sultingesnių vaisių, rinkitės pagal svorį.
Kietumas. Prisirpęs mandarinas neturėtų būti kietas. Lengvai spustelėjus jis turėtų šiek tiek pasispausti ir grįžti į pradinę formą. Jei nesispaudžia – vaisius greičiausiai per mažai prinokęs. O jei paspaustas įdumba ir toks lieka – bus pernokęs.
Kvapas. Prinokęs ir geros kokybės mandarinas būna intensyvaus saldaus kvapo. Jei vaisiaus kvapas rūgštus, nemandariniškas, keistai aitrus – vaisius gali būti sugedęs. O jei mandarinas visiškai nekvepia net pralupus, jis tikrai nekokybiškas.
Oda. Ji ne tik nuotaikingos spalvos, bet ir yra vienas aiškiausių mandarino kokybės indikatorių. Sveiko ir geros kokybės vaisiaus odelė nesutrūkinėjusi, nedėmėta, neturi juodų taškų, minkšta. Ji lengvai lupasi be peilio.
Lapai. Jei mandarinas parduodamas su koteliu ir lapais, atkreipkite dėmesį į jų kokybę. Citrusinių vaisių lapai nėra lepūs ir nuskinti išsilaiko žali bei nesuvytę gana ilgai. Tačiau, jei lapai susisukę, padžiuvę, vaisius gali būti gerokai perlaikytas ir senstelėjęs.
Spalva. Ji yra būtent ta mandarino dalis, į kurią reikėtų mažiausiai kreipti dėmesį. Spalva priklauso nuo mandarino rūšies ir gali būti tiek ryškiai oranžinė, tiek geltona, tiek žalia. Ji visai neturi įtakos vaisiaus kokybei. Atvirkščiai – žalsvi mandarinai dažnai būta net saldesni už savo oranžinius brolius.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Projekto „Tapk auGalingas“ iššūkis: avinžirnių užkandis
Turbūt visi žinome apie daržovių naudą ir kaip svarbu jas įtraukti į mitybos racioną. Galbūt ryžtumėtės bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir išmėginti įvairius patiekalus iš auGalingų produktų – daržovių, kruopų ...
-
Garsių šefų receptai: vakarienė šeimai už 5 eurus
Dažnai maisto gamyba tampa nemažu iššūkiu, nes reikia nuolat galvoti – ką pagaminti, kaip skaniai pagaminti, o ir finansinis aspektas yra ne paskutinėje vietoje. ...
-
Apie eksperimentus virtuvėje: svarbiausia – teigiamos emocijos ir kartu praleistas laikas
Maisto gaminimo ir eksperimentų virtuvėje mėgėjus leistis į kulinarines keliones internete kviečia tinklaraštis keistu pavadinimu – "Zuikio receptai". "Tai – mano asmeninis projektas, gimęs iš meilės mano zuikiu...
-
Gardžios sumuštinių interpretacijos kiekvieno skoniui: su šaltiena, faršu ar krevetėmis2
Šį kartą TV3 laida „La maistas“ skirta itin dažnam ir populiariam patiekalui – sumuštiniui. Tačiau, kaip visada, laidos šefai Tomas ir Vylius pasiūlys netikėtų, įdomių interpretacijų. ...
-
Naujas supermaistas – iš jūros gelmių, bet receptai – žemiškai paprasti3
Produktai su jūros dumbliais Lietuvoje tampa jau ne egzotika, o kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Stiprėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, visame pasaulyje jūros dumbliai sulaukia vis daugiau dėmesio, nes yra vertingas naudingų maistinių med...
-
Karantinas įkvėpė kulinarines keliones po pasaulį: šeima negamina identiško patiekalo6
Tinklaraštininkų Dovilės ir Manto Bajalių šeima dar pirmojo karantino metu visus, besidominčius maisto gamyba, pakvietė į virtualiąją kelionę po pasaulį, gaminant įvairių šalių patiekalus. Dabar prie projekto "Karantino s...
-
Natūralūs, sveiki ir gardūs mišiniai, kurie padės stiprinti imuninę sistemą1
Šią žiemą rūpintis organizmo apsauga nuo peršalimo ligas sukeliančių virusų – ypač aktualu. ...
-
Šefas G. L. Demarco atskleidė tobulo kepsnio paslaptis: išbandykite savo virtuvėje4
Stiprėjant grilio tradicijai Lietuvoje, vis daugiau gyventojų kepsninėje ruoštų patiekalų skoniais mėgaujasi ne tik vasarą, bet ir atvėsus orams. Galimybę ir žiemą paruošti gardžius kepsnius nei minutės nešąlant prie lauko ke...
-
Patiekalai iš kirvio koto per karantiną suartino žmones2
Apie maisto gaminimą Vytautas Palavinskas, menininkės Nomedos Marčėnaitės draugas, galėtų kalbėti ilgai. Kaip ir apie kitą savo hobį – buriavimą. "Kai beveik mėnesį praleidi jachtoje, nori nenori išmoksti kažką pagaminti net i&...
-
Skanūs ir be alkoholio: kokteiliai pakeliui į Naujuosius metus2
Per pastaruosius metus ryškėja tendencija įprastus alkoholinius gėrimus keisti sveikesnėmis alternatyvomis be alkoholio. Šį pokytį atliepia ne tik tokių gėrimų asortimentas, bet ir auganti jų paklausa. Nealkoholiniai gėrimai tinka ir ...