- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sodyboje, prie ežero ar tiesiog savo namų kieme visuomet labai smagu praleisti laiką su draugais ar šeima kepant maistą grilyje. Patiekalų, kepamų grilyje, populiarumas pasiekia piką šiltuoju metų laiku. „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi keliais receptais, kuriais nustebinsite ne tik savo, bet ir artimųjų skonių receptorius.
Kiaulienos šonkauliukai
„Per vieną savaitgalį mūsų pirkėjai įsigyja apie 1200 kilogramų šonkauliukų, tai rodo birželio savaitgalių duomenys. Mūsų parduotuvėse klientai gali rasti tiek kiaulienos, tiek avienos šonkaulių, pastarųjų pardavimai šiais metais išaugo daugiau nei 30 %. Nuo metų pradžios pirkėjai iš viso įsigijo apie 78 tūkst. kilogramų kiaulienos šonkauliukų, o tai beveik pusantro karto daugiau, nei per tokį patį laikotarpį pernai“, – atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Reikės: valgomojo šaukšto malto kumino, valgomojo šaukšto aitriosios paprikos miltelių, valgomojo šaukšto paprikos miltelių, žiupsnelio druskos ir pipirų, 1,5 kg kiaulienos šonkauliukų, stiklinės barbekiu padažo.
Paruošimas: įkaitinkite grilį iki vidutinės kaitros ir sustumkite anglis į vieną pusę. Mažame dubenyje sumaišykite visus birius prieskonius. „Šonkauliukus apibarstykite prieskonių mišiniu ir juo įtrinkite juos. Patieskite dvigubą foliją ir padėkite ant jos šonkaulius kepti. Foliją būtinai patieskite priešingoje pusėje, nei sustumtos anglys. Uždenkite dangčiu ir kepkite apie 1 valandą. Kepimo pabaigoje šonkauliukus ištepkite barbekiu padažu ir kepkite juos dar 5 minutes. Turėkite omenyje, kad skirtingi griliai skirtingai įkaista, tad kas 15 minučių patikrinkite šonkauliukų iškepimo lygį, jog jų neiškeptumėte ar nesudegintumėte“, – patarimais dalinasi maisto gamybos ekspertas.
Avienos šašlykai
„Šiemet pirkėjai įsigijo beveik 7 tūkst. kilogramų avienos mėsos, kurių pati populiariausia – kumpis su kaulu. Vis dėl to, jeigu laiko ar noro marinavimui neturite, mūsų meistrai yra paruošę kiaulienos šašlykų, kurių vien per praėjusį savaitgalį pirkėjai įsigijo 26 tūkst. kilogramų. Patys populiariausi šašlykai tarp mūsų pirkėjų – pikantiškame marinate. Iš viso savo klientams siūlome beveik 30 skirtingos mėsos ir marinato šašlykų“, –sako lietuviško prekybos tinklo komercijos vadovė.
Reikės: 500 g avienos, supjaustytos 5 cm skersmens gabalėliais, pusės stiklinės citrinų sulčių, pusės stiklinės alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, pipirų ir raudonųjų pipirų, 2 svogūnų supjaustytų į 8 dalis, indelio vyšninių pomidorų, 2 saldžiųjų paprikų supjaustytų nedideliais gabalėliais.
Paruošimas: dubenyje sumaišykite avienos gabalėlius, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską, pipirus bei raudonuosius pipirus. Prieš kepant marinuokite apie 2-3 valandas. Ant vienų iešmų sumaukite šašlykus, o ant kitų iešmų – daržoves. „Daržoves būtina sumauti ant kitų iešmų, nei mėsą. Daržovės iškepa greičiau, tad veriant viską ant tų pačių iešmų daržovės gali perkepti, o mėsa – neiškepti. Mėsą kepkite apie 20 minučių, nepamirškite jos vartyti, kad šašlykas būtų iškepęs tolygiai. Daržoves nuolat vartydami kepkite apie 10 minučių“, – receptu dalinasi A. Poleninas.
Saldžiai aštrūs vištienos sparneliai
Reikės: 1/4 stiklinės balzaminio acto, 1/4 stiklinės medaus, 1/4 stiklinės pamėgto aštraus padažo, 2 kg vištienos sparnelių.
Paruošimas: balzaminio acto padažą, medų bei aštrų padažą sumaišykite dubenyje. „Visiškai žalius sparnelius įkaitintame grilyje pakepkite apie 15 minučių, tuomet juos ištepkite padažu ir apverskite. Tepkite padažu ir vartykite juos tol, kol vištienos sparneliai pasieks norimą traškumą bei spalvą“, – traškių, grilyje keptų vištienos sparnelių receptą atskleidžia A. Poleninas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
V. Klopova: gaminant ir mėgaujantis negali nepavykti
Tinklaraščio "Gaminame ir mėgaujamės" autorė Viktorija Klopova savo siūlomais patiekalais siekia paįvairinti kasdienį stalą. Pačios kuriamą tinklaraštį ji vadina virtualiąja knyga, kurioje bent kelis įdomius puslapius gali ...
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai5
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...
-
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas (trys receptai)
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reik...