- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors lietuviškos braškės dar brangokos ir taip norisi jų tiesiog atsivalgyti, jau kirba ir mintis kažką pasigaminti. Juk šių uogų universalumas stulbinantis: jos tinka ne tik desertams, bet ir salotoms, sriuboms, makaronų, mėsos pagardams. O ar bandėte braškėmis aromatizuoti actą? Jis puikiai pagardina salotas, padažus, marinatus. Taigi imkimės braškinių improvizacijų!
Skrebučiai su avokadais ir braškėmis
Reikės:
skrebučių,
gražių sunokusių braškių,
lazdyno riešutų.
Avokadų užtepėlei:
2 prinokę avokadai,
1 nedidelė svogūno galvutė,
2 skiltelės česnakų,
kalendrų lapelių,
žaliosios citrinos sulčių,
alyvuogių aliejaus,
druskos,
pipirų.
Avokadus nulupkite, išėmę kaulus, sutrinkite minkštimą. Pašlakstykite citrinų sultimis, šlakeliu alyvuogių aliejaus. Labai smulkiai supjaustykite svogūną ir česnakus, kalendras, gerai sumaišykite su avokadų minkštimu. Ant paskrudintos duonelės tepkite užtepėlės, ant viršaus uždėkite supjaustytų braškių, užberkite smulkintų riešutų.
Gaivios vasariškos salotos
Reikės:
60–70 g gražgarsčių,
200 g braškių,
2 kiviai,
1 avokadas,
keletas graikinių riešutų.
Užpilui:
1 kupinas šaukštas skysto medaus,
1 šaukštas citrinų sulčių,
1 šaukštas neaštraus garstyčių padažo,
2 šaukštai geros kokybės šalto spaudimo alyvuogių aliejaus,
0,5 šaukštelio ciberžolės,
žiupsnelis druskos.
Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite. Braškes nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau. Kivius ir avokadą nuplaukite, nulupkite, supjaustykite minkštimą. Viską sudėkite į salotinę. Iš visų ingredientų sumaišykite užpilą, užliekite juo salotas tik prieš patiekdami. Ant viršaus užberkite graikinių riešutų.
Trupininis braškių pyragas
Tešlai ir trupiniams:
280 g miltų,
180 g sviesto,
140 g cukraus,
6 g kepimo miltelių,
žiupsnelis druskos,
2 kiaušinių tryniai,
1 šaukštas citrinų sulčių.
Įdarui:
500 g pjaustytų braškių,
45 g cukraus,
2 šaukštai bulvių krakmolo.
Sviestą įdėkite į šaldiklį. Miltus supilkite į dubenį. Gerai atšalusį sviestą stambia trintuve įtarkuokite į miltus. Sudėkite kiaušinių trynius ir suplikite citrinų sultis. Viską gerai rankomis išmaišykite, sumaigykite, bet ne minkykite – tiesiog darykite trupinius. Skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo išklokite daugiau nei pusę trupinių. Delnu šiek tiek spustelėkite išlygindami. Ant viršaus sudėkite braškių įdarą: pjaustytas braškes, sumaišytas su cukrumi ir krakmolu. Ant viršaus užbarstykite likusius trupinius ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40 min.
Pyragas su varškės kremu ir braškėmis
Tešlai:
200 g miltų,
80 g sviesto,
1 kiaušinis,
4 šaukštai cukraus,
tarkuotos citrinos žievelės,
žiupsnelis druskos.
Įdarui:
12 g želatinos,
400 g varškės,
100 g miltelinio cukraus,
1 pakelis vanilinio cukraus,
200 ml grietinėlės,
300 g braškių.
Iš visų nurodytų produktų suminkykite tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Kepimo formą patepkite riebalais arba išklokite folija. Tešlą iškočiokite šiek tiek didesnės apimties nei formos apačia, kad galėtumėte užlenkti 3–4 cm kraštus. Iškočiotą tešlą pabadykite šakute, kad kepant nesutrūkinėtų ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje15 min. Išimkite ir atvėsinkite. Želatiną pamerkite. Varškę gerai išsukite su milteliniu ir vaniliniu cukrumi. Želatiną ištirpinkite, sumaišykite su varškės kremu ir padėkite į šaldytuvą. Išplakite 200 ml grietinėlės ir atsargiai sumaišykite su atvėsusiu, bet dar nesustingusiu kremu. Šią masę sukrėskite ant iškepusio pyrago pagrindo ir padėkite į šaldytuvą dviem trims valandoms. Sustingus kremui, pyragą papuoškite pjaustytomis braškėmis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...