- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės skanėstas.
Duona drėgna, sunki, su maloniomis bananų ir juodojo šokolado nuotaikomis. Malonios natos – graikiniai riešutai ir klevų sirupas.
Reikės:
200 g avižinių miltų
50 g nesmulkintų avižinių dribsnių (jeigu netoleruojate avižų, vietoje avižų miltų ir dribsnių galite dėti 250 g žalių grikių miltų)
1 a. š. kepimo miltelių
2 nubrauktų š. maltų linų sėmenų
1 a. š. cinamono
pusės nedidelio muskato riešuto (tiesiog įtarkuokite į miltus)
žiupsnelio druskos
70 g – 90 g klevų sirupo (apie 7 – 9 š.) (jeigu duonai iškepus apliesite ją šokoladu – dėkite 70 g, jeigu ne – 90 g)
350 g trintų, gerai prinokusių bananų (maždaug 4 vidutinio dydžio bananų)
100 ml augalinio pieno
60 g tirpinto nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus
100 g 72 proc. juodojo šokolado (kuo mažiau cukraus jame, tuo geriau)
100 g graikinių riešutų.
Kaip gaminti:
Įjunkite orkaitę (170 laipsnių, kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio). Maltus linų sėmenis užpilkite augaliniu pienu, palikite brinkti. Sumaišykite miltus, dribsnius, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską. Kitame inde sumaišykite sutrintus bananus, klevų sirupą, ištirpintą kokosų aliejų ir brinkintus linų sėmenis. Švelniai pakepinkite graikinius riešutus.
Sumaišykite sausus ir skystus mišinius, suberkite sutraiškytus graikinius riešutus (tik pasilikite šiek tiek barstymui ant jau iškepusios duonos viršaus) ir dar kartą viską permaišykite. Kepimo indą (naudoto kepimo indo išmatavimai 24 x 8 x 11) ištepkite aliejumi ar išklokite kepimo popieriumi ir į jį supilkite gautą masę. Kepkite apie 45 – 50 min., kol švelniai paruduos, o medinis pagaliukas įsmeigtas į storiausią vietą liks sausas.
Iškepusią duoną atvėsinkite 5 min., tada nuimkite kepimo popierių (jeigu naudojote) ir leiskite jai visiškai atvėsti ant grotelių.
Duonai atvėsus, apliekite ją tirpintu juoduoju šokoladu ir pabarstykite graikiniais riešutais. Dėkite į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų ir galite mėgautis.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
A. Širinskienė receptų neužsirašinėja: viską deda iš širdies ir iš akies7
Ruduo – derliaus nuėmimo metas. Nors jau prieš kurį laiką paliko valstiečių partiją, nuosavoje sodyboje gyvenanti Seimo narė Agnė Širinskienė turi daugybę valstietiškų darbų. ...
-
Cukinija – tobula daržovė: patarimai, kokiu kulinariniu amplua ją išmėginti (receptai)
Kilusi iš tolimosios Meksikos, cukinija netruko sužavėti europiečius ir jau daugelį metų puikiai dera Lietuvoje. Net ir neturintys daržo apdovanojami gausų cukinijų derlių išauginusių kaimynų, draugų, pažįstamų: gal paimtumėte ben...
-
Obuoliai naudingi sveikai mitybai
Visiems žinoma, kad obuolius valgyti naudinga. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikesnės mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir sustiprinti imunitetą....
-
Kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai
Įpratome uogas šaldyti, o agurkus raugti, tačiau, pasak gastronominio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, nemažą dalį senųjų maisto konservavimo technologijų išstūmė šaldytuvas ir šaldiklis. Praeities žmones neabe...
-
Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti2
Klaipėdoje gyvenantis Andrius Šimulynas – maisto tinklaraštininkas, stebinantis savo instagramo sekėjus originaliais filmukais apie maisto gaminimą. Tiesa, jis nėra nei profesionalus šefas, nei specialius mokslus krimtęs operato...
-
Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų3
Pietūs už 3 eurus visai šeimai – atrodo neįmanoma. Tačiau vilnietė Brigita įrodys, kad šiais laikais nėra nieko tokio, ko nepakeistų šiek tiek fantazijos ir keli puikūs patarimai, praneša LNK. ...
-
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas (receptai)1
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – ženklas, kad jau žengiame į rudenį. Lietuviai turi aiškius tiek obuolių, tiek kriaušių favoritus. Visgi skirtingos veislės gali apdovanoti skirtingais potyriais, tad kaip pasirinkti...
-
Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?2
Lapiniai kopūstai – viena maistingiausių kopūstų rūšių. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų A, C ir K, o kopūstuose esančios skaidulos padeda užtikrinti gerą virškinimo sistemos veiklą. Tai universali daržovė, paįvairina...
-
Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga5
Dažnai domimasi, kokie pomidorai vertingiausi: raudoni, oranžiniai, geltoni ar juodi? Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirting...
-
Žiemos atsargoms – raugintos daržovės (receptai)
Vis dar mėgaujamės šviežiomis sodo, daržo ir šiltnamio gėrybėmis, tačiau artėjant rudeniui skubame pasiruošti daržovių žiemai. Tam puikiai pasitarnauja rauginimas, kuris – ne tik paprastas, mitybos specialistų giriamas, b...