Quantcast

Salierų stiebai – pietų stalui

  • Teksto dydis:

Salierai – išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąrašą ir kasdienės mitybos racioną.

Pavasarį, kai dar neturime daug šviežio derliaus daržovių, salierų stiebai gali tapti puikiu ir kvapniu ingredientu.

„Maistine verte saliero gumbas ir stiebai tarpusavyje skiriasi nežymiai. Visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir pajusti gaivų ir turtingą jos skonį. Su salierais reikėtų drąsiai eksperimentuoti, jų gaminimo būdų yra daugybė: nuo garuose virto ar orkaitėje kepto saliero šakniagumbio, iki šviežio ir traškaus jo stiebo“, – rekomenduoja sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Taip pat vertėtų atsižvelgti ir į salierų maistines medžiagas, jei norime praturtinti savo racioną. Anot dr. E. Gavelienės, šią daržovę galima laikyti tirpių ir netirpių skaidulų šaltiniu. Ekspertė pažymi, kad salieruose gausu antioksidacinių ir priešuždegiminių medžiagų, taip pat eterinių aliejų, vitaminų A ir C, įvairių mineralų, tokių kaip magnis, kalis, kalcis ar natris.

„Salieruose esantis natris gali suteikti išraiškingo sūrumo namuose gaminamiems patiekalams“, – priduria E. Gavelienė.

Su salierais reikėtų drąsiai eksperimentuoti, jų gaminimo būdų yra daugybė.

 

Ekspertės nuomone, vaikai taip pat turėtų būti pratinami prie šios sveikatai palankios daržovės skonio. Nors unikalus, neįprastas skonis patinka ne visiems vaikams, galima rasti būdų, kaip sumaniai įtraukti šią daržovę į mažųjų racioną.

„Šios daržovės stiebą galima supjaustyti lazdelėmis, kad, kaip traškus užkandis, visuomet būtų lengvai pasiekiamas ranka. Kitas variantas – salierų stiebus įmaišyti į salotas, sriubas ar troškinius ir taip prie jų skonio pamažu vaikus pratinti“, – patarimais dalijasi E. Gavelienė.


Kaip išlaikyti šviežius stiebus

* Nepjaustytą salierą tvirtai suvyniokite į aliuminio foliją, kuri padeda geriau išlaikyti drėgmę nei plastikas. Tačiau neužspauskite folijos kraštų, kad išeitų natūralios etileno dujos. Įdėkite suvyniotą salierą į daržovėms skirtą šaldytuvo stalčių ir laikykite net iki keturių savaičių. Neplaukite ir nepjaustykite, kol nepasiruošėte naudoti.

* Suberkite supjaustytus stiebus į didelį indą ir užpilkite vandeniu (vandenį papildykite kas antrą dieną). Indą su užpiltais salierų stiebais uždenkite plastikine plėvele arba dangteliu. Kai būsite pasiruošę valgyti, tiesiog išimkite juos iš vandens ir nuplaukite.


Minestronė, itališka daržovių sriuba

2 morkos,

2 salierų stiebai,

1 skardinė pjaustytų pomidorų,

1 skardinė pupelių,

100 g žiedinių kopūstų – šviežių arba šaldytų,

1 česnako skiltelė,

1 mažas svogūnas,

2 lauro lapeliai,

100 g makaronų (nebūtinai),

druskos ir pipirų pagal skonį.

Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Apkepkite juos puode, įpylę šaukštą aliejaus ir sudėję lauro lapelius. Morkas ir salierų stiebus supjaustykite maždaug 1 cm gabaliukais, sumeskite juos kartu su žiediniais kopūstais į puodą ir maišydami apkepkite, kol daržovės suminkštės. Tada supilkite konservuotus pomidorus ir pupeles, pasūdykite daržovių mišinį ir užpilkite 600 ml verdančio vandens. Jei norite tirštesnės sriubos, pridėkite 100 g makaronų. Uždenkite ir dar 10–15 min. pavirkite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Salierų gumbai sveikesni,daugiau visko juose yra .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių