- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėja graži ir prasminga Trijų karalių šventė. Su ja kartu baigiasi ir didžiųjų žiemos švenčių laikotarpis.
Prisimenama evangelinė legenda apie tris išminčius, kurie atėjo pasveikinti gimusio Kūdikėlio Jėzaus. Tą dieną bažnyčioje pašventinta kreida ant namų durų užrašomos pirmosios išminčių Kasparo, Melchioro, Baltazaro vardų raidės K+M+B, kad saugotų namus nuo piktųjų dvasių, niekadėjų, vagių. Tokias tradicijas turime Lietuvoje. O prancūzai, pasirodo, kepa Trijų karalių pyragą.
Trijų karalių pyragas yra sena tradicija Prancūzijoje. Tai yra migdolinis pyragas „Galette de Rois“. Svarbiausia, kad kepant į pyrago vidų įdedama keramikinė figūrėlė, riešutas ar pinigas. Pyragas lygiomis dalimis supjaustomas ir padedamas ant stalo, o jauniausias šeimos narys palenda po stalu ir sako vardą to, kam duoti pyrago gabalėlį. Taip kepinys yra išdalinamas šeimos nariams. Tada visi sėda jo valgyti. Radęs paslėptą daiktą karūnuojamas karaliumi ir gauna tai dienai privilegijų.
Būtent tokį pyragą ir siūlo išsikepti TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Ali Gadžijevas ir paruošė patobulintą receptą su pistacijų įdaru. O šefas Gian Luca Demarco siūlo pasigaminti šventišką ir tikrai ne kasdienišką pyragą su midijomis.
Šie receptai ir dar daugiau „Gardu Gardu“ laidoje šeštadienį 9.00 val. per TV3 televiziją.
Pyragas su midijomis
Jums reikės:
• 500 g midijų
• 500 g bulvių (3 nemažų)
• 1 skiltelės česnako
• 50 g džiūvėsėlių
• 25 g petražolių
• 100 g balto vyno
• 500 g vandens
• 300 g Carnaroli ryžių
• Čili pipirų prieskonių
• 1 daržovių sultinio kubelio
• Druskos
• Pipirų
• Ypač tyro alyvuogių aliejaus
• 50 g tarkuoto parmezano sūrio
Į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi įdėti česnako skiltelę ir žiupsnelį čili prieskonių. Apkepinti ir supilti išvalytas midijas su kiautu. Troškinti, kol jos pilnai atsidarys. Tuomet užpilti balto vyno, suberti smulkintas petražoles bei šiek tiek pipirų. Patroškinti kelias minutes. Permaišyti ir išjungti kaitrą.
Į užvirusį vandenį įdėti daržovių sultinio kubelį. 2 samtelius paruošto sultinio užpilti ant midijų, kad įsigertų daugiau skonio.
Nuvalytas bulves supjaustyti pakankamai plonomis skiltelėmis.
Į kepimo formą įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus. Juo ištepti visą formos vidų. Ant dugno vienu sluoksniu išdėlioti bulves. Užberti šiek tiek smulkintų petražolių bei pusę kiekio ryžių. Dėti midijas, kad pilnai padengtų paviršių. Užberti likusią ryžių dalį. Užpilti nuo midijų likusį skystį, kad pilnai apsemtų. Užberti parmezano sūriu. Likusias petražoles sumaišyti su džiūvėsėliais ir užberti ant midijų, kad pilnai jas padengtų.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje valandą.
Tradicinis Trijų karalių pyragas
Trapiai tešlai reikės:
• 250 g sviesto
• 220 g rudojo cukraus
• 2 kiaušinių
• 310 g miltų
• 150 g migdolų miltų
• ½ šaukštelio kepimo miltelių
• ½ šaukštelio druskos
Pistacijų frančipanas:
• 200 g sviesto
• 150 g cukraus
• 30 g pistacijų pastos
• 3 kiaušinių
• 50 g migdolų miltų
• 50 g miltų
Aviečių džemui reikės:
• 70 g aviečių tyrės
• 50 g šaldytų aviečių
• 2 g pektino
• 70 g cukraus
• ¼ citrinos sulčių
Gamybą pradedame nuo tešlos. Sviestą išplakti su cukrumi. Plakant po vieną įmušti du kiaušinius. Plakti iki vientisos masės. Atskirame inde sumaišyti visus birius ingredientus ir sumaišyti kartu su išplakta mase. Maišyti, kol tešla taps vientisa. Ją įsukti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve, kol atvės.
Frančipanui virtuvinio kombaino pagalba susmulkinti sviestą su cukrumi. Įdėti pistacijų pastos ir toliau malti. Bemalant po vieną įmušti kiaušinius. Tuomet supilti migdolų miltus ir miltus. Permalti iki vientisos masės. Supilti į konditerinį maišelį ir pasidėti, kol išsivirsime aviečių džemą.
Liko pasiruošti aviečių džemą. Aviečių tyre su šaldytomis avietėmis supilti į prikaistuvį. Cukrų sumaišyti su pektinu, kad geriau pasiskirstytų džeme. Supilti į aviečių tyrę, išmaišyti ir užvirti. Užvirus pavirti apie 1 min. Įspausti šiek tiek citrinos sulčių, permaišyti ir džemas paruoštas.
Tešlą iškočioti apie 4 mm storio. Iš jos su kepimo žiedu išspausti 2 apskritimus ir juosteles formelės šonams padengti. Į formos dugną dėti vieną apskritimą ir pilnai padengti šonus tešla. Supilti pistacijų frančipaną. Ant jo supilti aviečių džemą. Viršų uždengti likusiu tešlos apskritimu. Paviršių nelabai giliai išraižyti norimu raštu ir patepti kiaušinio plakiniu.
Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje 35-40 min. Iškepus palaukite, kol pravės, kad įdaras būtų tvirtesnis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Gardžios sumuštinių interpretacijos kiekvieno skoniui: su šaltiena, faršu ar krevetėmis
Šį kartą TV3 laida „La maistas“ skirta itin dažnam ir populiariam patiekalui – sumuštiniui. Tačiau, kaip visada, laidos šefai Tomas ir Vylius pasiūlys netikėtų, įdomių interpretacijų. ...
-
Naujas supermaistas – iš jūros gelmių, bet receptai – žemiškai paprasti3
Produktai su jūros dumbliais Lietuvoje tampa jau ne egzotika, o kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Stiprėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, visame pasaulyje jūros dumbliai sulaukia vis daugiau dėmesio, nes yra vertingas naudingų maistinių med...
-
Natūralūs, sveiki ir gardūs mišiniai, kurie padės stiprinti imuninę sistemą1
Šią žiemą rūpintis organizmo apsauga nuo peršalimo ligas sukeliančių virusų – ypač aktualu. ...
-
Šefas G. L. Demarco atskleidė tobulo kepsnio paslaptis: išbandykite savo virtuvėje3
Stiprėjant grilio tradicijai Lietuvoje, vis daugiau gyventojų kepsninėje ruoštų patiekalų skoniais mėgaujasi ne tik vasarą, bet ir atvėsus orams. Galimybę ir žiemą paruošti gardžius kepsnius nei minutės nešąlant prie lauko ke...
-
Patiekalai iš kirvio koto per karantiną suartino žmones2
Apie maisto gaminimą Vytautas Palavinskas, menininkės Nomedos Marčėnaitės draugas, galėtų kalbėti ilgai. Kaip ir apie kitą savo hobį – buriavimą. "Kai beveik mėnesį praleidi jachtoje, nori nenori išmoksti kažką pagaminti net i&...
-
Skanūs ir be alkoholio: kokteiliai pakeliui į Naujuosius metus2
Per pastaruosius metus ryškėja tendencija įprastus alkoholinius gėrimus keisti sveikesnėmis alternatyvomis be alkoholio. Šį pokytį atliepia ne tik tokių gėrimų asortimentas, bet ir auganti jų paklausa. Nealkoholiniai gėrimai tinka ir ...
-
Kūčios – magiškos, Kalėdos – sočios (receptai)1
Gruodžio 24-osios vakarą, patekėjus pirmajai žvaigždei, beveik visa Lietuva sėda prie Kūčių stalo. Mat stalas su dvylika patiekalų ir yra pagrindinis žiemos švenčių akcentas – visi ritualai, visos apeigos, visi papročiai daugiausia s...
-
Pirmą kartą Kūčių stalą ruošiantiems žmonėms – patarimai ir patiekalų receptai1
Nors sakoma, kad Kalėdos – šeimos šventė, specialistai ragina šiemet su artimaisiais šilčiausiais linkėjimais pasidalinti virtualiai. ...
-
Idėjos šventėms: siūlo išbandyti ne tik karpio spurgytes
Artėjant gražiausioms metų šventėms, TV3 laidos „La maistas“ šefai nustebins originaliomis ir labai gardžiomis kulinarinėmis idėjomis – ką patiekti ant Kūčių ir Kalėdų stalo. ...
-
Svajonės išsipildymo ingredientai: rašymas ir maisto gaminimas7
Nikoletos Kacaitės "Kauno dienos" skaitytojams nereikia pristatyti. Daugelis įsiminė kelerius metus dienraštyje gyvavusią jos autorinę rubriką "Be filtro", žavėjosi jos drąsiu ir skvarbiu žvilgsniu į kasdienybės realijas,...