Quantcast

Saldusis savaitgalis padės sustabdyti vasarą (pyragų receptai)

  • Teksto dydis:

Apdovanojo ši vasara uogomis: tik spėk šaldyti, virti uogienes ir kitas žiemos atsargas ruošti. Tačiau savaitgalį – šiukštu tokių darbų. Nebent keptumėte pyragą su šviežiomis uogomis! Ramus bendravimas mėgaujantis naujo skonio gardėsiu – ar gali būti tobulesnis šeimos savaitgalis?

Varškės pyragas su uogomis

Tešlai:

250 g miltų,

150 g minkšto sviesto,

100 g cukraus,

50 ml pieno,

žiupsnelis druskos.

Įdarui:

600 g varškės,

100 g braškių,

80 ml grietinėlės,

30 g miltų,

100 g cukraus.

Pyrago viršui papuošti:

300 g įvairių uogų,

1 šaukštelis agaro miltelių,

100 ml braškių sirupo,

180 ml vandens.

Sviestą sumaišykite su cukrumi ir druska. Suberkite miltus ir minkykite tešlą. Turi būti daug trupinių. Galiausiai supilkite pieną ir sujunkite visus trupinėlius į vieną gumulą. Minkykite, kol tešla taps vientisa. Padėkite tešlą pusvalandžiui į šaldytuvą.

Atšalusią šiek tiek pakočiokite ir perkelkite į kepimo indą. Išlyginkite taip, kad visas dugnas būtų tolygiai uždengtas, ir padarykite iš tešlos kraštelius aplink visą kepimo indą. Pastatykite kepimo indą į šaldytuvą, kol paruošite įdarą.

Miltus sumaišykite su cukrumi ir užpilkite grietinėle. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps. Braškes sutrinkite iki vientisos tyrės ir sumaišykite su varške (jei ji ne vientisos konsistencijos, permalkite ją arba pertrinkite per sietelį). Į varškę maišydami supilkite grietinėlę su cukrumi ir miltais. Varškės įdaras bus gan tirštokas. Išimkite kepimo indą su tešla iš šaldytuvo ir į vidų sukrėskite varškės įdarą.

Kepkite pyragą iki 180 °C temperatūros orkaitėje valandą, tada išjunkite, atidarykite orkaitę ir palikite joje visiškai atvėsti. Atvėsusį perdėkite į lėkštę. Nuplaukite uogas ir padėkite ant popierinio rankšluosčio apdžiūti. Pyrago viršų apdėliokite uogomis.

Į braškių sirupą supilkite vandenį ir pastatykite ant viryklės, kad užvirtų. Sudėkite agarą ir užvirinkite. Virkite pusę minutės. Gausite skystą želė. Uogas užpilkite arba teptuku aptepkite pagaminta želė.

Mėlynių keksas su citrininiu glajumi

Tešlai:

225 g kambario temperatūros sviesto,

300 g cukraus,

1 citrinos nutarkuota žievelė,

3 kiaušiniai,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

1 stiklinė pasukų,

2 stiklinės mėlynių,

2 stiklinės miltų,

2 nubraukti šaukšteliai kepimo miltelių,

žiupsnelis druskos.

Citrinų glajui:

1 stiklinė miltelinio cukraus,

3 šaukštai citrinų sulčių,

3 šaukštai pieno,

0,5 šaukštelio vanilinio cukraus,

1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės.

Sumaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais ir druska, atidėkite. Kitame dubenyje plakikliu iki purios masės išplakite minkštą sviestą su cukrumi ir citrinos žievelėmis. Plakdami vis įmuškite po vieną kiaušinį. Supilkite pasukas ir vanilinį cukrų, išplakite. Pridėkite dalimis miltų mišinį, gerai išsukite.

Mėlynes nuplaukite, gerai nusausinkite ir sumaišykite su 2 šaukštais miltų. Tada jas atsargiai įmaišykite į tešlą. Jei kepsite metalinėje formoje, ištepkite ją minkštu sviestu ir pabarstykite miltais – lengviau išimsite iškepusį keksą. Supilkite tešlą į paruoštą formą ir išlyginkite viršų. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: jis, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, turi būti švarus.

Iškepusį keksą atvėsinkite formoje, tuomet išimkite iš jos, perkelkite ant grotelių ir gerai atvėsinkite. Pasiruoškite glajų: miltelinį cukrų, citrinų sultis, pieną ir vanilinį cukrų išsukite iki vientisos tirštos masės. Jei glajus per tirštas – įpilkite citrinų sulčių ir pieno, jei per skystas – miltelinio cukraus. Glajų užpilkite ant kekso, pabarstykite viršų mėlynėmis. Pateikite tik glajui sustingus.

Vyšnių pyragas

2 stiklinės miltų,

5 kiaušiniai,

4 šaukštai cukraus,

žiupsnelis druskos,

2 stiklinės šilto pieno,

1 šaukštas sviesto,

500 g vyšnių,

2 šaukštai miltelinio cukraus.

Į persijotus miltus įmuškite kiaušinius, įmaišykite cukrų, druską, įpilkite šiek tiek pieno. Nesustodami maišykite ir po truputį dalimis supilkite likusį pieną. Turi būti tirštoka, panaši į blynų tešla. Vyšnias be kauliukų apiberkite milteliniu cukrumi ir lengvai permaišykite. Suberkite į sviestu išteptą formą, užliekite tešlą. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: jis, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, turi būti švarus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    8
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių