Quantcast

Pasilepinkite pyragais: tradicinis prancūziškas ir su midijomis

  • Teksto dydis:

Artėja graži ir prasminga Trijų karalių šventė. Su ja kartu baigiasi ir didžiųjų žiemos švenčių laikotarpis.

Prisimenama evangelinė legenda apie tris išminčius, kurie atėjo pasveikinti gimusio Kūdikėlio Jėzaus. Tą dieną bažnyčioje pašventinta kreida ant namų durų užrašomos pirmosios išminčių Kasparo, Melchioro, Baltazaro vardų raidės K+M+B, kad saugotų namus nuo piktųjų dvasių, niekadėjų, vagių. Tokias tradicijas turime Lietuvoje. O prancūzai, pasirodo, kepa Trijų karalių pyragą.

Trijų karalių pyragas yra sena tradicija Prancūzijoje. Tai yra migdolinis pyragas „Galette de Rois“. Svarbiausia, kad kepant į pyrago vidų įdedama keramikinė figūrėlė, riešutas ar pinigas. Pyragas lygiomis dalimis supjaustomas ir padedamas ant stalo, o jauniausias šeimos narys palenda po stalu ir sako vardą to, kam duoti pyrago gabalėlį. Taip kepinys yra išdalinamas šeimos nariams. Tada visi sėda jo valgyti. Radęs paslėptą daiktą karūnuojamas karaliumi ir gauna tai dienai privilegijų. 

Būtent tokį pyragą ir siūlo išsikepti TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Ali Gadžijevas ir paruošė patobulintą receptą su pistacijų įdaru. O šefas Gian Luca Demarco siūlo pasigaminti šventišką ir tikrai ne kasdienišką pyragą su midijomis.

Šie receptai ir dar daugiau „Gardu Gardu“ laidoje šeštadienį 9.00 val. per TV3 televiziją.

Pyragas su midijomis

Jums reikės:

    • 500 g midijų

    • 500 g bulvių (3 nemažų)

    • 1 skiltelės česnako

    • 50 g džiūvėsėlių

    • 25 g petražolių

    • 100 g balto vyno

    • 500 g vandens

    • 300 g Carnaroli ryžių

    • Čili pipirų prieskonių

    • 1 daržovių sultinio kubelio

    • Druskos

    • Pipirų

    • Ypač tyro alyvuogių aliejaus

    • 50 g tarkuoto parmezano sūrio

Į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi įdėti česnako skiltelę ir žiupsnelį čili prieskonių. Apkepinti ir supilti išvalytas midijas su kiautu. Troškinti, kol jos pilnai atsidarys. Tuomet užpilti balto vyno, suberti smulkintas petražoles bei šiek tiek pipirų. Patroškinti kelias minutes. Permaišyti ir išjungti kaitrą.

Į užvirusį vandenį įdėti daržovių sultinio kubelį. 2 samtelius paruošto sultinio užpilti ant midijų, kad įsigertų daugiau skonio.

Nuvalytas bulves supjaustyti pakankamai plonomis skiltelėmis.

Į kepimo formą įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus. Juo ištepti visą formos vidų. Ant dugno vienu sluoksniu išdėlioti bulves. Užberti šiek tiek smulkintų petražolių bei  pusę kiekio ryžių. Dėti midijas, kad pilnai padengtų paviršių. Užberti likusią ryžių dalį. Užpilti nuo midijų likusį skystį, kad pilnai apsemtų. Užberti parmezano sūriu. Likusias petražoles sumaišyti su džiūvėsėliais ir užberti ant midijų, kad pilnai jas padengtų.

Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje valandą.

Tradicinis Trijų karalių pyragas

Trapiai tešlai reikės:

    • 250 g sviesto

    • 220 g rudojo cukraus

    • 2 kiaušinių

    • 310 g miltų

    • 150 g migdolų miltų

    • ½ šaukštelio kepimo miltelių

    • ½ šaukštelio druskos

Pistacijų frančipanas:

    • 200  g sviesto

    • 150 g cukraus

    • 30 g pistacijų pastos

    • 3 kiaušinių

    • 50 g migdolų miltų

    • 50 g miltų

Aviečių džemui reikės:

    • 70 g aviečių tyrės

    • 50 g šaldytų aviečių

    • 2 g pektino

    • 70 g cukraus

    •  ¼ citrinos sulčių

Gamybą pradedame nuo tešlos. Sviestą išplakti su cukrumi. Plakant po vieną įmušti du kiaušinius. Plakti iki vientisos masės. Atskirame inde sumaišyti visus birius ingredientus ir sumaišyti kartu su išplakta mase. Maišyti, kol tešla taps vientisa. Ją įsukti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve, kol atvės.

Frančipanui virtuvinio kombaino pagalba susmulkinti sviestą su cukrumi. Įdėti pistacijų pastos ir toliau malti. Bemalant po vieną įmušti kiaušinius. Tuomet supilti migdolų miltus ir miltus. Permalti iki vientisos masės. Supilti į konditerinį maišelį ir pasidėti, kol išsivirsime aviečių džemą.

Liko pasiruošti aviečių džemą. Aviečių tyre su šaldytomis avietėmis supilti į prikaistuvį. Cukrų sumaišyti su pektinu, kad geriau pasiskirstytų džeme. Supilti į aviečių tyrę, išmaišyti ir užvirti. Užvirus pavirti apie 1 min. Įspausti šiek tiek citrinos sulčių, permaišyti ir džemas paruoštas.

Tešlą iškočioti apie 4 mm storio. Iš jos su kepimo žiedu išspausti 2 apskritimus ir juosteles formelės šonams padengti. Į formos dugną dėti vieną apskritimą ir pilnai padengti šonus tešla. Supilti pistacijų frančipaną. Ant jo supilti aviečių džemą. Viršų uždengti likusiu tešlos apskritimu. Paviršių nelabai giliai išraižyti norimu raštu ir patepti kiaušinio plakiniu.

Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje 35-40 min. Iškepus palaukite, kol pravės, kad įdaras būtų tvirtesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių