- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Pusryčiams – netradicinių ir gurmaniškų patiekalų idėjos
-
Pusryčiams – netradicinių ir gurmaniškų patiekalų idėjos
-
Pusryčiams – netradicinių ir gurmaniškų patiekalų idėjos
-
Pusryčiams – netradicinių ir gurmaniškų patiekalų idėjos
-
Pusryčiams – netradicinių ir gurmaniškų patiekalų idėjos
-
Pusryčiams – netradicinių ir gurmaniškų patiekalų idėjos
Virtuvės šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei tinklaraštininkė Gabrielė Žutautaitė dalinasi netradicinėmis, bet labai gardžiomis idėjomis pusryčiams – nuo izraelietiškos kiaušinienės iki sumuštinių su plėšyta kiauliena.
Laidos „La Maistas“, rodomos sekmadienį 9 val. per TV3, viešnia Gabrielė pasiūlys netradicinius pusryčius – ji gamins izraelietišką pomidorinę šakšuką su fetos sūriu ir žaliąją šakšuką su špinatais. Šakšuka – kiaušinienės variacija, gaminama su daugybe ingredientų ir prieskonių.
„Šakšuką atradau visai atsitiktinai, naršydama internete. Pabandžiau, labai patiko ir dabar gaminu bent kartą per mėnesį tai tikrai. Aš Izraelyje gyvenau vaikystėje ir ten baigiau pirmąją klasę. Taigi, Izraelio virtuvė man nesvetima“, – pasakojo Gabrielė.
Grilio entuziastas Vylius Blauzdavičius siūlys sočius pusryčius ir kvies pasigaminti net keletą skirtingų sumuštinių: azijietišką Bao sumuštinį su mėsa ir daržovėmis, prancūzišką keptą sumuštinį su mėsa ir sūriu bei suvožtinį su plėšyta kiauliena ir raugintais agurkėliais.
Kitas laidos šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis pasakojo, kad senovėje lietuviai valstiečiai maistą ruošdavo kartą per dieną, o pusryčiams būdavo valgoma tai, kas liko nuo vakar dienos. „Dabar situacija yra visiškai kitokia. Paskutiniu metu ypač populiaru pasidarė valgyti pusryčius ne namuose, ypač savaitgaliais. Yra net restoranų, tiekiančių tik pusryčius, kurie gali tęstis iki popietės“, – kalbėjo Tomas.
T. Rimydis pagamins sluoksniuotį su putpelių kiaušiniais ir troškintus varškėtukus su karamelės padažu.
Siūlome pasigaminti Tomo sluoksniuotį su kiaušiniu, sūriu ir olandišku padažu
Ingredientai:
• 4 riekės forminės grūdėtos duonos
• 6 putpelės kiaušiniai
• 50 g sviesto
• 50 g kreminio sūrio
• 30 g kietojo sūrio (naudojau avies sūrį)
• 50 g vyšninių pomidorų
• 30 g agurkų
• 20 g žalumynų aliejaus
• 50 g mėlynųjų svogūnų
• 20 g cukraus
• Druskos, pipirų
Patiekiant:
• saujelė saulėgrąžų daigų
• žalumynų aliejaus
Gaminimas:
1. Keptuvėje ištirpinamas sviestas ir jame iš abiejų pusių apkepinamos duonos riekelės. Iškepusios pagardinamos druska ir pipirais.
2. Putpelės kiaušiniai įmušami į maišelį, pašlakstytą žalumynų aliejumi, ir dedami į užvirintą vandenį. Verdami 2 minutes.
3. Karamelizuotiems svogūnams pagaminti cukrus ištirpinamas prikaistuvyje iki karamelizuojasi (tampa gintarinės spalvos). Dedami pusžiedžiais pjaustyti svogūnai, pakepinami labai trumpai, apverčiami ir dar 1 minutę pakepinami.
4. Duonos riekutės aptepamos kreminiu sūriu.
5. Ant dviejų riekelių dedami griežinėliais pjaustyti agurkai, pasmulkinti vyšniniai pomidoriukai ir karamelizuoti svogūnai.
6. Ant kitų dviejų riekelių dedama dar šiek tiek pomidoriukų ir virti kiaušiniai. Ant viršaus užtarkuojamas kietasis sūris.
7. Riekelės su kiaušiniais ir sūriu dedamos ant riekelių su daržovėmis.
8. Šiuos sluoksniuočius tinka patiekti su olandišku padažu, papuošus saulėgrąžų daigais ir pašlaksčius žalumynų aliejumi.
Patarimai:
• Jeigu norisi gražesnės formos sluoksniuočio, iš duonos riekelių išpjaukite apskritimus (specialia formele ar tiesiog stikline).
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...