Quantcast

Rabarbarų sezonas įsibėgėjo: jų nauda ir receptai

  • Teksto dydis:

Sultingi ir rūgštoko skonio rabarbarų stiebai tinka įvairiems patiekalams ir gėrimams gaminti. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad ši trumpo sezoniškumo daržovė yra puikus vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. Tuo tarpu maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem receptais su rabarbarais, kurie padės atsivėsinti atšilus orams.

Rabarbarai – trumpo sezono daržovė. Jų lapkočiais patartina mėgautis nuo vėlyvo pavasario iki Joninių. Maistui naudojami jauni rabarbarų lapkočiai, tačiau pačių lapų valgyti negalima.

Mitybos specialistė V. Kurpienė sako, kad rabarbarai – vertingas maistas, turintis mažą kalorijų kiekį – vos 21 kcal /100 g. Saikingas rabarbarų vartojimas yra puikus skaidulų, vitaminų K ir C, mangano, kalio, antioksidantų –  polifenolių, beta karotino ir antocianinų – šaltinis. Pastarieji yra tik raudonuose stiebuose, nes būtent antioksidantas antocianinas nudažo lapkočius skaisčiai raudona spalva.

„Šviežiuose ir jaunuose rabarbarų lapkočiuose gausu vitamino K, kuris itin svarbus kaulams stiprinti ir geram kraujo krešėjimui.  Rabarbaruose taip pat yra ir vidurius laisvinančių medžiagų, kurie paskatina žarnyno aktyvumą, dėl to juos rekomenduojama valgyti besiskundžiantiems vidurių užkietėjimu“, – sako V. Kurpienė.

Verta žinoti

Didžiosios dalies kalcio, esančio rabarbaruose, mūsų organizmas negali pasisavinti. Kalcis susijungia su oksalo rūgštimi ir susidaro kalcio oksalatas – itin nenaudingas sergantiems podagra, inkstų ligomis, tarkim, inkstų akmenlige.

Dietistė V. Kurpienė pataria prieš vartojant rabarbarus juos termiškai apdoroti ir taip bent šiek tiek sumažinti oksalato rūgšties koncentraciją. Daugiau oksalato rūgšties šioje daržovėje pradeda kauptis vasaros laikotarpiu, dėl to rekomenduojama rabarbarais mėgautis vos prasidėjus sezonui.

„Norint išlaikyti šviežius rabarbarus ilgiau,  parsinešus namo geriausia suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį ar pamerkti. Tuomet šaldytuve jų laikymo terminas prailgėja kelis kartus“, – pataria V.  Kurpienė.

Panaudojimas – ir sriubai, ir ledams

„Vieni žmonės mėgsta nulupę lapkočio odelę tiesiog dažyti daržovę į cukrų arba medų ir kramsnoti žalią. Kiti iš rabarbarų verda kompotą ar kepa pyragą. O treti pirkėjai ieško įvairiausių naujovių ir neatrastų receptų, nuolat eksperimentuoja ir atradimais nustebina šeimą bei svečius“, – teigia „Maximos“ maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė. Atšilus orams maisto ekspertė siūlo iš rabarbarų stiebų namuose pasigaminti ledų arba tailandietišką rabarbarų sriubą, kurią galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.

Rabarbarų ledai

Reikės: 100 gramų šviežių rabarbarų, stiklinės vandens, pusės stiklinės cukraus, šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, šiek tiek šviežio tarkuoto imbiero ir trupučio druskos.

Nuluptus rabarbarų stiebus reikia supjaustyti mažais gabalėliais ir suberti į puodą. Tada supilti vandenį, suberti cukrų, tarkuotą apelsino žievelę, imbierą ir mažą žiupsnelį druskos. Uždengti ir pakaitinti, kol užvirs. Virti apie 10 minučių nuolat pamaišant, kad ištirptų cukrus, o rabarbarų gabalėliai suminkštėtų. Tada nuimti nuo viryklės ir atvėsinti. Sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilstykite į formeles arba indą, kuriame sustings ledai. Po kelių valandų šaldiklyje masė virs ledais, kuriais bus malonu atsigaivinti šiltą ir saulėtą dieną.

Tailandietiška rabarbarų ir morkų sriuba

Iš rabarbarų pasigaminkite sriubą, kurią galima valgyti šaltą – patiekalas atgaivins, o valgant šiltą – sušildys.

Reikės: 100 gramų šviežių rabarbarų, 2 svogūnų, 3–4 morkų, 2 skiltelių česnako, gabalėlio šviežio imbiero, poros šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, šaukštelio kumino sėklų, šaukštelio kalendros sėklų, 400 mililitrų daržovių arba vištienos sultinio, 200 mililitrų kokosų pieno, 3 šaukštai žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštai žuvies padažo.

Smulkiai supjaustytus svogūnus šiek tiek pakepinkite aliejuje, kol suminkštės. Tada suberkite pjaustytas morkas, susmulkintą česnaką ir imbierą, sutrintas kumino ir kalendros sėklas. Pakaitinkite apie minutę. Supilkite sultinį, suberkite rabarbarų gabalėlius, pilkite kokosų pieną ir žaliosios citrinos sultis, žuvies padažą. Pamaišykite ir palaukite kol užvirs, tada sumažinkite kaitrą ir leiskite lėtai troškintis apie 20 minučių, kol morkos suminkštės.

„Jeigu norite tikro Azijos aštrumo, trindami sriubą smulkintuvu įmeskite gabalėlį jalapeno pipiro. Sriubą patiekite šaltą arba karštą, papuoškite šviežiais žalumynais – baziliko arba kalendros lapeliais. Skanaus!“,  – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,darzove kurios neMEGSTU...

...,darzove kurios neMEGSTU... portretas
todel JU nauda MANES!!! neDOMINA... TASKAS

yja

yja portretas
tai kad pirmi metai kai nėr kur pirkt rabarbarų. Bobutės bijo koronos, o ūkininkai jais neprekiauja, nes greit vysta, o ir sienos į Lenkiją uždarytos - neatsiveši. Tiesa vakar jau pasirodė lenkiškos braškės tai gal ir rabarbarų atsiras
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių