- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Net jei pavasaris orais ir nelepino, jau netrukus sulauksime vasaros, kai vis daugiau laiko norėsis būti lauke. Profesionalus virtuvės šefas Tomas Rimydis siūlo leistis į eksperimentų kupiną kelionę ir susipažinti su dar neatrastais skoniais ir kvapais.
Šį sekmadienį, 9.30 val. per TV3 rodomoje laidoje „La Maistas“ istorinės virtuvės žinovas Tomas gamins originalų patiekalą – šaltą rūgštynių sriubą su rūkytos vištienos šlaunelių mėsa.
Įdomu tai, kad Tomas sriubai paruošti vištienos dalis panaudos net keliais skirtingais būdais. Vištienos sparnelius jis dės į sriubą, o šlauneles rūkys ant grilio.
„Nenaudosiu nei bulvių, nei kitų įprastų sriubai komponentų. Išduosiu paslaptį – mūsų rūgštynė bus kreminė, trinta ir šią sriubą netgi bus galima gerti – šaltą, atsigaivinimui, su leduku“, – įmantrybėmis dalinsis T. Rimydis.
Žinomas vyras atskleis, kad būtent šį patiekalą jis visuomet ruošia ir savo restorane – virtuvės šefas pripažins, kad šviežių rūgštynių sriuba jam yra tobula.
Šalta rūgštynių sriuba su rūkyta vištiena
Sriubai:
500 g vandens
300 g grietinėlės
200 g vištienos sparnelių
200 g balto vyno
200 g rūgštynių
100 g svogūnų
100 g salierų
100 g pastarnokų
20 g česnakų
20 g žalumynų (čiobrelio, rozmarino, šalavijo)
pagal skonį druskos
pagal skonį pipirų
pagal poreikį ledukų
Vištienai:
300 g vištų šlaunelių
20 g krapų aliejaus
pagal skonį druskos
Patiekiant:
50 g pomidorų
20 g žirnių daigų
10 g krapų aliejaus
Gaminimas. Pirmiausiai puode apkepamos įvairios, smulkiai supjaustytos daržovės ir žolelės. Kartu kepame ir virvele perrištus vištienos sparnelius. Praėjus 10 minučių, pilame vyną. Po dar 5 minučių viską papildome vandeniu. Tuomet ir toliau verdame dar apie 15 – 20 minučių. Galiausiai uždedami paskutiniai akcentai – sudedami prieskoniai, rūgštynės, viskas gardinama grietinėle. Sriubai užvirus, ją sutriname elektriniu trintuvu. Iškart po to ją nukošiame per sietą, o vėliau sriuba papildomai atšaldoma ledukais. Tuomet imame ruošti vištieną. Šlaunelės marinuojamos kartu su gardžiu krapų aliejumi. Šitaip paruoštas vištienos šlauneles dedame į kepsninę ir čia jos rūkomos maždaug 15 – 20 minučių. Tuomet pereiname prie pateikimo – vištiena supjaustoma mažais gabalėliais, o šie – pasūdomi. Galiausiai paruošiame ir daržoves – pomidorų marinavimui ir vėl naudojame tą patį krapų aliejų, kurį naudojome vištienos paruošimui. Taip pat galime paruošti ir maistinguosius žirnių daigus. Paskutinis žingsnis – patiekalo sujungimas. Lėkštės centre turėtų atsidurti pomidorai bei rūkyta vištiena. Vėliau juos užpilame šalta sriuba bei ledukais. Skanaus!
O tiems, kas norėtų sotesnio patiekalo, sekmadienio rytą bus verta įsiklausyti Vyliaus Blauzdavičiaus. Šis laidoje ant grilio gamins originalius iešmukus su daržovėmis, vaisiais bei mėsa. Visa gamyba – itin greita!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)1
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?11
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...