Quantcast

Salieras – gamtos alternatyva vaistams (receptai)

Salieras pelnytai laikomas išskirtine daržove: visos jo dalys – lapai, stiebai, šaknys, – tinkamos maistui gaminti, be to, jose gausu svarbių maistinių medžiagų. 

Nors apie augalo gydomąjį poveikį kalbėta jau Antikos laikais, šių dienų visuomenę užvaldžiusios sveikos gyvensenos mada tarsi iš naujo atranda saliero naudą.

„The Independent“ apžvelgė 2016-ųjų mitybos tendencijas pasaulyje: sąraše atsidūrė ir saliero šaknis, kaip vis dažniau patiekaluose naudojamas ingredientas. Augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė jau ilgiau nei 2 mėnesius kasdien geria žaliąsias salierų sultis, ir, kaip ji teigia, rezultatai puikūs: „Bandžiau gerti sultis skirtingu dienos metu. Supratau, jog mano organizmui tinkamiausias laikas yra 22 val. Tuo metu organizmas ilsisi, todėl saliero sultys palengvina virškinimą, skaido riebalus, padeda išvengti rytinio tinimo“.

Salieras – prieskoninis augalas, jam būdingas specifinis kartus skonis. Pasak G. Jonaitytės, tai yra priežastis, kodėl žmones nevartoja vienų ar kitų augalo dalių. Tačiau ji pataria naudoti visas saliero dalis skirtingiems patiekalams skirtingų sezonų metu: „Šaknys tinka salotoms, troškiniams, kepimui orkaitėje, konservavimui. Lapkočiai – salotoms, sultims, kokteiliams“. Augalinės mitybos ekspertė rekomenduoja salierą laikyti užmerktą šaltame vandenyje, kurį reikia keisti kas 2–3 dienas, – taip salieras ilgiau išlieka šviežias, iki 2 ar daugiau savaičių.

„Salieras turi daug fermentų, chlorofilo, foliorūgšties, geležies, kalio, fosforo, magnio, vitaminų A, B, C; jo sudėtyje 95 proc. vandens, daug natūralios druskos, maistinių skaidulų, – aiškina G. Jonaitytė. – Ši daržovė stiprina imunitetą, reguliuoja kūno skysčius, valo inkstus, gerina akių, odos būklę, yra naudingas virškinimui“.

Nereikėtų pamiršti, jog terminis apdorojimas mažina saliero maistinę vertę. „Norint pajusti gydomąjį saliero poveikį, jį reikėtų vartoti kasdien“, – pabrėžia G.Jonaitytė. 

Salieras ypač naudingas:

nėštumo metu ir po gimdymo,

padidėjus skrandžio rūgštingumui,

sergant osteoporoze,

sergant sąnarių, inkstų ligomis (sutepa sąnarius, šalina druskas, inkstų akmenis),

esant aukštam kraujospūdžiui ar padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje.


Receptai

Keptas sūrio ir salierų troškinys

Reikės:

100 g sviesto,

900 g salierų stiebų,

3 šaukštų miltų,

250 ml pieno,

150 g pievagrybių,

1 saldžiosios paprikos,

120 g Čederio sūrio,

50 g maltų džiūvėsėlių.

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros, įdėkite 30 g sviesto, ir 5 min. kepkite smulkiai pjaustytą salierą. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską, įpilkite pieno. Į gautą vientisą masę sudėkite smulkiai pjaustytus pievagrybius, saldžiąją papriką, įtarkuokite sūrio. Ištirpinkite likusį sviestą, įmaišykite džiūvėsėlių. Saliero ir sūrio mišinį sudėkite į kepimo formą ir apliekite džiūvėsėlių ir sviesto lydiniu. Kepkite 20 min., 175 ºC įkaitintoje orkaitėje. Skanaus!

Salierinė bulvių košė su krienais

Reikės:

2 salierų šaknų,

1,5 kg bulvių,

120 g grietinėlės (35 proc.),

120 g sviesto,

šaukštelio tarkuoto krieno šaknies,

žiupsnelio druskos.

Nulupkite ir kubeliais supjaustykite saliero šaknis, bulves. Sudėkite pjaustytas daržoves į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu (kad apsemtų), įberkite druskos. Užkaiskite puodą iki vidutinės temperatūros ir virinkite 15–20 min., kol saliero šaknys ir bulvės suminkštės. Išvirtas daržoves sutrinkite, įmaišykite grietinėlę, sviestą. Gautą vientisos tekstūros košę paskaninkite druska, pipirais, žolelėmis. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių