- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasaulyje prancūziška virtuvė yra puikiai žinoma. Ji išsiskiria moderniais, išskirtiniais, gurmaniškais skoniais.
Šią virtuvę, pasirodo, mėgsta ne tik TV3 laidos „Gardu Gardu“, rodomos šeštadieniais 9 val., vedėjas Ali Gadžijevas, tačiau ir jo kolega Gian Luca Demarco.
Vienas garsiausių Prancūzijos patiekalų – tai svogūnų sriuba. Ne visiems šis patiekalas gali atrodyti skanus, juk svogūnus mėgstame tikrai ne visi, tačiau Gian Luca pasistengs pakeisti šį požiūrį. Karamelizuojant svogūnus jie praranda savo aitrumą ir tampa saldūs, o troškinami kartu su jautienos sultiniu įgauna nuostabiai pikantišką skonį. Dažniausias šios sriubos patiekimas – dubenėlyje užkepta baltos duonos rieke bei sūriu.
Konditerijos meistras A. Gadžijevas pristato tikrą Prancūzijos pasididžiavimą – paryžietišką flaną. Tai sviestinėje tešloje užkeptas plikyto kremo pyragas. Valgant jis tiesiog tirpsta burnoje ir yra malonaus vanilės skonio. Pasigaminti šį pyragą nėra sudėtinga, tačiau užtruks šiek tiek laiko, kadangi gaminama keliais etapais. Tačiau tikrai verta, jei norite idealaus paryžietiško deserto.
Užkepta svogūnų sriuba
Jums reikės:
• 500 g svogūnų
• 2 jautienos sultinio kubelių
• 1 l vandens
• 50 g sviesto
• Alyvuogių aliejaus
• 1 valg. š. cukraus
• 2 valg. š. balzaminio acto
• Druskos
• Pipirų
• Prancūziško batono Baguette
• 100 g ementalio sūrio
Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais ir kepinti keptuvėje su sviestu. Įberti šiek tiek cukraus ir užpilti balzaminio acto, kad svogūnai karamelizuotųsi. Kol svogūnai kepa, pasiruošti sultinio. Užvirinti 1 l vandens ir įdėti sultinio kubelius, kurie turi pilnai ištirpti. Po truputį užpilti sultinio ant svogūnų, kad juos apsemtų, pagardinti druska bei pipirais ir palikti pasitroškinti iki 40 min. Jei nugaruoja sultinys, po truputį papildyti.
Baguette supjaustyti riekelėmis, sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska bei pipirais ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje konvekciniu režimu, kol apskrus.
Troškintus svogūnus su visu skysčiu pilti į nedideles kepimo formeles, ant viršaus dėti skrudintas Baguette riekeles ir užberti ementalio sūrio. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje konvekciniu režimu apie 10 minučių.
Paryžietiškas flanas
Tešlai reikės:
• 200 g miltų
• 150 g šalto sviesto
• 3 kiaušinių trynių
• 150 g cukraus
• 1/2 arb. š. kepimo miltelių
• Žiupsnelio druskos
Įdarui reikės:
• 700 g pieno
• 235 g grietinėlės
• 8 kiaušinių trynių
• 180 g cukraus
• 75 g kukurūzų krakmolo
• 2 arb. š. vanilės ekstrakto
Sviestą, cukrų, miltus ir kepimo miltelius gerai išmaišyti, kol susidarys trupiniai. Maišant po vieną įmušti kiaušinių trynius ir maišyti, kol tešla taps vientisa. Tešlą įsukti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve atvėsti. Ją geriausia pasidaryti iš vakaro.
Pieną su grietinėle užvirti. Atskirame inde išmaišyti cukrų su krakmolu ir permaišyti su kiaušinių tryniais. Įberti vanilės ekstrakto. Maišant po truputį supilti užvirintą pieną su grietinėle. Šią masę grąžinti į prikaistuvį ir dar šiek tiek pakaitinti, kol masė taps grietinės tirštumo.
Atvėsusią ir sutvirtėjusią tešlą iškočioti iki 2-3 mm storio. Suformuoti kepimo formoje dugną bei šonus. Tešla turi pilnai padengti kepimo formą. Supilti šiek tiek pravėsusį įdarą .
Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 40 min. – 2 val.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...