Septynios mandarinų paslaptys: kaip išsirinkti geriausius?

  • Teksto dydis:

Kai pakvimpa mandarinais – visi žinome, kad Kalėdos jau ne už kalnų. Šių vaisių populiarumas ypač išauga lapkritį, o slūgti ima tik prieš pavasarį. Mandarinų kvapas dažną lydi nuo vaikystės ir yra viena stipriausių žiemos pradžios asociacijų.

Nors šiandien yra vieni populiariausių žiemos vaisių, mandarinai Europą iš visų citrusinių vaisių pasiekė paskutiniai. XIX a. pradžioje pirmieji sodinukai iš Kinijos atkeliavo į Angliją, bet ten klimatas jiems augti nebuvo palankus. Užtruko dar apie 40 metų, kol mandarinai pagaliau pasiekė Italiją, tenykštės sąlygos buvo daug geresnės, ir vaisius užkariavo vietą ant dažno stalo.

Mandarinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, labiausiai vertinami dėl juose esančio vitamino C. Ir nors mandarinai jo turi šiek tiek mažiau, tačiau juose daugiau natūralaus cukraus, todėl skonis priimtinesnis daugeliui. Be to, mėgiama ir kita puiki mandarino savybė – jis lengvai lupasi. Geriausios mandarinų skonio savybės atsiskleidžia būtent vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje. Jie išsiskiria gaiviu skoniu ir ryškia išvaizda, dėl kurios tampa skania šventinio stalo puošmena.

Tačiau, kaip išsirinkti pačius sultingiausius, geriausiai prinokusius, saldžiausius ar rūgštesnius mandarinus?

freepik.com nuotr.

Dydis. Žinoma, tai yra svarbi savybė. Didesni mandarinai įprastai būna saldesni, o mažesni turi daugiau rūgštumo.

Svoris. Šis faktorius labai svarbus renkantis kokybišką vaisių. Parduotuvėje pabandykite palyginti skirtingų mandarinų svorį. Sunkesnis vaisius bus sultingesnis. Taigi ieškodami sultingesnių vaisių, rinkitės pagal svorį.

Kietumas. Prisirpęs mandarinas neturėtų būti kietas. Lengvai spustelėjus jis turėtų šiek tiek pasispausti ir grįžti į pradinę formą. Jei nesispaudžia – vaisius greičiausiai per mažai prinokęs. O jei paspaustas įdumba ir toks lieka – bus pernokęs.

Kvapas. Prinokęs ir geros kokybės mandarinas būna intensyvaus saldaus kvapo. Jei vaisiaus kvapas rūgštus, nemandariniškas, keistai aitrus – vaisius gali būti sugedęs. O jei mandarinas visiškai nekvepia net pralupus, jis tikrai nekokybiškas.

Oda. Ji ne tik nuotaikingos spalvos, bet ir yra vienas aiškiausių mandarino kokybės indikatorių. Sveiko ir geros kokybės vaisiaus odelė nesutrūkinėjusi, nedėmėta, neturi juodų taškų, minkšta. Ji lengvai lupasi be peilio.

Lapai. Jei mandarinas parduodamas su koteliu ir lapais, atkreipkite dėmesį į jų kokybę. Citrusinių vaisių lapai nėra lepūs ir nuskinti išsilaiko žali bei nesuvytę gana ilgai. Tačiau, jei lapai susisukę, padžiuvę, vaisius gali būti gerokai perlaikytas ir senstelėjęs.

Spalva. Ji yra būtent ta mandarino dalis, į kurią reikėtų mažiausiai kreipti dėmesį. Spalva priklauso nuo mandarino rūšies ir gali būti tiek ryškiai oranžinė, tiek geltona, tiek žalia. Ji visai neturi įtakos vaisiaus kokybei. Atvirkščiai – žalsvi mandarinai dažnai būta net saldesni už savo oranžinius brolius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

Daugiau straipsnių