Quantcast

Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai pateiktas (receptai)

„Nesu virtuvės šefė, konditerė ar virėja. Aš tiesiog namų šeimininkė, žmona, mama su trupučiu fantazijos“, – prisistato maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėja Olga Stakucevič. Fantazijos jai tikrai netrūksta – ne tik gaminant maistą, bet ir fotografuojant taip, kad vien vaizdas sužadintų apetitą.

Paskatino vyras

Olga daug metų dirba kartu su vyru fotografu Eduardu Stakucevič – yra jo padėjėja, dekoratorė. Kadangi šeima be fotoaparato nežengia nė žingsnio, ir pati kartais fotografuoja, bet tik savo malonumui.

Prieš metus, vyro paraginta, ji sugalvojo sujungti du pomėgius – maisto gaminimą ir fotografavimą.

„Gaminimas man teikia malonumą, o viską dekoruoti, sudėlioti, nufotografuoti – ne mažesnį. Fotografuoju maistą pati. Vyras nebent padeda pasirūpinti apšvietimu, sustatyti lempas, pataria techniniais klausimais“, – sako Olga.

Kasdienį maistą šeimai moteris gamino nuolat, tačiau prieš pusantrų metų kilo noras imtis kažko sudėtingesnio, nekasdieniško. Pabandžiusi sulaukė vyro ir sūnaus pagyrimų ir prašymų pagaminti dar ką nors.

Taip po truputį ėmėsi vis įdomesnių patiekalų, rezultatą norėjosi ir gražiai pateikti, ir nufotografuoti. Kadangi fotografų šeima – negi fotografuosi telefonu?! Tad skyrė tam profesionalų dėmesį.

Per pusmetį prisikaupė receptų ir nuotraukų, norėjosi tuo pasidalyti. Tada jau vyras paragino: kodėl gi nesukūrus internetinio puslapio, kur galėtų dalytis išbandytais receptais? Taip ir gimė maisto gaminimo tinklaraštis „Nuo užkandžio iki deserto“.

„Jame nerasite sudėtingų receptų ar gaminimo technikų – savo puslapyje noriu parodyti, kad mūsų kasdienis maistas gali būti ne tik skanus, bet ir gražus, – sako Olga. – Dalijuosi ir nesudėtingais desertų receptais arba per 5 min. pagaminamais užkandžiais. Šis puslapis – mano asmeninė receptų knyga, nuotraukų albumas, idėjų saugykla.“

Receptus patobulina

Kaip Olgai gimsta patiekalų idėjos? „Ateinu į virtuvę, atsidarau šaldytuvą ir žiūriu, ko yra, – tai dažniausiai ir nulemia, ką šiandien šeima valgys, – sako pašnekovė. – Įdomesnių patiekalų receptus dažniausiai randu internete, dar kulinarines knygas vartau, žurnalus. Jei kažkas sudomina, pabandau atkartoti.“

Aklai receptais neseka – prideda kitokių ingredientų, paruošia kitą garnyrą. Kiekvienas pavykęs eksperimentas džiugina. Tiesa, stengiasi nebekartoti to, ką jau gamino, nebent visiems labai patiko ir šeima prašo pagaminti vėl.

Sudėtingiausia jai buvo susidraugauti su kepiniais, kai reikia kildinti tešlą, – tai ne visada iš pirmo karto pavyksta. Mėsos, žuvies patiekalus Olga priskirtų prie lengvesnių.

„Stengiuosi pasirinkti receptus, kurie ne itin sudėtingi, nereikalauja labai daug laiko, labai daug produktų, – sako Olga. – Labai norėčiau, kad sekėjams mano tinklaraštis būtų naudingas, kad jie grįžę namo išsirinktų receptą ir lengvai pasigamintų patiekalą. Jei receptai bus sudėtingi, abejoju, kad daug kas bandys. Tad norisi gaminti kuo paprasčiau, bet kartu kad būtų įdomu ir skanu.“

Pati ragauja ne viską

Olga yra ragavusi toli gražu ne visus patiekalus, kuriuos pagamina. Ypač tai pasakytina apie desertus.

