Quantcast

Šaltalankiai – maistingi, vertingi ir kone stebuklingi: originalūs jų paruošimo būdai

  • Teksto dydis:

Gamta jas gausiai apdovanojo vitaminais, lemiančiais kiek rūgštoką skonį, todėl šios uogos ne visada būna pirmuoju saldesnių sodo gėrybių mėgėjų pasirinkimu. Tačiau veltui – šaltalankiai yra ne tik itin naudingi sveikatai, bet ir tinkamai paruošti išties stebina savo panaudojimo galimybėmis virtuvėje.

Šių uogų derlius pradedamas nuimti antroje rugpjūčio pusėje ir baigiamas rugsėjo gale, dėl to dabar yra pats geriausias laikas mėgautis jų šviežumu, privalumais bei kulinariniu potencialu. Savo ruožtu tinkamiausius būdus, kaip tai padaryti, vardija lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai.

Sveikatos ir skonio užtaisas

Uogienės, medus, sultys, nektarai, sirupai. Tai tik dalis produktų, kurių gamybai naudojami šaltalankiai. Jų gaminius savo parduotuvių lentynose siūlančios „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako – lietuviai šaltalankio uogas išties mėgsta.

„Galime drąsiai sakyti, kad produktų iš šaltalankių vartojimas pastaruoju metu išgyvena tikrą renesansą. Tautiečiai itin vertina šių uogų išskirtinį skonį ir gerąsias maistines savybes, todėl noriai deda minėtus produktus į savo pirkinių krepšelius. Be to, analizuodami duomenis taip pat matome, kad šių gaminių daugiausiai perkama spalio ir gruodžio mėnesiais, kai jau būna pasibaigęs šaltalankių derlius, prasideda peršalimo ligų sezonas ir artėja didžiosios metų šventės. Tad akivaizdu, kad šaltalankiai vertinami ir kaip gardus pagardas prie šventinių patiekalų, ir kaip puikus pagalbininkas stiprinant imunitetą“, – kalba E. Dapkienė.

Su tuo sutinka ir Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ją taip pat džiugina augantis lietuvių noras šaltalankių valgyti kuo daugiau, nes šios uogos, pašnekovės teigimu, yra kone stebuklingos.

„Dar prieš keturis šimtus metų Sibire atsidūrę kazokai, neturėdami vaistų, rado veiksmingą išeitį. Jie šaltalankiais gydė žaizdas ir stiprino sveikatą. Tai – ne veltui: šios uogos ypač turtingos vitaminu C, taip pat B, E grupės vitaminais, karotinu, folio rūgštimi, gliukoze, geležimi, magniu. Tačiau šaltalankiai ne tik vadinami vaistu nuo šimto ligų – dar daugiau yra pastarųjų panaudojimo virtuvėje būdų. Iš jų gaminamas aliejus, arbata, uogienės, džemai, desertai, indiškas padažas mėsai čatnis ir dar daugelis kitų patiekalų, kurie tikrai visapusiškai praturtins mitybą. Tuo metu norint išsaugoti šaltalankių vertingas medžiagas iki pavasario, uogas galima sutrinti ir užšaldyti arba džiovinti orkaitėje“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Todėl, pasidalijusi šių sodo gėrybių nauda ir paruošimo būdais, maisto ekspertė siūlo pasimėgauti jomis patiems. Tam B. Baratinskaitė paruošė originalius šaltalankių uogienės bei pyrago receptus.

Naujas smaližių favoritas: šaltalankių ir sūrio pyragas

Reikės:

pusės pakelio mėgstamų sausainių,

3 valgomųjų šaukštų cukraus,

1 valgomojo šaukšto kakavos,

1 puodelio graikinių riešutų,

50 g ištirpinto sviesto,

200 g perrinktų ir nuplautų šaltalankių,

250 g maskarponės sūrio,

1 valgomojo šaukšto medaus,

1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių,

žiupsnelio kukurūzų krakmolo.

Pirmiausia, sulaužykite sausainius, tada įberkite šaukštą cukraus, kakavos, riešutus, supilkite ištirpintą sviestą. Viską sutrinkite trintuvu, iš turimos masės suformuokite pyrago pagrindą. Tuomet iš šaltalankių išspauskite sultis, kitame inde išplakite maskarponės sūrį, medų ir šaukštą cukraus. Pusę turimų šaltalankių sulčių sumaišykite su šia mase, užpilkite ant pagrindo, suformuokite  pyragą.

Tada pasigaminkite padažą. Likusias šaltalankių sultis užkaitinkite su cukrumi ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Po maždaug 7 minučių į padažą suberkite kukurūzų krakmolą, gerai išplakite. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros, tada užpilkite ant pyrago. Jį laikykite šaldytuve ir gardžiuokitės!

„Net neverta abejoti – išbandžius šį receptą, šaltalankių ir sūrio pyragas taps visos šeimos numylėtiniu. Šis desertas išties stebina įvairiausių skonių deriniu. Tai šviežias, labai gardus, kitoks sūrio pyragas, kuriam neatsispirs joks smaližius“, – šypsosi maisto ekspertė.

Sveika ir nuostabiai gardi: šaltalankių uogienė su medumi

Reikės:

200 g perrinktų ir nuplautų šaltalankių,

10 g šviežio imbiero,

50 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių,

1 šviežio rozmarino stiebelio,

100 g medaus.

Pirmiausia, sutarkuokite imbierą, tada supjaustykite rozmariną. Viską sudėkite į keptuvę, suberkite šaltalankius, įpilkite apelsinų sultis. Palaukite, kol užvirs, lėtai maišykite, tuomet 15-20 minučių patroškinkite. Tuo pačiu keptuvėje sutrinkite uogas, toliau maišykite, vėliau masę perkoškite tankiu sieteliu, išklotu dviguba marle. Viską vėl sudėkite į keptuvę, įdėkite medų, leiskite užvirti, tada 5–10 minučių patroškinkite. Baigę, supilkite uogienę į sterilų stiklainį, leiskite atvėsti, laikykite šaldytuve. 

„Ši uogienė puikiai tiks arbatai, desertams pagardinti, skaniausiems pyragams pertepti. Ji taip pat nuostabiai derės prie mėsos patiekalų, sūrio, įvairiausių kokteilių. Tokia uogienė yra be galo aromatinga, švelnaus skonio ir, svarbiausia, kupina daugybės vitaminų bei maistinių medžiagų“, – pabrėžia B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerb.

gerb. portretas
RT t.y. Šaltalankio foto

juoko -darbs

juoko -darbs portretas
Jeigu sermusnius neatskiria nuo saltalankiu ka jau besakyti,kur mokinotes afrikoj,

RT

RT portretas
Ei, botanikai. Tai gal vis tik saltalankio nuotrauka idesite?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių