- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors rytais visi skubame, skirti laiko skaniems ir maistingiems pusryčiams tikrai verta. Tai patvirtina ir tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kuri stengiasi, kad pusryčių lėkštėje netrūktų ne tik maistingų, bet ir skanių ingredientų.
„Stengiuosi, kad pusryčių patiekale būtų visų pagrindinių maisto grupių – angliavandenių, baltymų, riebalų, skaidulų. Jeigu renkuosi saldžius ar pusryčius, kuriuose gausu angliavandenių, šalia nepamirštu ir gerųjų riebalų ar baltymų: riešutų ar jų sviesto, natūralaus jogurto. Jeigu lėkštė atrodo nuobodžiai, ją papildau skonio suteikiančiais priedais – įvairiausiais sūriais, žolelėmis, prieskoniais, sėklomis, traškučiais ar net ančiuviais“, – pasakoja G.Žutautaitė.
Tinklaraštininkė pastebi, kad lietuvių pusryčių mados keičiasi į gerąją pusę – klasikiniai sumuštiniai su sūriu ar kumpiu nebėra tai, ką įprastai valgome rytais.
„Žmonių pusryčių meniu vis įvairesnis. Anksčiau daugelis rinkosi klasikines saldžias košes, o šiandien jau nebijo išbandyti sūrių variacijų su keptais kiaušiniais, žuvimi, daržovėmis. Tas pats ir su sumuštiniais. Šie nebūtinai turi būti su juoda duona ar servelatu – sumuštinį galima tepti ir ant prancūziško batono ar kruasano“, – sako G.Žutautaitė ir dalijasi pusryčių idėjomis.
Pernakt brinkinta šokoladinė košė
1⁄2 stiklinės visų grūdo dalių avižinių dribsnių,
1⁄2 stiklinės ekologiško sojų gėrimo,
1 šaukštelis ispaninių šalavijų sėklų,
1⁄2 šaukštai tamsios kakavos,
1 šaukštelis agavų sirupo (nebūtinai),
mėgstamų uogų, juodojo šokolado gabalėlių, riešutų sviesto pagardinti.
Visus ingredientus, išskyrus skirtus pagardinti, sudėkite į stiklainį, užsukite ir sukratykite. Viską palikite brinkti šaldytuve pernakt arba bent 6 valandas. Košę valgykite šaltą arba pašildytą. Jei norite, pagardinkite priedais.
Pusryčių skrebutis su pesto padaže keptu kiaušiniu
1 riekė mėgstamos duonos,
2–3 šaukštai grūdėtos varškės,
2 šaukštai pesto padažo,
1 česnako skiltelė,
1 kiaušinis,
žiupsnelis druskos pagal skonį,
žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių,
kanapių ar sezamų sėklų, bazilikų lapelių pagardinti.
Duoną paskrudinkite keptuvėje ar skrudintuve. Dubenėlyje sumaišykite kelis šaukštus grūdėtos varškės, smulkiai pjaustytą arba tarkuotą česnako skiltelę, šiek tiek druskos. Įkaitinkite keptuvę nesvylančiu paviršiumi ir joje paskirstykite pesto padažą. Ant pesto padažo įmuškite kiaušinį ir kepkite jį tol, kol baltymas iškeps, o trynys liks skystas. Duoną padenkite sūdyta grūdėta varške, ant viršaus guldykite pesto padaže keptą kiaušinį. Skrebutį barstykite aitriosios paprikos dribsniais, mėgstamomis sėklomis, bazilikų lapeliais.
Vyšninių pomidorų ir kiaušinių apkepas
400 g vyšninių pomidorų,
1⁄2 šaukštelio stambios druskos,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
3 šviežių čiobrelių šakelių,
3–4 kiaušiniai.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Pomidorus sudėkite į kepimo indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir čiobreliais. Viską gerai išmaišykite ir kepkite 20–30 min., kol pomidorai išleis sultis. Ištraukite kepimo indą iš orkaitės, pomidorus paskirstykite taip, kad juose liktų kelios duobutės kiaušiniams. Atsargiai įmuškite kiaušinius ir kepimo indą grąžinkite į orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol iškeps kiaušinių baltymai. Iškeptą patiekalą apibarstykite stambia druska, jei trūksta sūrumo, ir aitriųjų paprikų dribsniais. Skanaukite su mėgstama duona.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Gian Lucos pica, kurios negalėsite atsivalgyti: pavyks net tinginiams!3
Nuo ankstyvo rudens iki pat vasaros pradžios – būtent tiek gardžiais receptais ir savo kelionėmis po Lietuvą virtuvės šefas Gian Luca Demarco kiekvieną sekmadienį džiugino laidos „La maistas“ žiūrovus. Laidos metu kulinaras ...
-
Kuo daugiau žalios spalvos: špinatų tortilijos (receptas)1
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums ...
-
Patiekalas, kuris privers nusikelti į Italiją: Gian Luca pasidalijo receptu savaitgalio pietums2
Smidrai daugeliui lietuvių vis dar atrodo neatrasta daržovė, tad šio sekmadienio TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco su ja pakvies susipažinti iš arčiau. Žinomas virtuvės šefas kartu su smidrus auginančia...
-
Grilio sezonas: kurkite savo skanias istorijas1
Gyvenimas persikėlė į lauką – grilio sezonas įsibėgėja. Pikantiškas dūmo kvapas vilioja ne tik patyrusius grilintojus, bet ir naujokus. Nebijokite eksperimentuoti – kepkite ant grilio kuo dažniau! Tai smagus maisto gaminimo ir bendr...
-
Veganiškas desertas: avinžirnių pyragas su džiovintais vaisiais
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Organizacija „Gyvi gali“ ir projektas „Nori gali“ Jums į savo racion...
-
Konditerei paklūsta įnoringiausi kepiniai (receptai)
Instagramo paskyros „Maistoteka“ įkūrėja Giedrė Pečenkienė, kaip pati sako, – konditerė savamokslė, nors mokymų ir kursų diplomų prikauptas pilnas stalčius. Gaminti saldumynus pradėjusi po pirmo sūnaus gimimo, ji klimpo vis gili...
-
Nori – gali atrasti: gaivūs šaltibarščiai su sojų pienu3
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums ...
-
Nori – gali atrasti: baklažanų ir paprikos troškinys
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums ...
-
A. Pulmickienė: mažiau švaistymo, daugiau skonių
„Pastebėjau, kad naujų patiekalų idėjų man lengviausiai kyla žvelgiant į šaldytuve užsilikusius produktus“, – juokiasi Aušra Pulmickienė. Ilgus metus vengusi virtuvės, galiausiai ji pamėgo gaminti maistą ir netgi ėm...
-
Ukrainietiški patiekalai įtinka ir lietuvių skoniui (receptai)
Vaikystėje ruošti maistą mokęsis iš mamos, Hendrikas Grincevičius gamina jau daugiau nei penkiolika metų. Išbandęs įvairiausių šalių virtuves, pastaraisiais metais šefas gilinasi į ukrainietiškų patiekalų s...