- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Niekam ne paslaptis, kaip „Gardu Gardu“ laidos šefas Gian Luca Demarco didžiuojasi itališka virtuve. Taip pat turbūt visi jau žino, kad Ali Gadžijevas yra aistringas prancūziškos konditerijos mylėtojas ir į ją gilinasi jau ne vienerius metus.
Taigi nenuostabu, kad savaitgaliui šefai siūlo labai gerai žinomus šių šalių patiekalus.
Italijos pasididžiavimas – naminė pasta su Carbonara padažu. Kaip pasakoja Gian Luca, šį patiekalą jam močiutė gamindavo net naktį. Visai nenuostabu, kad pas italus naminės pastos gali rasti praktiškai visada, taigi likdavo tik pagaminti padažą vos iš kelių ingredientų – rūkytos šoninės (Italijoje dažniausiai naudojamas Pancetta kumpis), sūrio ir kiaušinių. Vos keliolika minučių ir jau galima valgyti.
Visiems puikiai žinomą prancūzišką desertą Crème brûlée galima pamatyti daugelio restoranų meniu. Šis desertas yra puikus pasirinkimas vakarienės užbaigimui. Tačiau ar daug kas bando ją pasigaminti namuose? Dažniausiai yra šiek tiek prisibijoma. Tačiau Ali skatina pabandyti, kadangi procesas tikrai nėra toks sudėtingas. Pagaminti neužtrunka, tik reikės kantrybės laukiant, kol iškeps ir atvės. Tačiau tikrai verta pabandyti ir pasimėgauti namine vanile kvepiančiu Crème brûlée.
Dviejų kulinarinių pasaulių susitikimas šeštadienį 9.00 val. laidoje „Gardu Gardu“ per žiūrimiausią TV3 televiziją!
Naminė pasta su Carbonara padažu
Tešlai reikės
400 g miltų
5 kiaušinių
Padažui reikės:
150-200 g rūkytos šoninės
1 pilno kiaušinio
2 kiaušinių trynių
50 g Pecorino sūrio
Pipirų
Užbaigimui:
50 g Pecorino sūrio
Ant darbastalio ar į indą suberti miltus ir viduryje padaryti „šulinėlį“, į kurį reikia įmušti kiaušinius. Tuomet atsargiai maišyti iki vientisos masės.
Masę pabaigti minkyti ant miltais pabarstyto darbastalio. Minkyti tol, kol tešla visiškai nelips prie rankų ir taps elastinga. Suformuoti kamuoliuką ir įvyniojus į maistinę plėvelę arba uždengus medvilniniu rankšluosčiu leisti pailsėti.
Kol tešla „ilsisi“, galima pasiruošti padažą. Smulkiomis juostelėmis supjaustyti šoninę ir dėti kepti į gerai įkaitintą keptuvę. Kepti, kol šoninė apskrus. Kiaušinį bei trynius gerai išplakti su Pecorino sūriu ir pipirais. Palikti, kol išvirs pasta.
Lieka pasiruošti naminę pastą. Kuo ploniau iškočioti tešlą. Kočiojant nepagailėti miltų. Iškočiotą tešlą suvynioti, kaip vyniotinį, ir pjaustyti apie 3-4 mm pločio riekelėmis.
Į verdantį vandenį su šlakeliu alyvuogių aliejaus bei keliais žiupsniais druskos sudėti pastą ir virti 3 min.
Nukošti pastą, tačiau rekomenduojama palikti šiek tiek vandens. Supilti pastą į keptuvę su šonine ir šiek tiek pakaitinti. Viską perpilti į didelį indą, užpilti kiaušinio plakiniu ir gerai išmaišyti. Jei trūksta skysčio, įpilti likusio nuo pastos vandens.
Pastą su Carbonara patiekti gilioje lėkštėje ir užberti papildomai Pecorino sūrio.
Klasikinė Crème brûlée
Jums reikės:
500 g grietinėlės
100 g pieno
6 kiaušinių trynių
65 g cukraus
1 vanilės ankšties
50 g cukraus karamelizavimui
Puode iki virimo pakaitinti grietinėlę. Iš vanilės ankšties išimti sėklytes ir įdėti į grietinėlę. Taip pat supilti ir cukrų. Šiek tiek pamaišyti, kad ištirptų.
Kambario temperatūros kiaušinių trynius atsargiai permaišyti su šluotele, kad masė būtų vientisa, lygi, tačiau ne puri ir be putų. Plakti nereikia, kadangi iškepusi Creme Brulee turi būti lygi, vientisa, be jokių oro tarpelių. Nuolat maišant po truputį pilti grietinėlę. Išmaišyti iki vientisos masės. Jei atsirado putų, galima nukošti. Tuomet išpilstyti į norimus indelius. Juos sustatyti į skardą. Ant skardos užpilti vandens, kad apsemtų du trečdalius indelių aukščio. Kepti iki 105°C įkaitintoje orkaitėje 1 val. 30 min.
Iškepusią atvėsinti, apibarstyti „Crème brûlée“ paviršių cukrumi ir karamelizuoti.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pavasaris lėkštėje: svogūnų laiškų duonelė, kvapnus paštetas ir spalvingos salotos
Šį sekmadienį TV3 laidos „La maistas“ virtuvės šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius kvies pavasarį įsileisti ne tik į savo širdis, bet ir į lėkštes. Tomas ketina nustebinti ypatingo skonio svogūnų lai&s...
-
Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)
Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetari&scaron...
-
Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai1
Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Grai...
-
Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis3
Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekal...
-
Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva1
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalina...
-
Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui1
Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros g...
-
Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą2
Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, ...
-
Kauniečiai G. Senulis ir A. Kazilionis siūlo vyriškos virtuvės patiekalus Velykoms (receptai)8
Du kauniečiai klasės draugai, dabar jau solidūs vyrai, Gintaras Senulis ir Artūras Kazilionis netikėtai susitiko įsigiję šalia sodybas Anykščių rajone. Draugystė atsinaujino, negana to, vyrai ėmė kartu gaminti ir net sukūrė vaizdo k...
-
Kaip virti kiaušinius – su muzika, garuose ar be lukšto?5
Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per šv. Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei i&scaro...
-
Velykų stalui – idėjos iš Italijos1
Jau visai čia pat – gražiausia pavasario šventė šv. Velykos. „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas šį kartą paruošė patiekalus, kurie yra labai populiarūs Italijoje. ...