„Sergu cukralige, cukraus negaliu vartoti, netoleruoju ir gliuteno. Tad didelės dalies savo gamintų patiekalų negaliu ragauti – tenka pasitikėti vyro ir vaiko skoniu, – sako moteris. – Tačiau gaminant ragauti man nebūtina – prieskonius dedu, kaip sakoma, iš akies, tiesiog jaučiu, kiek ko turiu įberti. Kartais pasiklausiu vyro, ar ne per aštru, ne per saldu. Šiaip dažniausiai viskas pavyksta ir neragaujant.“

Desertus ateityje ji planuoja išmokti gaminti be cukraus, kad ir pati galėtų valgyti, ir tie žmonės, kuriems cukraus negalima vartoti.

Paklausta, kas svarbiausia šiame procese – maisto gaminimas, rezultatas ar nuotraukos, Olga svarsto, kad svarbu yra viskas. „Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai patiektas, nes kitaip net skaniausias patiekalas nesužadins apetito. Reikia įdėti sielos į tai, ką darai, kad pavyktų ir jaustum pasitenkinimą“, – atskleidžia sėkmės receptą.


Turkiška vištienos sriuba

6 vištienos blauzdelės,

100 g makaronų,

3 kiaušiniai,

2 morkos,

3 svogūnai,

1 raudonoji saldžioji paprika,

2 česnako skiltelės,

1/2 ryšelio petražolių,

20 g sviesto,

2 šaukštai aliejaus,

2 šaukštai miltų,

1 lauro lapas,

grūstų pipirų,

druskos.

Vištieną užpilkite 2 l vandens ir užkaiskite. Kai užvirs, nugriebkite putas, pasūdykite, dėkite lauro lapą, petražolių kotelius, vieną stambiai supjaustytą morką, svogūną ir virkite apie 30 min., kol mėsa ims atsiskirti nuo kaulų. Likusius svogūnus ir papriką supjaustykite plonais šiaudeliais, morką rupiai sutarkuokite. Storadugniame puode pakaitinkite aliejų, ištirpinkite sviestą ir pačirškinkite morkas su svogūnais. Kai daržovės paskrus, įspauskite česnakų skilteles, įdėkite papriką, uždenkite dangčiu ir troškinkite 10 min. ant vidutinės ugnies. Įpilkite į puodą 200 ml vandens, suberkite miltus ir leiskite užvirti. Išmaišę supilkite nukoštą sultinį, dėkite nuo kaulų ir odos atskirtą vištieną ir pavirkite dar kelias minutes. Paragaukite. Jei trūksta skonio, gardinkite sriubą druska ir pipirais, berkite makaronus ir pavirkite, kol jie bus minkšti. Kiaušinius išvirkite, praaušinę nulupkite ir perpjaukite per pusę. Patiekite sriubą su kiaušinio pusele, dekoruokite petražolėmis.


Ryžių apkepas su lašinukais

1/2 pakuotės baltųjų ryžių su lęšiais ir pomidorais,

2 šaukštai aliejaus (ryžiams),

1/2 šaukštelio druskos (ryžiams),

100–150 g lašinukų,

1 kiaušinis,

30 g stambiai tarkuoto fermentinio sūrio,

1 šaukštas grietinės,

šlakelis pieno.

Gaminkite ryžius pagal instrukciją ant pakuotės. Kol ryžiai verda, lašinukus supjaustykite juostelėmis ir pakepinkite keptuvėje. Į puodą suberkite stambiai tarkuotą fermentinį sūrį, įmuškite kiaušinį, įdėkite šaukštą grietinės, įpilkite šlakelį pieno ir viską gerai išmaišykite. Į gautą masę dėkite apkeptus lašinukus, suberkite išvirtus ryžius ir viską dar kartą gerai išmaišykite. Sudėkite į kepimo formą ir kepkite 10–15 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.


Speltos miltų duona su svogūnais ir džiovintais pomidorais

500 g speltos miltų,

1,5 šaukštelio druskos,

10 g sausų mielių,

1 šaukštas medaus,

350 ml šilto vandens,

1 šaukštas acto,

50 g kepintų saulėgrąžų,

50 g džiovintų smulkintų pomidorų,

50 g kepintų svogūnų (sausų).

Mieles, medų ir vandenį gerai sumaišykite, tada suberkite miltus, druską ir įpilkite actą, vėl išmaišykite ir suberkite kepintus svogūnus, smulkintus džiovintus pomidorus ir kepintas saulėgrąžas. Tada rankomis išminkykite. Dėkite tešlą į dubenį, užklokite rankšluostėliu ir palikite valandai. Suformuokite duonos kepalą ir įdėkite į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, ir uždenkite dangčiu. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje (uždengtą dangčiu) 30 min., tada nudenkite ir kepkite dar apie 30–35 min. iki auksinės spalvos.


Vienos porcijos tortas „Prie kavos“

2 kiaušiniai,

100 ml pieno,

100 g avižinių miltų,

0,5 šaukštelio kepimo miltelių,

30 g cukraus,

šiek tiek aliejaus patepti keptuvei.

Kremui:

1 pakelis tepamo sūrio „Philadelphia“,

1 šaukštas cukraus.

kakavos miltelių pabarstyti.

Visus torto ingredientus sumaišykite dubenyje, įkaitinkite keptuvę ir ant vidutinės ugnies kepkite vieną didelį blyną – po 3 min. kiekvieną pusę, uždengę dangčiu. Kol kepa, pagaminkite kremą – tiesiog sumaišykite sūrį su cukrumi. Iškepusį blyną perpjaukite į 4 dalis ir pertepkite kremu, viršų pabarstykite kakavos milteliais.


Pikantiški sklindžiai su avinžirnių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėle

Sklindžiams:

150 g avinžirnių miltų,

100 g kvietinių miltų,

žiupsnelis maltos kalendros,

1 šaukštelis ciberžolės,

žiupsnelis kajeno paprikos,

5 šaukštai alyvuogių aliejaus,

240 ml natūralaus mineralinio vandens (negazuoto),

1 svogūnas

1 skiltelė česnako,

1 sauja smulkintų petražolių,

žiupsnelis druskos.

Užtepėlei:

1 skardinė konservuotų avinžirnių,

5–6 gabaliukai džiovintų pomidorų saulėgrąžų aliejuje,

1/2 saujos žemės riešutų ir įvairių sėklų mišinio,

druskos,

maltų juodųjų pipirų,

1 žiupsnelis malto muskato,

1 šaukštelis česnako granulių,

1/2 šaukštelio maltų saldžiųjų raudonųjų paprikų,

5–6 šaukštai alyvuogių aliejaus (tikslų aliejaus kiekį žiūrėkite pagal užtepėlės konsistenciją, kad nebūtų labai sausa ar labai skysta).

Avinžirnių ir kvietinius miltus, maltą kalendrą, ciberžolę, kajeno papriką, alyvuogių aliejų, druską ir natūralų mineralinį vandenį sumaišykite dubenyje. Susmulkinkite svogūną, česnako skiltelę, petražoles ir įmaišykite į tešlą. Sklindžius kepkite gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje po 2 min. iš abiejų pusių. Užtepėlei riešutus ir sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol taps švelniai auksinės spalvos. Sudėkite visus ingredientus kartu ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sudėkite prieskonius pagal skonį, konsistenciją sureguliuokite aliejumi.


Citrinų medus

500 g citrinų,

50 g imbiero šaknies,

500 g uogienių cukraus,

2 rozmarinų šakelės,

1 šaukštelis kvapiųjų pipirų,

žiupsnelis druskos.

Sukapokite rozmarinų lapelius. Iš vienos citrinos išspauskite sultis, sumaišykite su rozmarinų lapeliais ir palikite pastovėti. Imbierą nulupkite ir sutrinkite smulkia tarka, pipirus sugrūskite. Likusias citrinas nušveiskite, supjaustykite 5 mm storio griežinėliais, išrinkite sėklas, minkštimą kartu su žievelėmis supjaustykite 5 mm dydžio kubeliais, sumaišykite su cukrumi, imbierais ir užkaiskite. Pavirę 10 min., įmaišykite pipirus, druską, supilkite sultis su rozmarinais ir kaitinkite dar 5 min.

Supilstykite į stiklainius, ataušinkite ir laikykite šaldytuve.


Šiame straipsnyje: receptaiOlga Stakucevičmaistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

na jūs komentatoriai ir žiaurūs

na jūs komentatoriai ir žiaurūs portretas
normali mergaičiukė, normalūs receptai, kelis nusižiūrėjau, pabandysiu, normalus stilius, manau kai kurie rašantys paprasčiausiai viešoj vietoj bijotu prie jos prieiti

nuotraukos tai geros

nuotraukos tai geros portretas
bet gaminti tingiu. Perdaug ingredientų.

Na,

Na, portretas
vien pažiūrėjus į ponią apetitas prapuola.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių