Quantcast

Pirmą kartą Kūčių stalą ruošiantiems žmonėms – patarimai ir patiekalų receptai

  • Teksto dydis:

Nors sakoma, kad Kalėdos – šeimos šventė, specialistai ragina šiemet su artimaisiais šilčiausiais linkėjimais pasidalinti virtualiai.

Šia proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi patarimais, ką daryti, jeigu šventinį stalą šiais metais pirmą kartą teks dengti savarankiškai.

Ant vieno stalo – tradiciniai ir mėgstami valgiai

Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė teigia, kad planuojant šventinį stalą, pirmiausia reikėtų sudaryti meniu, kokie patiekalai bus gaminami. Ji pastebi, kad nepaisant metai iš metų puoselėjamų tradicijų, šventiniame meniu atsiranda ne tik tradiciniai, bet ir nauji, kartais iš Vakarų pasaulio nusižiūrėti patiekalai.

„Šventinis stalas apipintas įvairiomis tradicijomis, tačiau ruošiant vaišes kiekviena šeima jas pritaiko pagal savo poreikius. Kūčių vakarienei ruošiami patiekalai dažniausiai būna su žuvimi, daržovėmis, grybais, bulvėmis ir miltine tešla, tačiau skirtingas jų patiekimas gali padėti įnešti ne tik įvairovės, bet ir sutrumpinti paruošimo procesą, ypač, jei patiekalus tenka gaminti pirmą kartą“, – aiškina B. Baratinskaitė.

„Maximos“ atstovė atkreipia dėmesį, kad paisant tradicijų reikėtų pasirūpinti, jog Kalėdų išvakarėse ant stalo šeimos nariai rastų kalėdaičių, o taip pat aguonų pieno, kisieliaus ir kūčiukų. Tai yra ne tik maistas, apie kurį per šventes ne vienas pagalvoja pirmiausiai, tačiau ir tradiciniai valgiai, kuriems priskiriama net ir atitinkama simbolika. Pavyzdžiui, kalėdaitis – simbolinė duonelė, o kūčiukai ir aguonų pienas yra tapatinami su sugrįžtančios saulės ir meilės simboliu bei simbolizuoja duoklę protėvių vėlėms.

Tradiciniai patiekalai netradiciškai

Kadangi Kūčių dieną, laikantis papročių, patiekalų su mėsa reikėtų vengti, B. Baratinskaitė pataria stalo vaišes paįvairinti žuvimi. Vienas iš tradicinių patiekalų – silkė su daržovėmis arba grybais. Šis patiekalas nereikalauja nei daug laiko, nei įgūdžių.

Viskas ko reikia – pasirūpinti silkės filė bei mėgstamomis daržovėmis. Tai gali būti morkos ir svogūnai, pagardinti kepintomis saulėgrąžomis, arba virti burokėliai su obuoliais ir pan.

Silkei su daržovėmis reikės:

3 bulvių,

1 virto burokėlio,

200 gramų silkių filė,

1 svogūno,

šiek tiek aliejaus, sezamo sėklų ir petražolių.

Virtas bulves ir burokėlius sutarkuokite per smulkią tarką bei gerai sumaišykite pagardindami druska ir pipirais. Tuomet silkę supjaustykite nedideliais kubeliais bei sumaišykite su smulkintu svogūnu. Trupučiu aliejaus suvilgę rankas, kad ingredientai prie jų nepriliptų, iš burokėlių ir bulvių masės padarykite paplotėlį, į jo vidų įdėkite silkės įdaro, paplotėlį užspauskite bei pirštais suformuokite braškės formą. Tam, kad ant stalo braškės atrodytų gražiau, jas papuoškite trupučiu sezamo sėklų bei šviežiomis petražolėmis.

Patiekalus ant šventinio stalo gali papildyti ir keptas karpis, kepta jūrinė lydeka, lašiša bei kita žuvis. Ją apdorojant svarbu pasirinkti gaminimo būdą. Žuvį galima kepti net tik keptuvėje, bet ir orkaitėje ar garų puode. Tiesa, reikėtų prisiminti, kad gaminant žuvį nereikėtų persistengti su prieskoniais. Prieskoniais reikėtų stengtis žuvies skonį atskleisti, o ne jį sukurti, todėl geriausiai tiktų įvairios žolelės ir citrina. B. Baratinskaitė dalijasi orkaitėje keptos lašišos receptu.

Keptai lašišai reikės:

6 vienetų lašišos filė arba pjaustinių,

300 ml sultinio,

1 šaukšto garstyčių,

2 šaukštų citrinos sulčių

tiek česnako, druskos, krapų, rozmarino, pipirų ir aliejaus.

Lašišos filė įtrinkite druska, pipirais, citrinos sultimis ir prieskoninėmis žolelėmis su išspaustu česnaku bei palikite valandai ar dviem pasimarinuoti. Jei laukti nenorite, galite iškart paruoštus lašišos gabalėlius sudėti į aliejumi pateptą kepimo indą bei sultiniu su garstyčiomis. Paruošę žuvį kepimui šaukite ją į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Patiekti galite su ryžiais arba bulvėmis.

Tam, kad šventinis stalas neprimintų žuvies šventės, reikėtų pasirūpinti ir kitais patiekalais. Mėgstantys miltinius patiekalus Kūčių stalą gali praturtinti pyragėliais ar kibinais su grybais ar kopūstais.

Pyragėliams su grybais reikės:

1 pakuotės šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos,

300 g džiovintų, sūdytų ar virtų grybų,

2 svogūnų,

2 valgomųjų šaukštų sviesto ir mėgstamų prieskoninių žolelių,

1 arbatinio šaukštelio druskos,

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,

200 ml pomidorų pastos bei 1 kiaušinio.

Tešlą atšildykite ir supjaustykite dideliais kvadratėliais. Grybus, jei naudojate džiovintus, iš vakaro pamerkite į vandenį, o gamindami nuspauskite ir susmulkinkite. Smulkiai supjaustykite ir svogūnus bei pakepkite juos ant sviesto, kol pagels. Į svogūnų masę suberkite smulkintus grybus, šiek tiek pakepinkite, pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir žolelių. Paruoštą grybų masę atvėsinkite, kad tešlos lakštai neišskystų, o po to griebdami po šaukštą padalinkite ant kiekvieno tešlos kvadratėlio. Pyragėlių kampus dailiai užlankstykite, aptepkite plaktu kiaušiniu ir 20 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Švęsti sočiai, bet nepersivalgant

Kadangi šiais metais, tikėtina, laikydamiesi saugumo reikalavimų, lietuviai prie stalo sės mažesnėmis žmonių grupėmis, „Maximos“ atstovė pataria nepamiršti ir vieno kąsnio krepšelių bei šaukštelių. Tam, kad po švenčių galvos skausmu netaptų maisto likučiai, toks maisto patiekimas gali padėti patiekalų kiekius apskaičiuoti tiksliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kung.

Kung. portretas
Neklaysykite spue tuos išgalvotas 12 patiekalų juos nustate biznio aferistai, kad kuo daugiau pirktumėte maisto.Prakarteleje ar matote nors kiek maisto, jokio nėra. Gimsta Jėzus prakateleje, kurioje gyvūnai ir šienas.Jokios prabangos .Apie ką sukčiai Š.mala.Kūčios jokia šventė ,tai tikybos , šeimos susikaupimo diena.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių