Quantcast

Rudeniu kvepiantys patiekalai: polenta su voveraitėmis ir migdolinis aviečių desertas

  • Teksto dydis:

Ruduo yra turtingas įvairiomis sodo bei daržo gėrybėmis. Nejučia pradedame keisti meniu ir gaminti patiekalus būtent iš jų. Taigi, ir „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Ali Gadžijevas ir Gian Luca Demarco siūlo receptus, įkvėptus šio nuostabaus metų laiko.

Pastaruoju metu socialiniai tinklai mirga nuo nuotraukų su pilnais krepšiais grybų. Taigi, linksmasis šefas Gian Luca siūlo pasigaminti itališką patiekalą su grybais - polentą su voveraitėmis ir kale kopūstais. Šis patiekalas nėra visai įprastas lietuviškam skoniui, tačiau į Italiją tikrai nukels.

Profesionalus konditeris Ali Gadžijevas pagamins migdolinį desertą su vis dar sirpstančiomis avietėmis. Jos šiuo metu yra pačios skaniausios, taigi tai yra pats laikas desertus gaminti būtent su jomis.

Rudeniu kvepiantys receptai ir įdomūs pasakojimai šį šeštadienį 9 val. laidoje „Gardu Gardu“ per žiūrimiausią TV3 televiziją!

Polenta su voveraitėmis ir kale kopūstais

Polentai reikės: 

1 l pieno;

250 g kukurūzų miltų Polenta;

2-3 valg. š. rūkyto alyvuogių aliejaus ;

druskos;

pipirų.

Kale kopūstų ir voveraičių garnyrui reikės:

1 raudonojo svogūno;

kelių šakelių petražolių;

200 g voveraičių;

150 ml balto vyno; 

kelių konservuotų ančiuvių;

1 čili pipiro;

300 g kale kopūsto;

50 g vytintos kiaulenos šoninės;

alyvuogių aliejus;

druskos;

pipirų.

Gaminimas:

Polentai užvirti pieną, nukelti nuo kaitros ir maišant šluotele supilti kukurūzų miltus. Prikaistuvį grąžinti ant kaitros ir maišant kaitinti, kol pradės burbuliuoti ir polenta taps tvirta. Paskaninti druska ir pipirais, užpilti šlakelį rūkyto aliejaus, permaišyti ir išpilti į didesnį indą. Palikti, kad atvėstų ir sutvirtėtų.

Garnyrui pusžiedžiais supjaustyti nuluptą svogūną ir dėti kepti į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi. Jiems suminkštėjus suberti gerai nuvalytas voveraites. Šiek tiek apkepus supilti baltą vyną, suberti susmulkintas petražoles, šiek tiek pamažinti temperatūrą ir užberti druskos bei pipirų. Troškinti apie 5 min. Su kiaurasamčiu į indą išimti garnyrą, kad padažas liktų keptuvėje. Į ją dėti ančiuvius ir apkepinti. Tuomet sudėti čili pipirus ir kepti, kol pipiras suminkštės. Suberti susmulkintą kale kopūstą ir kepti kelias minutes. Tik nereikia perkepti, kad lapai išliktų žali. Galiausiai įdėti smulkintos kiaulienos šoninės ir pagardinti pipirais. Pakepinti dar dvi minutes ir garnyras paruoštas.

Sustingusią polentą supjaustyti norimo dydžio ir formos gabalėliais ir apskrudinti iki 180 laipsnių įkaitusioje orkaitėje su grilio režimu. Ant apkepusio polentos gabalėlio dėti kale kopūstų su čili garnyrą ir ant viršaus – voveraičių.

Migdolinis morenginis desertas su avietėmis

Morenginiam biskvitui reikės: ·

6 kiaušinių baltymų ;

200 g cukraus;

2 arb. š. vanilės ekstrakto;

100 g migdolų miltų.

Sviestiniam migdoliniam kremui reikės:

30 g vandens;

120 g cukraus;

3 kiaušinių baltymų;

300 g sviesto;

100 g migdolų riešutų pastos.

Įdarui taip pat reikės: 

300 g aviečių.

Gaminimas:

Kiaušinių baltymus išplakti kartu su cukrumi iki baltų putų, kol masė taps tvirta ir blizgi. Atsargiai įmaišyti migdolų miltus ir vanilės ekstraktą. Suformuoti du apskritimo formos lakštus ir su šaukštu „pašiaušti“ paviršių. Kepti 110 laipsnių temperatūroje apie 90 min. Iškepusius atvėsinti.

Kremui pradžiai iš cukraus ir vandens išvirti sirupą iki 120 laipsnių temperatūros. Sirupu nuplikyti baltymus (pilti nuolat plakant plona srovele katiliuko šonu) ir plakti, kol atvės iki kambario temperatūros. Morengas bus tąsus, blizgantis, laikantis formą. Į morengą įdėti riešutinę pastą ir plakant po truputį sudėti sviestą. Plakti, kol kremas taps vientisas. Jį palikti 20-30 min. šaldytuve, kad atvėstų ir sutvirtėtų. Taip bus žymiai lengviau dirbti.

Ant morenginio biskvito (lygiu paviršiumi į viršų) pilnai iš kraštų dėti aviečių žiedą. Tuomet link vidurio suformuoti kremo žiedą, vėl aviečių ir taip iki galo. Ant viršaus uždėti morenginį biskvitą lygiu paviršiumi į apačią.

Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių