Quantcast

R. Šilenskienė: ieškokime ne dietų, o mums tinkamos mitybos

"Esu mama, močiutė, uošvė, žmona. Šeimoje yra sūnus – sportininkas, mažylė anūkė, gurmanas vyras, išrankus žentas ir alergiška dukra. Taip pat – diabetu sergantys artimieji ir antsvorio turintys draugai. Savo šeimoje išmėginome visus mitybos būdus – nuo žaliavalgystės iki paleomitybos", – taip apie save pasakoja subalansuotos mitybos akademijos "Pirmasis šaukštas" įkūrėja Rita Šilenskienė.

Populiarių knygų "Pirmasis šaukštas", "Sveikata nuo pirmojo šaukšto" autorė savo maisto bendražygiams siūlo ir trečią – "Keto meniu". Joje dalijasi asmenine patirtimi, sveikos mitybos patarimais ir receptais, kuriuose nėra cukraus, gliuteno, grūdų.

– Kada pirmą kartą išgirdote apie ketogeninę mitybą?

– Pirmą kartą išgirdome iš sūnaus. Jis buvo profesionalus lengvaatletis, Lietuvos rinktinės narys, rutulio stūmikas, treniravosi pas Virgilijų Alekną. Deja, kelio trauma jam uždarė duris į didįjį sportą, laimė, paliko galimybę judėti. Rutulio stūmimo sportas reikalauja masės. Valgydamas daug angliavandenių turintį maistą ir dideliais kiekiais sūnus masės turėjo, tačiau atrodė aptukęs ir buvo tikrai nepatenkintas savo kūnu. Baigęs didįjį sportą, jis metėsi į visiškai priešingą pusę – ėmėsi kūno rengybos. Rengiantis kūno rengybos varžyboms kūną reikėjo išdžiovinti, ištirpdyti visus riebalus. Tuomet namuose ir atsirado žodis "keto", sūnus ieškojo informacijos, sėmė žinias iš interneto.

Aš, mama ir mitybos specialistė, šiurpau matydama, ką jis valgo. Mums juk buvo įdiegta, kad riebus maistas yra itin nesveikas. Tačiau riebalai tirpo, sūnaus kūnas keitėsi: svoris beveik nepakito, tačiau kūnas atrodė tarsi kito žmogaus. Tada jau pati puoliau ieškoti mokslinės literatūros, tyrimų, metodikų ir visko, ką buvo galima rasti apie ketogeninę mitybą, aiškinausi, kaip maitintis, kad organizmui nepridarytume žalos. Radau daug mokslinių straipsnių ir aprašytų tyrimų, kurie teigia, kad tinkama ketogeninė mityba gali būti daugelio lėtinių ligų ir uždegimų prevencijos priemonė, ne tik dieta, padedanti mesti svorį. Pradėjau domėtis, mokytis, o šeimoje taikyti tokios mitybos principus. Po dvejų metų praktikos su namiškiais savo žiniomis nusprendžiau pasidalyti ir su kitais.

Aiškiai žinau, ką mūsų šeimai davė ketogeninė mityba – sotumo jausmą, energijos antplūdį, alkio mes beveik nejaučiame, o laikas virtuvėje gerokai sutrumpėjo. Testosterono ir estrogeno gamybai reikalingi riebalai. Esame brandūs šešiasdešimtmečiai, tačiau meilė ne tik neišblėso, ji tokia pat karšta kaip ir 35-erių (juokiasi). Ir už tai ačiū riebalams!

Kažkodėl planuojame, kur eisime, kuo rengsimės, ką darysime, o valgymas – vienas svarbiausių ir pamatinių žmogaus sveikatos veiksnių – nustumtas į paskutinę dienotvarkės eilutę.

– Neabejoju, pati esate išmėginusi daugybę dietų? Kodėl būtent ketogeninė?

– Dietų yra daugiau nei keli tūkstančiai. Daugelis žmonių per savo gyvenimą išmėgina jų apie tuziną. Aš ir mano šeima stengiamės ieškoti ne dietų, o maisto, kuris tiktų mūsų kūnui. Mes patys ir mūsų kūnas nestovi vietoje – keičiasi amžius, judėjimo intensyvumas, virškinimo fermentų darbas ir dar daugybė dalykų. Cheminių formulių kalba maistas kalbasi su kiekviena mūsų kūno ląstele. Kuo esame vyresni, tuo labiau mums reikia kokybiškų riebalų ir baltymų. Su amžiumi hormonų kiekis, o ypač estrogenų, mažėja, jų gamybai reikalingas pakankamas kokybiškų riebalų kiekis. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad ketogeninė mityba palanki cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad ketogeninė dieta stabdo įvairių vėžio rūšių auglių vystymąsi. Pastarąjį dešimtmetį šis mitybos būdas tampa vis populiaresnis, nes, maitinantis pramonės sukurtu maistu, kaip ant mielių ėmė augti žmonijos svoris ir ligų skaičius. Visa tai daugeliu atvejų susiję su nevisaverte mityba, kurioje ypač daug greitųjų angliavandenių, cukraus, transriebalų, chemikalų kupino maisto.

– Akimirksniu išpopuliarėjusi dieta visada sulaukia daug priešiškų nuomonių. Ar ketogeninė mityba taip pat turi priešininkų?

– Daugiausia mitų apie ketogeninę dietą girdžiu iš gydytojų. Ypač tų, kurie mokslus baigę seniai ir niekaip nenori pripažinti, kad mums peršama mitybos piramidė, kurios pagrindą sudaro bandelės ir makaronai, nutukino pusę pasaulio ir visai netinka šiuolaikiniam žmogui. Ketogeninė mityba taip pat tinka ne kiekvienam, todėl kuo platesnių pažiūrų bus vakarietiškus mokslus baigę gydytojai, tuo jie labiau pacientui padės susigaudyti, kaip išvengti ligų ar šalinti jų priežastis, o ne tik praryti tabletę ir ja prigesinti liepsnojantį organizmą.

– Ar galite paaiškinti, kaip nutinka, kad ketogeniniai riebalai padeda mesti svorį?

– Vienu sakiniu nepaaiškinsiu, kodėl lieknėjama valgant riebalus, nes tai – sudėtingi cheminiai procesai, organizme vieną degalų šaltinį gliukozę perjungiantys į kitą energijos šaltinį – riebalų deginimą. Kai apribojame angliavandenius, organizme prasideda procesas, vadinamas ketogeneze. Po 1–2 savaičių, jei organizmas tikrai negaus daug angliavandenių, prasidės ketozė. Tai reiškia, kad jis pats ims skaidyti suvartojamus arba kūno riebalus ir naudoti riebalų apykaitos produktus – ketones, kad gautų energijos. Ketozė yra visiškai normali kūno medžiagų apykaitos – metabolizmo būsena. Toks mitybos būdas laikomas seniausiu žmonijos maitinimosi būdu.

– Savo knygos skaitytojus skatinate būti sąmoningus. Ką tai reiškia, kai kalbame apie mitybą?

– Kai žmogus pradeda suprasti, kodėl valgome, kaip dirba mūsų virškinimo sistema, kai įgyjama žinių, kokį poveikį daro maistas kiekvienai kūno ląstelei, reguliuodamas mūsų gyvenimą, nuotaiką, senėjimo ir sveikimo procesus, kai išsilaisvinama nuo potraukio prie įvairių produktų, keičiasi ir įpročiai – atsiranda tikslingas apsipirkimas, sveikatai palankaus maisto gaminimas ir sąmoningas valgymas. Tačiau tai nepaprastas kelias – reikia sužinoti, išmokti, suvokti ir mokėti planuoti savo laiką. Kažkodėl planuojame, kur eisime, kuo rengsimės, ką darysime, o valgymas – vienas svarbiausių ir pamatinių žmogaus sveikatos veiksnių – nustumtas į paskutinę dienotvarkės eilutę.

– Daug kalbate apie mitybos planą. Kokie jo pranašumai?

– Mitybos planavimas prasideda nuo spintelių valymo ir tinkamų produktų šaldytuve. Toliau viskas paprasta: du arba trys valgymai per dieną, lėkštėje pusę kiekio užima spalvotos daržovės, saujoje telpa baltymai ir du valgomieji šaukštai riebalų. Visi produktai turi būti tokie, kad juos pažintų mūsų prosenelės.

– Koks būtų jūsų svarbiausias patarimas tiems, kurie nori atsikratyti nereikalingų, nesveikų maisto produktų ir mitybos įpročių? Kas labiausiai padeda šiame kelyje?

– Nesveikų įpročių atsikratyti padės suvokimas, kaip norime nugyventi savo amželį ir kiek jo tikimės. Ligos iš niekur neatsiranda, jas užgyvename, o susiimame paprastai tik tada, kai jau būna per vėlu. Tad susirašykite gyvenimo planą. Kad jį įgyvendintumėte, reikia kasdien einant miegoti savęs paklausti: ar viską padariau, kad būčiau sveikas, ar apvogiau savo ląsteles, ar nuskriaudžiau savo žarnyno gyventojus? Kai mokslininkai, nuvykę į ilgaamžių šalį – Okinavos salą, ten gyvenančių senukų paklausė, kaip jiems pavyksta sulaukti tokio ilgo amžiaus, jie atsakė paprastai: "Mes žinome, kodėl norime rytoj ryte atmerkti akis." Taigi mokykimės iš ilgaamžių.

– Kiekvienas, matyt, turime savo kelius nueiti. Net ir sveikuolių šeimose būna pasipriešinimo, kai vaikai niekaip nepriima tėvų jiems parinkto gyvenimo būdo, kad ir koks jis sveikas būtų. Kaip neperlenkti lazdos, o kurti natūralią sveikos mitybos aplinką?

– Nuo senų laikų maitinimosi įpročiai buvo perduodami iš kartos į kartą. Taip išliko senoviniai receptai, siekiantys antikos laikus, o antropologai išsiaiškina, kaip mūsų gentainiai maitinosi prieš tūkstančius metų. Kokius mitybos įpročius perduosime jaunajai kartai? Šiuolaikinio žmogaus mityboje yra 70 proc. perdirbto maisto, jame gausu sintetinių priedų ir chemijos. Žmogaus kraujyje randama apie 300 skirtingų chemikalų, nusėdančių iš maisto, aplinkos, buitinės chemijos. Jaunimas nemoka ir nenori gaminti sveikatai palankaus maisto, o sveikatai palankios ketogeninė arba Viduržemio jūros mityba reikalauja šiek tiek darbo virtuvėje, nes šiandien beveik neįmanoma rasti produktų be didelio kiekio cukraus, perdirbtų kviečių, kukurūzų krakmolo ir daugybės kitų sveikatai nenaudingų dalykų. Nepritarčiau nė vienam nukrypimui nuo sveikatai palankaus maitinimosi, žinoma, jei to nereikalauja sveikatos būklė. Reikia turėti daug žinių, kad organizmas nepatirtų maistinių medžiagų bado, kai iš mitybos išstumiama viena ar kita maisto grupė. Pati išmėginau vegetarizmą, dukra laukėsi anūkės, irgi maitinosi vegetariškai, bet, gimus vaikui, tapome visavalgiais. Augančiam organizmui reikia visų grupių maisto medžiagų, taigi mes, tėvai ir seneliai, neturime teisės skriausti žmogaus, kuris negali savarankiškai rinktis, ką valgyti. Augančiam vaikui reikia ir mėsos, ir žuvies, ir kiaušinių, ir daug daržovių.

– Ar visa patirtis, sudėta knygoje, yra tik jūsų asmeninė?

– Be žinių bagažo nerizikuočiau pasakoti, kaip reikia maitintis. Tai, kas buvo dėstoma prieš penkiolika metų, jau yra pasenusios žinios, ypač mitybos srityje. Nepasitenkinau sveikos gyvensenos bakalauro diplomu, netrukus rankose turėsiu dietetikos bakalauro diplomą, o pandemija leido nuotoliniu būdu įgyti tarptautinį Keto mitybos nutricionisto akredituotą diplomą JAV "Udemy" akademijoje.

