Quantcast

Savaitgalio pietums: skanumynai iš pievagrybių (receptai)

  • Teksto dydis:

Kaip ir kiekvieną šeštadienį, žiūrovus ir vėl žadins antrąjį sezoną skaičiuojanti kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“. Vedėjų trijulė Ilona Juciūtė, Gidonas Šapiro-Bilas ir šri lankietis Dilanas Dampella Gamage leisis jau į penktąją kelionę – šį kartą po Šiaulių apskritį.

Tačiau komanda ne tik ragauja gardžiausius patiekalus, bet ir patys yra tikri virtuvės asai, todėl pasidalino net trimis tobulais receptais, atrastais kelionės metu, iš vieno paprasto ir labai sveiko ingrediento – pievagrybių.

Lankantis Šiaulių apskrityje „Maisto kelio“ komanda aplankė išskirtinį čia veikiantį maisto pramonės objektą – „Baltic Champs“ pievagrybių ūkį. Čia vedėjai ne tik susipažino su šių grybų auginimo subtilybėmis, bet ir atrado naujų receptų.

„Norint auginti pievagrybius turime jiems sukurti sąlygas, lyg būtų ruduo, kuomet yra šilta ir drėgna. Per mėnesį visa įmonė, tame tarpe ir šis grybynas, nuskina iki 1200 tonų pievagrybių. Visi pievagrybiai yra atrenkami ir nuskinami tik rankomis“, – laidoje pasakos įmonės generalinis direktorius Arūnas Radzevičius.

Susipažinę su pievagrybių keliu link mūsų stalo, laidos vedėjai iš prigrybauto laimikio kartu su „Kamado Bono“ grilio meistru Robertu Svetlausku pasigamins gardžių patiekalų.

Pasirodo, pievagrybiai yra vienintelė daržovė turinti vitamino D, savyje taip pat turi vario, kalio, dėl to yra ne tik skanūs, mažai kaloringi, bet ir vertingi gerai savijautai, todėl „Maisto kelio“ komanda dalinasi ir kelionėje po Šiaulių apskrityje atrastais receptais iš pievagrybių.

Trinta pievagrybių sriuba

Reikės: 500 g pievagrybių; 2 svogūnų; 50 g sviesto; Poros šaukštų alyvuogių aliejaus; Poros šaukštų miltų; 200 ml grietinėlės; 600 ml sultinio (tinka tiek daržovių tiek vištienos ar mėsos); Druskos ir pipirų.

 

Pievagrybius ir svogūnus smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Jame kelias minutes apkepinkite svogūnus, tuomet sudėkite grybus ir pakepinkite juos 5-7 minutes iki kol šiek tiek suminkštės. Puode ištirpinkite sviestą, į jį suberkite miltus ir nuolat maišant apkepinkite porą minučių iki kol turėsite vienalytę, auksinės spalvos tyrelę. Vis maišant supilkite sultinį ir jį užvirinkite. Tuomet sudėkite kepintus grybus ir svogūnus, vėl palaukite, kol užvirs, pagardinkite druska, pipirais, pertrinkite per sietelį ar maisto smulkintuvu ir pakaitinkite dar 5-7 minutes. Galiausiai supilkite grietinėlę, išmaišykite, minutėlę pakaitinkite ir patiekite.

Grill pievagrybiai su šonine

Reikės: 500 g šviežių pievagrybių; 1 šaukšto kepintų saulėgrąžų; 100 g varškės sūrio su kmynais; 50 g sūrio su mėlynuoju pelėsiniu; 80 g tepamo varškės sūrelio; 100 ml alyvuogių aliejaus; 150 g šaltai rūkytos šoninės, supjaustytos griežinėliais; Druskos ir pipirų pagal skonį;

Drėgna servetėle nuvalykite pievagrybius. Išlaužkite grybų kotelius ir peiliuku apipjaukite kepurėlės kraštus, kad tilptų daugiau įdaro. Gabalėliais supjaustykite sūrį. Į grybo kepurėlę įberkite žiupsnelį saulėgrąžų, įdėkite po gabalėlį varškės ir pelėsinio sūrio. Kad įdaras laikytųsi, kepurėlės kraštus aptepkite tepamu varškės sūreliu. Pievagrybių kepurėles apsukite šoninės griežinėliu, jį prie grybo pritvirtinkite mediniais smeigtukais. Įdarytus pievagrybius kepkite ant grilio grotelių 10-15 min., kol grybai suminkštės ir iš jų pradės skirtis sultys.

Grill pievagrybių vėrinukai

Reikės: 500 g didesnių šviežių pievagrybių; 2 saldžiųjų paprikų, supjaustytų gabalėliais; 2 vidutinio dydžio obuolių, supjaustytų skiltelėmis. Marinatui: 12 valgomųjų šaukštų alyvuogių arba rapsų aliejaus; 1 česnako galvutės, smulkiai supjaustytos; 1 vidutinio dydžio citrinos sulčių; 1 šaukšto prieskoninių žolelių (čiobrelis, mairūnas); 1 šaukštelio druskos.

Į indą sudėkite nuplautus pievagrybius, supjaustytas saldžiąsias paprikas ir obuolius. Supilkite visas marinato sudedamąsias dalis, gerai išmaišykite ir uždenkite. Marinuokite 1-3 val. Pakaitomis, ant bambukinių ar metalinių iešmelių, sumaukite grybus, paprikas ir obuolius. Vėrinukus, laikas nuo laiko apversdami, kepkite ant gerai įkaitusio grilio 10-15 min. Patarimas: prieš kepimą, bambukinius iešmelius 20-30min. pamirkykite vandenyje.

„Maisto kelias“ – šeštadieniais, 10 val. tik per TV3!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių