- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
Manote, kad sumuštinis pusryčiams – neįdomus ir atsibodęs patiekalas? Klystate – sumuštiniai išgyvena tikrą renesansą. "Nauja socialinių tinklų mada atgaivina šį patiekalą, kuris neapsiriboja avokado skrebučiu", – tikina maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė.
Lietuvoje viengubi sumuštiniai visuomet buvo populiarūs. "Pamenu, kaip vaikystėje eidavome iš proto dėl tokių orkaitėje keptų sumuštinių. Šis įprotis šiandien tapo standartu, kurį dabar mums padeda išlaikyti pasaulinės sumuštinių tendencijos ir domėjimasis įvairių šalių virtuvėmis. Yra daug sumuštinio pranašumų: patraukli išvaizda, galimybė išdėlioti ingredientus netvarkingai, nebijoti užtepti ir užbarstyti daugybės sluoksnių", – vardija J.Steponavičiūtė.
Jeigu sumuštinį ketinate valgyti ne rankomis, o peiliu ir šakute, vertėtų išbandyti ruginę duoną. Priešingai nei kvietinė, ji taip greitai nesugeria sumuštinio ingredientų skysčio, yra tvirtesnė ir sodresnė. J.Steponavičiūtė siūlo išbandyti kelis sumuštinių receptus, įkvėptus pasaulio virtuvės.
Turkiškas sumuštinis su marškinėliuose virtu kiaušiniu ir jogurtu
Riekę juodos ruginės duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite. Du šaukštus jogurto sumaišykite su smulkinta česnako skiltele, įmaišykite žiupsnį druskos. Šaukštelį sviesto pakaitinkite keptuvėje, kol švelniai paruduos, įmaišykite paprikos ir kajeno paprikos miltelių, nukelkite nuo viryklės. Nedideliame puode užvirkite vandenį, sumažinkite karštį, įmaišykite pusę šaukštelio acto. Įmuškite vieną kiaušinį į nedidelį dubenėlį, iš dubenėlio švelniu, bet staigiu judesiu supilkite kiaušinį į vandenį. Palikite kelioms minutėms vandenyje, kol baltymas sutvirtės, bet trynys liks skystas. Ant duonos riekės paskleiskite jogurtą, ant viršaus dėkite kiaušinį. Sviestą nukoškite ir juo apšlakstykite sumuštinį. Apibarstykite jūros druska ir smulkintais džiovintais aitriųjų paprikų dribsniais.
Marokietiškas sumuštinis su humusu ir daržovėmis
Nedidelę morką supjaustykite šiaudeliais. Sumaišykite su šlakeliu aliejaus, klevų sirupo ir balzaminio acto. Dėkite ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę 20 min. Paruoškite padažą: pusę skiltelės česnako sutraiškykite ir sumaišykite su puse šaukšto tahinio, šlakeliu vandens ir citrinų sulčių bei žiupsniu jūros druskos. Sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies, vis pamaišydami, pakepinkite saujelę kedrinių pinijų. Ant juodos duonos riekės tepkite šaukštą mėgstamo humuso, ant viršaus dėkite keptas morkas, apibarstykite kedrinėmis pinijomis, apšlakstykite tahinio padažu.
Amerikietiškas sumuštinis su šonine ir riešutų sviestu
Riekelę duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite, tuo metu keptuvėje apkepkite kelias labai plonas juosteles šoninės. Nusausinkite riebalų perteklių. Ant riekės tepkite šaukštą riešutų sviesto, šaukštą uogienės, ant viršaus dėkite gabalėliais pjaustyto banano ir traškią šoninę.
Portugališkas skrebutis su konservuota žuvimi
Riekelę duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite. Pusę nedidelio svogūno susmulkinkite. Keturis pomidoriukus perpjaukite perpus, sumaišykite su svogūnu, įmaišykite du šaukštelius acto, žiupsnį džiovintų žolelių ir pusę šaukšto alyvuogių aliejaus, švelniai pasūdykite. Ant duonos paskleiskite pomidoriukų mišinį, apibarstykite smulkintomis alyvuogėmis, ant viršaus dėkite 2–3 šprotus. Apšlakstykite skysčiu, likusiu nuo pomidoriukų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pavasaris lėkštėje: svogūnų laiškų duonelė, kvapnus paštetas ir spalvingos salotos
Šį sekmadienį TV3 laidos „La maistas“ virtuvės šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius kvies pavasarį įsileisti ne tik į savo širdis, bet ir į lėkštes. Tomas ketina nustebinti ypatingo skonio svogūnų lai&s...
-
Maisto tinklaraštininkė K. Požienė: gardus maistas suartina šeimą (receptai)1
"Kad ir kas dabar vyksta pasaulyje, savo namuose nuotaiką kuriame patys", – sako Vokietijoje gyvenanti lietuvė maisto tinklaraštininkė Karina Požienė. Trijų vaikų mama įsitikinusi, kad skanus maistas, prie stalo suburiantis vis...
-
Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)
Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetari&scaron...
-
Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai1
Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Grai...
-
Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis3
Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekal...
-
Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva1
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalina...
-
Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui1
Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros g...
-
Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą2
Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, ...
-
Kauniečiai G. Senulis ir A. Kazilionis siūlo vyriškos virtuvės patiekalus Velykoms (receptai)8
Du kauniečiai klasės draugai, dabar jau solidūs vyrai, Gintaras Senulis ir Artūras Kazilionis netikėtai susitiko įsigiję šalia sodybas Anykščių rajone. Draugystė atsinaujino, negana to, vyrai ėmė kartu gaminti ir net sukūrė vaizdo k...
-
Kaip virti kiaušinius – su muzika, garuose ar be lukšto?5
Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per šv. Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei i&scaro...