- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiltėjantys orai ir beveik atėjusi vasara vėl priverčia daugelį susimąstyti apie tai, kaip atrodome ir ką valgome. Ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi keliomis paprastomis taisyklėmis bei receptais, padėsiančiais išlaikyti ne tik subalansuotą mitybą, bet ir lieknesnį kūną.
„Vasara – puikus metas pradėti rūpintis savo mityba dėl kaip niekada plataus šviežių vaisių, uogų bei daržovių pasirinkimo. Rinkitės šiuos produktus, bet nepamirškite ir liesos mėsos, žuvies. Nebijokite užkandžių: rinkitės įvairias uogas. Jeigu neįsivaizduojate vasaros be ledų, pasigaminkite juos patys: mėgstamas uogas, augalinį pieną, šlakelį vandens bei medų sutrinkite maišytuvu ir užšaldykite masę specialiose ledų formelėse“, – dalijasi B. Baratinskaitė.
Ji primena: svarbiausia taisyklė – valgyti dažnai, bet nedidelėmis porcijomis. Beje, ji galioja visais metų laikais. Tarp valgių turi praeiti ne daugiau 3 valandų. Jeigu turite galimybę, laikykitės valgymo režimo. Valgyti reikėtų tris kartus per dieną tuo pačiu metu, o užkandžiauti du kartus tarp valgymų.
Pusryčiams: naminė granola su chia pudingu
Jums reikės:
Granolos;
80 g chia sėklų;
600 ml pieno;
1 šaukto medaus.
„Visus ingredientus, išskyrus granola, sudėkite į dubenį, išmaišykite ir palikite stovėti 5 minutes. Tuomet vėl išmaišykite. Sudėkite į sandarų indą ir palikite šaldytuve mažiausiai 3 valandoms. Patiekite su granola“, – itin paprastu pusryčių receptu dalijasi B. Baratinskaitė.
Pietums: pica iš žiedinio kopūsto
Jums reikės:
2 žiedinių kopūstų;
2 kiaušinių;
druskos;
pipirų;
300 g tarkuoto kietojo sūrio;
400 g mocarelos sūrio;
aliejaus;
4 pomidorų.
Žiedinių kopūstų žiedus be kotelių virtuviniu kombainu susmulkinkite iki trupinių. Juos sudėkite į dubenį ir 5 minutes pašildykite mikrobangų krosnelėje. Atvėsus, masę sudėkite į marlę ir išspauskite kuo daugiau skysčio. Gautą masę sumaišykite su kiaušiniais, druska, pipirais ir kietuoju sūriu.
Ant kepimo popieriaus suformuokite picos pagrindą ir apšlakstykite aliejumi. Pomidorus smulkiai supjaustykite, apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, atvėsinkite ir susmulkinkite virtuviniu kombainu.
Pagrindą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pusvalandį. Tuomet ištraukite, aptepkite pomidorų mase, uždėkite plėšytos mocarelos sūrio ir kepkite dar dešimt minučių.
Vakarienei: imbierų sriuba su daržovėmis
Jums reikės:
1 cukinijos;
2 svogūnų;
4 česnako skiltelių;
200 g jau virtų ryžių;
1 litro sultinio;
druskos;
pipirų;
4 pomidorų;
1 imbiero šaknies;
aliejaus.
„Puode su įkaitintu aliejumi apkepinkite smulkintą svogūną, suberkite česnaką ir apkepinkite. Suberkite nuluptą ir sutarkuotą imbiero šaknį, apkepkite. Suberkite supjaustytą cukiniją, pagardinkite druska, pipirais, apkepinkite, sudėkite smulkintus pomidorus ir užpilkite sultiniu. Virkite apie 30 minučių ir tuomet sudėkite virtus ryžius. Skanaus!“, – priduria „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Išeitis skubantiems: makaronai – ne tik greitiems, bet ir maistingiems pietums
Dažnai į darbo ir namų ruošos rutiną įsisukę žmonės savo sveikatą palieka trečioje vietoje, tad ir jų dienotvarkėje lieka vis mažiau laiko tiek poilsiui, tiek visaverčiams pietums. Visgi svarbu nepamiršti, kad kasdieniai mitybos įp...
-
V. Klopova: gaminant ir mėgaujantis negali nepavykti
Tinklaraščio "Gaminame ir mėgaujamės" autorė Viktorija Klopova savo siūlomais patiekalais siekia paįvairinti kasdienį stalą. Pačios kuriamą tinklaraštį ji vadina virtualiąja knyga, kurioje bent kelis įdomius puslapius gali ...
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai5
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...