- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Smidrai daugeliui lietuvių vis dar atrodo neatrasta daržovė, tad šio sekmadienio TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco su ja pakvies susipažinti iš arčiau. Žinomas virtuvės šefas kartu su smidrus auginančia šeima ne tik papasakos, kaip juos tinkamai auginti ir gaminti, bet ir pasidalins nuostabiu, idealiai sekmadienio pietums tinkančiu receptu, kurį dievina italai.
\Apie smidrų subtilybes Gian Lucai papasakos „Geniorojaus“ ūkio šeimininkai, Laimutis ir Ramunė. Pora ilgą laiką buvo užkietėję miestiečiai, tačiau laikui bėgant suprato, kad gamtoje jiems būti visgi mieliau. „Buvome labai pavargę nuo intensyvaus gyvenimo būdo. Būdavo, kad atvažiuojame savaitgaliais į sodybą, čia dirbame, ir kai viskas tampa gražu, jau ateina metas išvažiuoti“, – pasakos Ramunė, o Laimutis pridės, kad pora nuo pat sekmadienio vakaro imdavo laukti kito penktadienio, kada ir vėl galės atvažiuoti į sodybą.
Galiausiai priėmę sprendimą persikelti toliau nuo miesto, jiedu nusprendė įgyvendinti Ramunės svajonę – imti auginti smidrus. Tačiau prieš pradėdami šią veiklą, jie neslepia daug savo laiko paskyrę mokslams. Būdami humanitarais, šiandien Laimutis ir Ramunė perprato smidrų paslaptis ir yra įsitikinę, kad jei labai norisi, galima išmokti visko.
Gian Luca pripažins, kad vaikystėje smidrų nemėgo dėl specifinio jų kvapo. Tačiau sveikuoliams derėtų suklusti – smidrai itin vertingi jūsų organizmui! „Ši daržovė yra ne tik skani, bet jai auginti puikiai tinka ir Lietuvos klimatas. O taip pat smidrai labai padeda jūsų sveikatai“, – atskleis žinomas virtuvės šefas, o Laimutis ir Ramunė laidoje ims vardinti visus daržovės pliusus.
Tiesa, smidrai – itin daug dėmesio reikalaujanti daržovė, mat derliaus metu ją prireikia pjauti net du kartus per dieną. „Reikia skinti ankstų rytą ir vakare, o dienos metu, kaitroje, tą daryti negerai. Mat turėdamas drėgmės, smidras auga net ir tada, kai jį nupjauni“, – aiškins Laimutis.
Pora prisipažins labiausiai mėgstanti su smidrais ruošti omletą ar kiaušinienę – tai netgi virto savotiška jų tradicija. O štai Gian Luca šįkart pakvies į smidrus pažiūrėti ir dar originaliau. „Tai receptas, kurio Lietuvoje dar nesu bandęs, tačiau su šviežiais smidrais jis tikrai pavyks be galo skaniai. Ruošime pastą su moliuskais ir smidrais. Tai – kitoks ir idealiai sekmadieniams tinkantis patiekalas“, – sakys jis.
Laidos kūrėjų nuotr.
Žingsnis po žingsnio, Gian Luca žiūrovams paaiškins, kaip pasigaminti pastą, kuri priverstų nusikelti į Italiją. Taip pat virtuvės šefas pasiūlys ir dar vieną būdą, kaip mėgautis šia daržove: „Supjaustę smidrus stambiais gabalais, juos sumalsime ir padarysime iš jų padažą – kai yra švieži, smidrai savyje turi labai daug sulčių, tad jų nereikia nei kepti, nei virti.“
Maldami smidrus, papildomai pridėkite šalotinį svogūną. Tuomet viską pagardinkite druska, pipirais ir lašeliu alyvuogių aliejaus. Atidėję paruoštą padažą į šalį, imkitės kito žingsnio – moliuskų, kurie lietuviškai vadinasi „lyriškąja meilute“. Toks pavadinimas parinktas ne veltui – šie moliuskai garsėja švelniu savo skoniu.
Tuomet į keptuvę įpilkite aliejaus, įmeskite česnaką ir sudėkite moliuskus, o vėliau suberkite sukapotas lapines petražoles ir viską pagardinkite baltu vynu bei druska. „Jei po kepimo moliuskas neatsiveria, per prievartą jo atverti nebandykite ir tokio moliusko nevalgykite. Jį reikia tiesiog išmesti“, – ne visiems žinomą faktą pasakos Gian Luca.
O kol kitame inde užvirs pasta, baikite ruošti likusį patiekalą. Tam prireiks apkepinti pomidorus, smidrų viršūnėles, sumaltus smidrus, pridėti jau paruoštus moliuskus ir tuomet į visą šią keptuvę beliks suberti jau išvirusią pastą. Sumaišykite ir skanaukite!
Receptas, kuris idealiai tiks jūsų pietums – jau šį sekmadienį, laidoje „La maistas“, 9.30 val. per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Augaliniai pietūs – sočiai ir lengvai: pasigaminkite salotas su kruopomis3
Klysta sakantys, kad nuo salotų sotus nebūsi, nes viskas priklauso nuo į salotų dubenį dedamų ingredientų. Pavyzdžiui, anksčiau laikytos prastu maisto produktu, įvairios kruopos išgyvena savotišką renesansą, todėl sočiame salotų du...
-
Cukinijos – rugpjūčio derliaus pirmūnės: kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?
Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija. Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena...
-
Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys3
Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai. Ir nors juos pjaustant neretam ištrykšta a&sca...
-
Šefas K. Krivickas: barbekiu – ne gaminimo, o gyvenimo būdas11
Vasara – metas, kai visi – mokantys, ir nemokantys, mėgėjai ir profesionalai – kepa ant kepsninių, grilių ir kitokios įrangos. Tad apie maisto gamybą virš gyvos ugnies kalbiname šios srities profesionalą, maisto tinklara&...
-
Bandelės gali būti sveikatai palankios!
Šviežiai iškeptų bandelių kvapas suviliotų bemaž kiekvieną. O kur dar purus ir minkštas vidus, traški plutelė... Tačiau kaip dažnai taip ir pasitenkiname tik kvapu? O jei dar ir kūno formų dailesnių norime. Faktas, bande...
-
Užsišaldę uogų ne tik pasiruošite šaltajam sezonui, bet ir sutaupysite
Vidurvasaris – pats uogų derliaus pikas, tad jų ne tik miške, bet ir soduose dabar daugiausia. Norintiems sutaupyti sezoniškumą pravartu išnaudoti uogų konservavimui, mat vietoje užauginto derliaus kainos visada bus mažesnės u...
-
Sveikesni ir greičiau paruošiami balandėliai su grikiais – tokių dar nesate ragavę!3
Balandėliai – tradicinis, lietuvių itin mėgstamas patiekalas. Kiauliena, ryžiai, bulvės, sotus padažas. O kur dar daug darbo reikalaujantis patiekalas... O ar kada bandėte sveikesnių bei greičiau pagaminamų balandėlių receptą? Maisto technol...
-
Konservavimo sezono pradžia: naudingi patarimai ir trys netradiciniai receptai
Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir jas pradedame ruošti žiemai. Ir nors iš pažiūros konservavimas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas – daržovių ir vaisių užsikonservuoti galim...
-
Nori – gali atrasti: tofinienė2
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime ...
-
Lašišos pjausniai: gaminkite kapotinį, derinkite su šviežiais vaisiais ir keptomis daržovėmis1
Visi žinome – žuvies patiekalus valgyti būtina. Juolab kad juose gausu vitaminų, mineralų bei maistinių medžiagų, kurios itin svarbios sveikam organizmo vystymuisi. Vieni iš tokių patiekalų – greitai ir lengvai paruošiami la...