- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kepti ir virti varškėtukai, ežiukai, koldūnai ir virtiniai, įvairiausi blynai ir spurgytės – sunku išvardyti visus iš miltų gaminamus patiekalus. Kiekvienas turi savo mėgstamus, bet gardžiausias – vaikystėje ragautų patiekalų skonis.
Varškėtukai
200 g 9 proc. varškės,
1 kiaušinis,
5 šaukštai ryžių miltų,
2 šaukštai cukraus,
1 šaukštelis alyvuogių aliejaus,
druskos.
Varškę gerai ištrinkite su cukrumi, kiaušiniu ir druska, įmaišykite aliejų ir miltus. Rankas sudrėkinkite ir iš tešlos padarykite nedidelius kamuoliukus ar iškočiokite dešrelę ir ją supjaustykite 1 cm pločio gabaliukais. Varškėtukus sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 3 min. po to, kai jie iškils į vandens paviršių. Patiekite su grietinės ir sviesto padažu ar uogiene.
Virtiniai su bulvių ir grybų įdaru
Tešla
3 stiklinės miltų,
1,5 stiklinės virinto vandens,
3 šaukštai aliejaus,
½ šaukštelio druskos.
Įdaras
3 bulvės,
300 g grybų,
1 svogūnas,
kelios šakelės petražolių,
alyvuogių aliejaus,
druskos,
pipirų.
Miltus persijokite ir sumaišykite su druska ir aliejumi. Supilkite karštą vandenį ir gerai išmaišykite miltus. Kai nedaug atvės, tešlą gerai išminkykite rankomis. Jei ji per kieta, įminkykite dar vandens, jei per minkšta – miltų. Tešlą uždenkite rankšluostėliu ir palikite 20 min., kad pabrinktų. Įdarui aliejuje pakepinkite supjaustytą kubeliais svogūną, paskui suberkite ir patroškinkite susmulkintus grybus. Išvirtas bulves sutrinkite šakute, įmaišykite grybus, pagardinkite prieskoniais, kapotomis petražolėmis. Tešlą plonai iškočiokite, stikline išspauskite skritulėlius. Į jų vidų įdėkite po šaukštelį įdaro, sulenkite pusiau ir gražiai užspauskite kraštus. Virtinius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 3–4 min. Patiekite su spirgučiais ir grietine.
Spurgytės "Žiedai"
400–450 g miltų,
1 stiklinė kefyro,
1 kiaušinis,
4 šaukštai cukraus,
50 g sviesto,
1 šaukštelis kepimo miltelių,
½ šaukštelio druskos,
2–3 lašai vanilės ekstrakto,
aliejaus kepti.
Kiaušinį ištrinkite su cukrumi, sviestu ir vanilės ekstraktu. Supilkite kefyrą ir įmaišykite persijotus, su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Tešlą gerai išminkykite rankomis – ji turi būti elastinga ir lygi tada plonai iškočiokite. Didele stikline ir mažu stikliuku ar kita formele iš tešlos išspauskite spurgas. Juos virkite gerai įkaitintame aliejuje: palaukite, kol gražiai pagels viena jų pusė, tada apverskite. Išvirusias spurgas sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...