Quantcast

Rauginti agurkai populiarūs ir žiemą, ir vasarą: kaip juos tinkamai paruošti?

  • Teksto dydis:

Rauginti produktai istoriškai labiau siejami su žiemos sezonu, kada jais esame įpratę papildyti vertingų medžiagų atsargas organizme. Tačiau raugintais agurkais savo meniu galime praturtinti ir vasarą. Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, raugintų agurkų populiarumas pradeda augti vos atšilus orams. Jie tampa ištikimais grilio ir šašlykų sezono kompanionais. Tiesa, vasarą pirkėjų skonis išsiskiria – dvigubai dažniau pasirenkami švieži, trumpai parauginti agurkai.

Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorės, vasarą klientai laiką nori taupyti – jį leisti ne virtuvėje, o gamtoje. Todėl prekybininkai į tai atsižvelgia ir siūlo platų jau marinuotos mėsos, paruoštų šaltibarščių ar įvairių daržovių, taip pat ir apdorotų, asortimentą.

„Pastebėjome, kad klientai atrado paraugintus šviežius agurkus – mūsų parduotuvėse jų galima įsigyti nuo balandžio iki lapkričio. Piką ši tendencija įgauna gegužės ir birželio mėnesiais. Tuo metu nuo liepos mėnesio pamažu tokių šviežiai paraugintų agurkų nuperkama mažiau, bet liepa yra mėnuo, kada žmonės jau pradeda galvoti apie žiemą ir ruošti jai daržoves – tai rodo augantys prieskonių agurkams konservuoti pardavimai“, – teigia E. Dapkienė.

Raugindami neužtruksite

Savo ruožtu maisto gamybos ekspertai teigia, kad rauginimas nėra daug laiko atimantis procesas. Žinoma, jei paraugintų agurkų neužsinorite čia ir dabar – tada belieka eiti į parduotuvę. Visgi jei planuojate išvyką ar savaitgalio pietus, agurkams parauginti užteks ir nakties.

„Užraugti agurkus gali užtrukti 5 minutes. Tiesa, reikės palaukti kelias valandas, kol sureaguos druska ir agurkai įgaus tą švelniai sūrų skonį. Įprastai agurkai marinuojami su vandeniu, tokius meistrai ruošia ir mūsų parduotuvėse. Geriausias patarimas – raugiant vienam litrui vandens reiktų dėti vieną šaukštą druskos. Tačiau vanduo agurkams raugti nėra būtinas – paprasčiausiam variantui užteks vos kelių sausų ingredientų ir paprasto maišelio“, – sako Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Sausasis agurkų rauginimo receptas

Jums reikės:

– plastikinio maišelio (tinka ir kepimo rankovė);

– 8-10 vidutinio dydžio agurkų;

– 2 šaukštų druskos;

– 4-5 skiltelių česnako;

– saujelės krapų.

Gaminimas:

Agurkus nuplauname ir nupjauname galiukus. Galime padalyti agurką į kelias dalis arba raugti nepjaustytą. „Maximos“ pirkėjai dažniausiai renkasi nepjaustytus. Dedame agurkus į maišelį, beriame druską, česnako skilteles, smulkintus krapus. Pakratome, kad viskas pasiskirstytų ir agurkai apliptų prieskonių mišiniu. Maišelį su agurkais dedame į šaldytuvą pailsėti per naktį. Jei nekantraujate, gali užtekti ir 4 valandų. Nuo laikymo trukmės priklausys agurkų skonio stiprumas, todėl ragaukite.

O turintiems daugiau laiko ar ruošianties atsargas žiemai, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė siūlo labiau tradicinį receptą, kuriam reikės ir vandens, ir įvairių augalų lapų.

Tradicinis raugintų agurkų receptas su krapais ir česnakais

Jums reikės:

– 2 litrų stiklainio;

– agurkų (kiek sutalpinsite);

– 5 valgomųjų šaukštų druskos;

– 1,9 litro vandens (virinto arba distiliuoto);

– saujos vyšnių, juodųjų serbentų, lauro, krienų lapų;

– 6-9 skiltelių lupto česnako;

– 2 krapų šakelių;

– prieskonių pagal skonį: juodųjų pipirų, aitriųjų paprikų dribsnių, garstyčių sėklų;

– ypatingam skoniui – šviežių krienų juostelių.

Gaminimas:

Padalykite visus lapus, krapus ir česnakus į keturias dalis, pirmąją dėkite ant dugno ir sluoksniuokite trimis sluoksniais su agurkais (ilgesnius geriau dėti apačioje), o iš viršaus agurkus taip pat uždenkite lapais. Tuomet ištirpinkite druską vandenyje ir sūrymą užpilkite ant agurkų, palikdami apie 3 centimetrus iki stiklainio viršaus.

Uždenkite sandariu dangčiu ir rauginkite kambario temperatūroje (16–22 laipsnių), kelias dienas, kol agurkai pasieks jūsų mėgstamo įrūgimo skonį. Jei naudojate itin storą ir sandarų dangtelį, kasdien papurtykite, pradarykite agurkus, kad išleistumėte perteklinį slėgį. Sūrymas turėtų būti švelniai drumstas. Galite valgyti iš karto arba laikykite šaldytuve ar rūsyje ir mėgaukitės visą žiemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintaras

Gintaras portretas
Kiekviena sezona pasipila "mokslininkai","mokantys raugt agurkus.O,jei,reiktu is tikruju - kazin ar,valgytu....

Aldonyte

Aldonyte portretas
Pabandykite mano recepta ir nenusivilsite: dekite visus zalumynus, kaip parasyta straipsnyje, tik vienam litrui vandens dekite viena valgomaji sauksta druskos ir viena valgomaji sauksta rudojo cukraus (jei norite skaidraus skyscio stiklainyje, galite deti ir baltaji cukru, tik rudasis yra sveikesnis). Skonis nuostabus! Galima ir raugti agurkus siuo receptu, ir marinuoti. Skanaus!

nepavyko google vertimas

nepavyko google vertimas portretas
1,9 galono (amerikietiško) vandens ir penki šaukštai druskos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių