- Pranešimas spaudai
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Auksakalių, spaustuvininkų, stiklių ir prekybininkų tradicijomis garsėjantis Vilniaus Stiklo kvartalas šį rudenį dedikuoja obuoliams. Tradicinis Lietuvos sodų vaisius visą spalį okupavo kvartalo restoranus ir kavines, o virtuvės šefai, rodos, varžosi, kuris savo svečiams iš obuolių pasiūlys įdomesnį patiekalą.
Nuo paskutinio rugsėjo savaitgalio iki priešpaskutinio spalio savaitgalio Stiklo kvartalas šitaip švenčia savo 604 arba 605 metų sukaktį. Apie kvartalo amžių sprendžiama pagal datas, kurios žymi šalia esančių miesto magistrato, bažnyčių ir amatų gildijos įsikūrimo laiką.
Restorano „Lokys“ virtuvės šefė siūlo naudotis rudens gėrybėmis ir neišmesti nė vieno obuolio – geriau pasigaminti aštrios obuolių uogienės, kuri tiks ir sūriui ar mėsai paskaninti.
Aštri obuolių uogienė
225 g kubeliais supjaustytų svogūnų
900 g nuluptų ir kubeliais supjaustytų obuolių
110 g razinų
15 g malto kardamono
15 g džiovintos saldžiosios paprikos
15 g gvazdikėlių ir žvaigždėtojo anyžiaus
15 g druskos
340 g cukraus
425 ml baltojo vyno acto
Visus ingredientus supilkite į puodą, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite apie 60–90 minučių, kartais pamaišydami, kad masė nepridegtų. Obuolienė paruošta, kai šaukštu perbraukus per puodo dugną lieka tunelis, kuris iškart neužsitvindo obuolių mase. Vis dar karštą uogienę pilkite į sterilizuotus stiklainiukus, uždarykite, leiskite natūraliai atvėsti.
Vėsioje vietoje galima laikyti iki 2 mėnesių, o atidarius geriausia sunaudoti per tris dienas.
Restoranas „Stiklių taverna“ siūlo pasigaminti naminę obuolienę.
Naminė obuolienė
1 kg obuolių
400 g cukraus
50 g vandens
Vanilės, imbiero – pagal skonį
Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite skiltelėmis.
Karštame vandenyje ištirpdykite cukrų, užpilkite ant supjaustytų obuolių. Palikite pastovėti 12 valandų.
Paruoškite sirupą, sumaišydami karštą vandenį su cukrumi, užpilkite ant supjaustytų obuolių. Palikite pastovėti 12 valandų.
Išsiskyrusias obuolių sultis nupilkite, užvirkite ir dar kartą užpilkite ant tų pačių obuolių.
Palikite pastovėti dar 12 valandų.
Trečią dieną obuolius su sirupu tik užvirkite ir iškart nuimkite nuo viryklės. Po kelių valandų, kai obuolienė visiškai atvės, pavirkite dar 10 minučių.
Stiklo kvartale veikia restoranas „Amatininkų užeiga“, kuriam vadovauja jau antros kartos atstovai. Restorano savininkė Birutė Marozaitė mielai dalijasi kitu, ne mažiau smaližių mėgstamu ir lengvai pasigaminamu namuose.
Rudeninis obuolių pyragas
1 kg obuolių
160 g miltų
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
120 g cukraus
3 kiaušiniai
100 ml pieno
1 citrina
20 g sviesto
2 g druskos
Obuolius nulupkite, išimkite šerdį, supjaustykite plonais griežinėliais ir ant jų išspauskite citrinų sultis. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite pieną.
Į miltus įmaišykite kepimo miltelius ir nutarkuotą citrinos žievelę, įmušite išplaktus su pienu kiaušinius ir viską gerai išmaišykite.
Tešlą supilkite ant obuolių, atsargiai išmaišykite ir viską supilkite į sviestu pateptą formą.
Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes.
Meilužių ir šnipų lizdas – taip meiliai Stiklo kvartalo restoraną „Bistro 18“ vadina nuolatiniai jo svečiai – aplinkinių užsienio ambasadų darbuotojai. Restorano bendraturtė Aida Kalinauskaitė savo svečiams šį mėnesį siūlo karštą obuolių pyragą su namine karamele ir ledais.
Karštas obuolių pyragas
1 kg obuolių
150 g medaus
Cinamono pagal skonį
Trupiniams:
300 g miltų
100 g cukraus
90 g sviesto
Naminei karamelei:
125 g cukraus
150 g grietinėlės
Šiek tiek vandens
Obuolių žieveles nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite mažais kvadratėliais.
Keptuvėje ištirpinkite medų, sudėkite obuolių skilteles, pabarstykite cinamonu ir karamelizuokite, kol obuoliai suminkštės ir įgaus auksinį atspalvį.
Sviestą supjaustykite plonais gabalėliais, sudėkite miltus, pabarstykite cukrumi ir rankomis formuokite trupinius (miltus galima pakeisti avižiniais dribsniais).
Pakepintus obuolius dėkite į formą, ant viršaus berkite paruoštus trupinius ir kepkite 15–20 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
Naminei karamelei reikės šiek tiek vandens ir cukraus. Nuolat maišydami ant silpnos kaitros, sulaukite, kol cukrus paruduos. Tada supilkite grietinėlę ir dar šiek tiek karamelizuokite.
„Bistro 18“ nuotr.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...