Quantcast

Pasaulio virtuvė: penki egzotiški mėsos marinavimo receptai

  • Teksto dydis:

Visi turime savo mėgiamus ir laiko patikrintus mėsos marinavimo kepimui ant grilio receptus. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė supažindina, kaip marinatus ruošia skirtingos pasaulio šalys. Keli egzotiniai ingredientai ir prieskoniai ant laužo kepamai mėsai gali suteikti neįprastų skonių, kurie abejingų nepaliks.

„Marinatas yra vienas svarbiausių gardaus grilio patiekalo dedamųjų. Būdų ir receptų, kaip marinuoti kepamą mėsą, žuvį ar jūros gėrybes, yra begalės. Neretai marinatas atskleidžia svečių šalių kulinarinius ypatumus. Vasara yra puikus metas eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių derinių ir atrasti savo slaptąjį ingredientą“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė ir dalijasi keliais egzotiškais mėsos marinavimo receptais.

Tailandietiškas marinatas su kokoso pienu

Reikės:

– 1 citrinžolės stiebo,

– 200 ml kokosų pieno,

– 1 arbatinio šaukštelio malto šviežio imbiero,

– 1-2 aštriųjų raudonųjų pipirų,

– 4 skiltelių česnako,

– 3 valgomųjų šaukštų žuvies padažo,

– 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių,

– 1 valgomojo šaukšto cukraus,

– šviežios kalendros.

„Citrinžolę, aštriuosius raudonuosius pipirus, česnaką bei pundelį šviežios kalendros smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su likusiais ingredientais. Šiame marinate liesą mėsą ir vištieną reikėtų marinuoti iki 24 valandų, o žuviai ar jūros gerybėms marinuotis pakanka ir 30 minučių iki kepimo“, – teigia maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

Meksikietiškas citrusinis marinatas

Reikės:

– 1 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių,

– 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių,

– 1 valgomojo šaukšto smulkintų konservuotų chipotle pipirų Adobo padaže,

– 1 arbatinio šaukštelio druskos,

– 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių,

– šviežios kalendros.

„Džiovintus raudonėlius ir šviežią kalendrą susmulkinkite ir užpilkite apelsino bei žaliosios citrinos sultimis. Ryškų meksikietišką skonį marinatui suteiks aštrieji chipotle pipirai.  Šis marinatas puikiai tinka jautienai, kiaulienai, vištienai. Šiame marinate mėsą laikykite šaldytuve pernakt arba parą“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Japoniškas yakitori marinatas

Reikės:

– ¼ stiklinės sojos padažo,

– ¼ stiklinės sakės,

– 3 valgomųjų šaukštų cukraus,

– 2 valgomųjų šaukštų malto šviežio imbiero,

– 2 skiltelių malto šviežio česnako

Yakitori yra vienas populiariausių mėsos kepimo būdų Japonijoje. Tai – smulkiai supjaustyti mėsos gabaliukai (dažniausiai vištiena), kurie sumauti ant medinio iešmelio ir glazūruoti saldžiarūgščiu marinatu. Šį marinatą pasigaminsite sumaišę sojos padažą, sakę, cukrų ir tarkuotą šviežią imbierą bei česnaką. Mišinį užvirkite kol sutirštės, tuomet ataušinkite ir sudėkite vištienos gabalėlius marinuotis šaldytuve mažiausiai 1 valandai. Kepant vištienos vėrinukus, aptepkite likusiu marinatu“, – receptu dalijasi „Maxima“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

Turkiškas marinatas su natūraliu jogurtu

Reikės:

– 1 stiklinės natūralaus jogurto,

– 1 vidutinio dydžio svogūno,

– 6 valgomųjų šaukštų itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,

– 1 citrinos sulčių,

– 1 valgomojo šaukšto saldžiosios paprikos,

– 1 arbatinio šaukštelio cinamono,

– ½ arbatinio šaukštelio malto kumino,

– 4 skiltelių česnako,

– žiupsnelio druskos ir pipirų.

„Svogūną ir česnaką sutarkuokite ir sumaišykite su prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir natūraliu jogurtu. Užpilkite mėsą marinatu ir šaldytuve laikykite parą“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Itališkas žolelių marinatas

Reikės:

– 1/3 stiklinės itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,

– 2-3 skiltelių česnako,

– po 1 valgomąjį šaukštą smulkintų šviežio raudonėlio, čiobrelių, baziliko ir šalavijų,

– 1 citrinos sulčių,

– druskos.

„Sukapotus žalumynus sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Šis marinatas tinka ir mėsai, ir žuviai bei jūros gėrybėms. Mėgaukitės Viduržemio jūros žolelių aromatu!“, – sako B. Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių