Quantcast

Patiks ir smaližiams, ir gurmanams: sūrio dieną švęskime saldžiai

  • Teksto dydis:

Ištikimi sūrio gerbėjai turi progą birželio 4-ąją paminėti ypatingai. Šiandien švenčiama sūrių diena, kuomet visas maisto mylėtojų dėmesys nukrypsta į itin senas gamybos tradicijas turintį ir milžiniška skonių įvairove garsėjantį produktą.

Jis yra išties išskirtinis: gali būti naudojamas kone kiekvieno patiekalo gamyboje ir pasižymi didžiule nauda organizmui. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, kviesdami švęsti sūrio dieną, siūlo tai daryti saldžiai, mėgaujantis iš šio produkto pagamintais išskirtiniais desertais. 

Naudinga ir gardu

Sūrį galima valgyti įvairiausiomis formomis, tačiau iš jo pagaminti desertai yra atskira kulinarinė tema. Juolab, kai, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, pandemijos paskatinti lietuviai eksperimentams virtuvėje randa daugiau noro ir laiko.

„Lygindami 2021-ųjų sausio–gegužės mėnesių sūrio pardavimus su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, matome, jog šio produkto prekyba ūgtelėjo. Būtent tai skatina mus savo parduotuvėse ne tik pasiūlyti kokybiškus sūrio produktus, bet ir suteikti pirkėjams galimybę išbandyti naujų skonių, atkeliavusių tiek iš mūsų šalies gamintojų, tiek iš užsienio tiekėjų“, – teigia E. Dapkienė.

Savo ruožtu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog sūris turi begalę naudos žmogaus organizmui. Pasak jos, tai yra ypatingai daug reikalingų maistinių medžiagų turintis šaltinis – jame gausu baltymų, A, B grupės vitaminų, kalcio, fosforo ir aminorūgščių. Dėl jų sūris gali suteikti daugiau energijos, sustiprinti kaulų ir raumenų sistemas bei pagerinti smegenų veiklą.

„Kalbant apie naudingosiomis maistinėmis savybėmis turtingiausius sūrius, vertėtų išskirti mocarelą, mėlynąjį pelėsinį sūrį ir fetą. Tik vartojant pastarąją, patiekalo nebereikėtų papildomai sūdyti, nes ji ir pati pasižymi sūresniais poskoniais. Ypatingai fetoje yra daugybė organizmui naudingų riebalų rūgščių, todėl ją mitybos ekspertai rekomenduoja valgyti taip pat dažnai kaip ir varškės bei rikotos sūrius. Daug naudos turi ir iš ožkų pieno pagamintas sūris – jame yra natūraliai mažiau laktozės, todėl pastarasis mažiau alergizuoja bei ypač tinka tiems, kurie netoleruoja karvės pieno baltymų“, – sako B. Baratinskaitė.

Tuo tarpu, anot maisto ekspertės, desertų gamybai patys tinkamiausi yra kreminiai sūriai: Filadelfijos, rikotos bei maskarponės. Todėl, siūlydama iš jų pasigaminti saldėsius, B. Baratinskaitė dalijasi smaližių abejingais nepaliksiančiomis kulinarinėmis idėjomis.

Sveikuoliški rikotos ir migdolų batonėliai

Reikės:

100 g migdolų,

3 šaukštų švelnaus migdolų sviesto,

3 šaukštų agavų sirupo,

250 g rikotos sūrio,

plytelės šokolado,

skaldytų migdolų papuošimui.

Maisto smulkintuvu sutrinkite riešutus, įmaišykite po 1,5 šaukšto migdolų sviesto ir agavų sirupo. Tuomet viską išmaišykite iki vientisos masės,  ją supilkite į kepimo popieriumi patiestą pyrago formą ir mentele išlyginkite paviršių stipriai paspausdami. Tuo metu smulkintuvu sutrinkite rikotą, likusį migdolų sviestą ir sirupą – maišykite juos iki purios konsistencijos. Gautą mišinį užpilkite ant jau paruošto tešlos pagrindo, viską išlyginkite ir palaikykite šaldytuve apie 45 min.

Kol tešla stingsta, pasiruoškite garų vonelę ir joje išlydykite šokoladą. Vėliau išimkite paruoštą pyragą iš šaldytuvo ir supjaustykite tolygiais batonėliais. Kiekvieną iš jų pamirkykite lydytame šokolade ir apibarstykite skaldytais migdolais.

„Šie rikotos ir migdolų batonėliai – tai itin minkštas, gardus ir puikiai sveikuoliams tinkantis desertas. Jame kalorijų nedaug, todėl kiekvienas, atsakingai jas skaičiuojantis, galės tokiais saldžiaisiais užkandžiais mėgautis be jokios sąžinės graužaties“, – šypsosi B. Baratinskaitė.

Tradicinis Niujorko sūrio pyragas

Pagrindui reikės:

70 g rudojo cukraus,

150 g sviesto,

250 mėgstamų sausainių.

Įdarui reikės:

600 g Filadelfijos sūrio,

200 g cukraus,

400 ml grietinės,

4 kiaušinių,

2 šaukštų kukurūzų krakmolo.

Visų pirma, ištirpinkite puode sviestą ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. Tada į maisto trintuvą sudėkite sausainius ir rudąjį cukrų – viską gerai sumalkite. Į gautą masę supilkite tirpintą sviestą – dar kartelį viską išmaišykite. Tuomet sudėkite paruoštą tešlą į riebalais išteptą pyrago kepimo formą. Jos paviršių palyginkite mentele, paspauskite ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

Atskirame inde labai gerai išmaišykite visus likusius ingredientus. Iš šaldytuvo ištraukite sustingusį pyrago pagrindą, ant jo supilkite įdarą ir viską kepkite 150 laipsnių orkaitėje apie 1 val. Iškeptą pyragą palaikykite pravertoje orkaitėje bent porą valandų.

„Tiek pasidalintuose, tiek ir kituose sūrio desertuose šis produktas leidžia šalia panaudoti sūresnius ir saldesnius ingredientus bei taip atrasti naujus, netikėtus skonius. Norint patiekalui suteikti daugiau įvairovės, galima ruošiamus užkandžius pagardinti figų džemu, riešutais bei šviežiais arba džiovintais vaisiais“, – pataria „Maximos“ maisto ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai nesveikas nes saldus

Labai nesveikas nes saldus portretas
ir dar apdeges!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių