- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šį savaitgalį TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas gamins žiemiškus ir artėjančioms šventėms tinkančius patiekalus.
Šefas Gian Luca šį kartą gamins ne įprastą naminę pastą, o špinatinę tagliatelle. Ji bus ne tik graži, bet ir skanesnė bei sveikesnė. O viską karūnuos nuostabus gorgonzolos sūrio padažas su riešutais. Kvapas bus toks nuostabus, kad gali netikėtai užsukti ir kaimynai.
O Ali pasiūlys pasigaminti labai gerai visiems žinomo Kuršėnų vyniotinio modifikaciją. Bet kaip gi Ali be šokolado? Todėl šis vyniotinis bus su kakaviniu biskvitu bei aplietas gardaus juodojo šokolado glazūra. Tiks tiek savaitgalio desertui, tiek Kalėdų stalui papuošti.
Špinatiniai tagliatelle su gorgonzolos sūriu
Tešlai reikės:
400 g miltų;
5 kiaušinių;
200 g špinatų;
2 š. vandens;
druskos.
Padažui reikės:
150 g graikiškų riešutų;
20 g kedrų riešutų;
1 česnako skiltelės;
40 g sviesto;
200 ml grietinėlės;
100 g gorgonzolos sūrio;
tarkuoto parmezano sūrio;
alyvuogių aliejaus;
druskos;
pipirų.
Gaminimas
Į puodą sudėti nuplautus špinatus, užpilti šiek tiek vandens ir patroškinti, kol suminkštės. Špinatus sudėti į sietelį ir paspausti, kad nuvarvėtų visas skystis. Sublenderiuoti. Į indą suberti miltus ir viduryje padaryti „šulinėlį“, į kurį reikia įmušti kiaušinius ir įdėti špinatų košę. Tuomet atsargiai maišyti iki vientisos masės. Masę pabaigti minkyti ant miltais pabarstyto darbastalio. Minkyti tol, kol tešla visiškai nelips prie rankų ir taps elastinga. Suformuoti kamuoliuką ir įvyniojus į maistinę plėvelę arba uždengus medvilniniu rankšluosčiu leisti pailsėti.
Padažui į ant mažos kaitros įkaitintą keptuvę įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus ir įdėti sviestą. Kai jis išsilydys, įdėti česnako skiltelę, suberti riešutus ir šiek tiek pakepinti. Tuomet sudėti gorgonzolos sūrį ir pakaitinti, kol išsilydys. Supilti grietinėlę, pagardinti pipirais, persilado prieskoniais, įberti parmezano sūrio. Išmaišyti ir padažas jau paruoštas. Tuo tarpu kuo ploniau iškočioti tešlą. Kočiojant nepagailėti miltų. Iškočiotą tešlą suvynioti, kaip vyniotinį, ir pjaustyti apie 3-4 mm pločio riekelėmis. Į verdantį vandenį su šlakeliu alyvuogių aliejaus bei keliais žiupsniais druskos sudėti pastą ir virti 3 min. Nukošti pastą, tačiau rekomenduojama palikti šiek tiek vandens. Sudėti padažą, užberti pipirų, parmezano sūrio ir gerai išmaišyti.
Šokoladinis varškės vyniotinis
Kakaviniam biskvitui reikės:
3 trynių;
2 kiaušinių;
100 g cukraus;
3 baltymų;
40 g cukraus;
40 g miltų;
25 g kakavos.
Varškės kremui reikės:
250 g varškės;
60 g cukraus pudros;
200 g grietinėlės;
apelsino žievelės.
Dekorui reikės:
300 g juodo šokolado;
30 g aliejaus;
apelsinų cukatų;
cukraus pudros.
Biskvitui išplakti kiaušinius su kiaušinių tryniais bei 100 g cukraus iki purios masės. Kiaušinių baltymus su 40 g cukraus išplakti iki standžių putų. Abi mases atsargiai sujungti. Sumaišyti birius produktus ir permaišyti su kiaušinių mase. Tešlą išpilti į skardą ir paskirstyti. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-13 minučių.
Kremui trintą varškę sumaišyti su cukraus pudra. Išplakti grietinėlę ir atsargiai permaišyti su varškės mase ir šiek tiek tarkuotos apelsino žievelės. Ant iškepusio ir atvėsusio biskvito paskirstyti kremą ir suvynioti į vyniotinį. Dekorui pasiruošti glazūrą – vandens vonelėje išlydyti šokoladą ir sumaišyti su alyvuogių aliejumi. Ja aplieti vyniotinį. Įdėti į šaldytuvą, kad apstingtų. Viršų dekoruoti apelsinų cukatais bei cukraus pudra.
„Gardu gardu“ – šeštadienį 9 val. per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai5
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...
-
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas (trys receptai)
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reik...
-
Projektas „Tapk auGalingas“: veganiškas Bolonijos padažas1
Turbūt visi žinome apie daržovių naudą ir kaip svarbu jas įtraukti į mitybos racioną. Galbūt ryžtumėtės bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir išmėginti įvairius patiekalus iš auGalingų produktų – daržovių, kruopų ...