– Nesakote, kad bus lengva, jei pradėsite ketogeninės mitybos kelią. Pradėti nori daugelis, tačiau kaip išlaikyti ir išsilaikyti?

– Niekada nereikia perspausti. Jei kenčiate daugiau nei dvi savaites, tai – ne jums. Jei patiko, pajutote naudą, eikite tol, kol susiformuos nauji įpročiai ir jie taps savaiminiais veiksmais. Juk kiekvienas žinome, kad reikia valytis dantis ir kodėl. Darome tai automatiškai, nesigilindami ir neklausinėdami.

Omletas jūrų dumblių lakšte

2 kiaušiniai,

1 jūrų dumblių lakštas,

50 g svogūno (¼ vnt.),

1 laiškinis svogūnas,

druskos,

pipirų,

½ šaukšto lydyto sviesto kepti,

20–30 g tarkuoto fermentinio sūrio užbarstyti.

Svogūną susmulkinkite labai smulkiais kubeliais. Kiaušinius išplakite ir pagardinkite prieskoniais. Keptuvėje išlydykite sviestą, ant jo dėkite jūrų dumblių lakštą ir užpilkite kiaušinio plakinį. Uždenkite dangtį, sumažinkite kaitrą ir kepkite 2–3 min. Neatkelkite dangčio, nes išleisite šilumą. Plačia mentele išimkite ant sušio kilimėlio ar folijos, paguldykite per vidurį svogūnėlį ar kitokių daržovių juosteles, omletą susukite į vyniotinį. Tinka valgyti ir šiltą, ir šaltą. Jei planuojate neštis į darbą, rekomenduoju dar šiltą pabarstyti tarkuotu sūriu – jis išsilydys ir neleis išsivynioti sušio vyniotiniui. Valgykite su salotomis, avokadais, alyvuogėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

babulyte,

babulyte, portretas
Isveikata gamintojai neziuri,tik kad ilgiau issilaikytu ir kuo daugiau,tik biznis visiems rupi,viena kalba kitka daro,norit sveikai valgyti gaminkit namuose,is savo darzo,arba is kaimieciu, vo tep,

Tomas

Tomas portretas
Nueini į Rimi ko nors nusipirkti: vien cukrus, gliukozė, aspartamas, glutomatai, milijonas stabilizatorių/integratorių/stiprintojų/tirštintojų. Ten sveiko maisto beveik nėra. Maximoje - tas pats liūdesys - ne maistas bet nuodai.

Gija

Gija portretas
Tokia didelė "patarėja " mitybos žinovė o visi savi,artimi žmonės ligoniai.Ar gali toks žmogaus kam patarinėti ,didelis klaustukas ????Jeigu ji dukros nesugebėjo užauginti sveikos,Manau patarimų dalinti kitiem neturėtų. Pirmiausia kiekvienas žmogus yra skirtingas ,gali ne naudotis patarimais o tik atsirinkti juos.Tiek daug patarėjų atsirado kad paklausius jų tiketi negalima.Pažiūrėkite maisto gamybos mokintojai,kas netingi tad terlioja maistą ,aš iš tokių terliotoju net neparagauciau to maisto. Nei vienas virėjas nėra geras virėjas jeigu gamindamas maistą nežiūri koks tas maistas ,ar jis sveikai uzaugintas.Citrinų ir apelsinų , bet kokia žievelė yra nuodinga ,jeigu ji yra purškiama auginant vaisiu ar daržove.Ir jeigu tik įmanoma nulupti,nupjauti ją ta reikia pašalinti gaminant maistą. Reklamuoja i pyragus dėti ją,baisu ,sugadina žievele visą produktą.Nenoriu daugiau rašyti ,bet baisu kaip vadinasi garsūs ir negarsus maisto gaminimo reklamuose i maistą deda nuodingus ingrudentus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių