- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prie išmetamo maisto kiekio mažinimo prisidėti gali kiekvienas, tačiau dauguma vis dar baiminasi vartoti besibaigiančio galiojimo maisto produktus. Ekspertai atkreipia dėmesį, kokių paprastų taisyklių užtenka laikytis, kad maisto išmestume kuo mažiau.
Atsakingas maisto vartojimas? Disciplina ir fantazija gali padėti
Specialistų teigimu, siekiant sumažinti išmetamo maisto kiekį pradėti reikėtų nuo labai paprastų dalykų: maisto ruošimo ir pirkimo planavimo įgūdžių gerinimo.
„Eidamas apsipirkti visada susidarau produktų sąrašą ir iš karto suplanuoju, ką iš jų gaminsiu. Geriau pirkti mažesniais kiekiais, tačiau būtent tai, ko tuo metu reikia. Šaldytuve stengiuosi palaikyti minimalų maisto produktų likutį, kad visada turėčiau šviežius. Tai užtikrina švarą šaldytuve, be to, nereikia maisto išmesti. Dar vienas paprastas patarimas – nepamirškite uždengti maisto maišeliu ar plėvele: produktai ne taip greitai suges ir neužterš šaldytuvo“, – pataria prekybos tinklo „Rimi“ pagrindinės kulinarijos virtuvės vadovas Vitalijus Rimovas.
Be to, pasak V. Rimovo, vartojant maisto produktus ypač svarbu laikytis taisyklės „pirmą įdėjau – pirmą išėmiau“. „Gaminkite iš tų produktų, kurių galiojimas baigsis greičiausiai“, – pažymi specialistas.
Užrašas ant maisto produktų „Geriausias iki...“ nereiškia, kad po nurodytos dienos produkto nebus galima vartoti ir maistą jau reikia išmesti.
Jis priduria, kad jei kartais nepavyksta laikytis šios taisyklės, išeitis yra, svarbu kūrybingai pažvelgti į maisto gamybą. Tarkime, jeigu daržovės pradėjo vysti, iš jų galima pasigaminti gardžią sriubą.
„Maisto banko“ direktorės pavaduotoja Kristina Tylaitė pastebi, kad pirkėjai dažnai neteisingai supranta užrašus produktų etiketėse ir vien dėl šios priežasties išmeta dar tinkamą vartoti maistą. Tai patvirtino ir Eurobarometro tyrimas apie maisto švaistymą ir žymėjimą: apklausus gyventojus paaiškėjo, kad ketvirtis lietuvių klaidingai interpretuoja žymenis „Geriausias iki“ ir „Tinka vartoti iki“.
„Užrašas ant maisto produktų „Geriausias iki...“ nereiškia, kad po nurodytos dienos produkto nebus galima vartoti ir maistą jau reikia išmesti, – atkreipia dėmesį K. Tylaitė. – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba leidžia kai kuriuos pasibaigusio termino „Geriausias iki...“ maisto produktus dalinti labdarai: pvz., duonos gaminius – iki 5 dienų, džiovintus vaisius – iki 2 savaičių, dribsnius, sausainius, šokoladą – iki mėnesio, makaronus, kavą, konservus, gaiviuosius gėrimus – net iki 2 mėnesių.“
RECEPTAI
Kulinarijos virtuvės vadovas V. Rimovas pažymi, kad šaldytuve aptikus maisto produktų, kurių galiojimas netrukus baigsis, nereikėtų skubėti jais atsikratyti – tereikia šiek tiek fantazijos ir jie gali virsti puikiu užkandžiu ar šeimos pietumis.
1. Pieno kokteilis su mėlynėmis iš besibaigiančio galiojimo pieno
Jums prireiks: 0,5 l pieno, dviejų didelių saujų mėlynių (mėlynes galite keisti bet kuriais kitais ne itin išvaizdžiai atrodančiais vaisiais, ypač tiks bananai), šaukšto klevų sirupo, žiupsnelio cinamono. Visus maisto produktus sudėkite į maišytuvą kelioms minutėms ir mėgaukitės nuostabaus skonio kokteiliu.
2. Sumuštinis iš bebaigiančios galioti duonos
1-asis variantas
Paskrudinkite duoną skrudintuvėje, patepkite ją tepamuoju sūreliu su žolelėmis, suplėšykite keletą keptos ar virtos vištienos gabalėlių, įdėkite kelis per pusę supjaustytus vyšninius pomidorus, pasūdykite juodąja druska. Derinį užbaikite keliais šviežio baziliko lapeliais. Skanaus!
2-asis variantas
Paskrudinkite duoną skrudintuvėje, patepkite česnakų padažu (keptas česnakas, alyvuogių aliejus ir smulkintos petražolės), ant viršaus dėkite pusę supjaustyto avokado, šiek tiek pasūdykite ir apibarstykite trupučiu juodųjų pipirų.
Mėsos pyragas iš maisto likučių
Jums prireiks:
Pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos
Tepamo sūrelio su žalumynais
Virtos mėsos (vištienos, kiaulienos ar jautienos – tinka bet kuri mėsa, užsilikusi po vakarienės ar pietų)
2 didelių svogūnų
3 kiaušinių
Fermentinio arba bet kurios kitos rūšies sūrio likučių
Trupučio čiobrelių
Trupučio pipirų
Kelių vyšninių pomidorų
Gaminame:
Svieste apkepkite svogūnus, truputį pasūdykite, apibarstykite juodaisiais pipirais ir čiobreliais. Atšildykite tešlą, kaip nurodyta ant pakelio, lakštus suklijuokite ir iškočiokite pagal turimą indo, kuriame kepsite pyragą, formą. Gautą vientisą tešlos lakštą įdėkite į kepimo popieriumi išklotą formą, subadykite šakute. Orkaitėje tešlą šiek tiek apkepkite 170-180 laipsnių temperatūroje (iki galo neiškepkite)
Apkepusį pyrago pagrindą patepkite sūreliu, uždėkite mėsos, pomidorų. Kiaušinius išplakite su pienu, truputį pasūdykite, gautą masę užpilkite ant tešlos. Pašaukite pyragą į įkaitusią orkaitę, po 20-25 minučių apibarstykite pyragą sūrio likučiais, o dar po 10 minučių pyragas bus iškepęs. Išėmus jį iš orkaitės palaukite, kol šiek tiek atvės.
Pyragą papildomai galite apibarstyti pjaustytais svogūnų laiškais ar kitomis žolelėmis, prieš kepant papuošti likusios tešlos juostelėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...