- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
TV3 laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas profesionalus šefas Gediminas nenustoja stebinti ir siūlo pasigaminti Azijos įkvėptus patiekalus. Jie yra nuostabūs tuo, kad visada būna pilni skonių. Tikrai netrūks saldumo, aštrumo, rūgštelės ir sūrumo. Ypatingai turėtų suklusti širdelių mylėtojai, nes būtent joms bus skirtas pagrindinis dėmesys.
O grilyje Gediminas siūlo išsikepti nepaprastai greitai ir lengvai pagaminamas duoneles. Joms ypatingą skonį suteiks sviestas su žolelėmis, praturtins daržovės ant iešmelio, o viską vainikuos nuostabus jogurtinis padažas su kariu.
Visada įdomūs ir skanūs patiekalai bei šefo patarimai „Skaniai ir paprastai“ laidoje šeštadienį 9 val. per TV3.
Azijos įkvėptos ančių širdelės su žaliosiomis daržovėmis
Jums reikės (4 asmenims):
– 1 stiklinės basmati ryžių
– žiupsnelio druskos
– 150g ankštinių žirnių
– 200g šviežių šparagų
– 500g ančių širdelių
– 1/5 šaukštelio aitriosios paprikos
– 1/5 šaukštelio saldžiosios paprikos
– 1/5 šaukštelio malto kumino
– 1/5 šaukštelio malto muskato
– 1/5 šaukštelio cinamono
– 2 šaukštų kvietinių miltų
– 1 šaukšto kukurūzų krakmolo
– augalinio aliejaus gruzdinimui
– 1 stiklinės paruošto naudoti azijietiško padažo
– žiupsnelio druskos
Gaminimas
Ryžius supilti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti 12-15 minučių. Ryžiams išvirus juos nukošti ir palikti sietelyje, kad nugaruotų. Tuomet sudėti atgal į prikaistuvį. Tokiu būdu ryžiai nepervirs ir bus birūs. Ankštinius žirnius ir šparagus nuvalyti, stambiai supjaustyti ir nublanširuoti, t. y. 1-1,5 minutės apvirti verdančiame vandenyje ir nedelsiant atvėsinti lediniame vandenyje. Nublanširuotas žaliąsias daržoves nusausinti.
Švariai nuvalytas ančių širdeles perpjauti pusiau, pagardinti prieskoniais ir palikti 5-10 minučių pasimarinuoti. Tuomet apvolioti miltų ir krakmolo mišinyje ir gruzdinti įkaitintame aliejuje apie 1,5-2 minutes. Kad neliktų aliejaus pertekliaus, gruzdintas ančių širdeles sudėti ant maistinio popieriaus.
Į keptuvę įpilti paruošto naudoti azijietiško padažo. Jam įkaitus, sudėti gruzdintas ančių širdeles bei blanširuotas žaliąsias daržoves, paskaninti žiupsneliu druskos ir pakaitinti dar apie minutę. Taip paruoštas ančių širdeles patiekti su virtais ryžiais, paskaninti šviežia kalendra, žaliosios citrinos sultimis ar aitriąja paprika.
Duonelės su grilyje keptomis daržovėmis
Bemielėms duonelėms (4 vnt.) paruošti reikės:
– 260 g kvietinių miltų
– žiupsnelio druskos
– 235 ml verdančio vandens
– 60 g sviesto
– laiškinio svogūno ar česnako
Jogurtiniam padažui su kariu paruošti reikės: ·
– 1 stiklinės riebaus jogurto
– 2 šaukštelių kario miltelių
– žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų
– 2 skiltelių česnako
– 1/2 žaliosios citrinos citrinos sulčių
Daržovių iešmeliams paruošti reikės: ·
– įvairių spalvų saldžiųjų paprikų
– cukinijos
– mėlynojo svogūno
– pievagrybių
– alyvuogių aliejaus
– žiupsnelio druska ir juodųjų pipirų
– 1-2 šaukštų balto balzaminio acto
Gaminimas
Miltus užpilti verdančiu vandeniu ir išmaišyti. Minkyti, kol tešla taps vientisa, uždengti drėgnu rankšluosčiu ir palikti „pailsėti“ apie 20 minučių. Tešlą padalinti į keturias dalis, kiekvieną gabalėlį suformuoti į rutuliuką, iškočioti ovalą, patepti minkštu sviestu ir apibarstyti smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Susukti į cilindrą, apversti, kad susukta tešla būtų vertikali ir suploti. Vėl iškočioti ovalą, patepti sviestu, pabarstyti žolelėmis, druska, susukti cilindrą ir apvertus suploti.
Prieš dedant į grilį, duoneles iškočioti ovalo formos, patepti aliejumi ir kepti iš anksto iki 200-250 laipsnių įkaitintame grilyje ant tiesioginės kaitros po maždaug 2 minutes iš kiekvienos pusės. Į jogurtą sudėti kario miltelius, trintą česnaką, išspausti žaliosios citrinos sultis, paskaninti druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišyti.
Daržoves supjaustyti kiek įmanoma panašesnio dydžio stambiais gabalėliais ir suverti ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių. Daržovių iešmelius patepti alyvuogių aliejumi, paskaninti prieskoniais ir kepti iš anksto iki 200 laipsnių įkaitintame grilyje apie 5-7 minutes, po kelias minutes iš kiekvienos pusės. Grilyje iškeptas daržoves pašlakstyti baltu balzaminiu actu. Grilyje keptas, dar šiltas duoneles patepti jogurtiniu padažu su kariu ir patiekti su grilyje keptais daržovių iešmeliais.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...