Quantcast

Madingojo prancūziško skrebučio diena: trys nauji receptai

  • Teksto dydis:

Prancūziškas skrebutis – tikra pusryčių klasika, visame pasaulyje turinti dešimtis skirtingų pavadinimų: ispaniška „torrija“, portugališkas „rabadanas“, kiaušinių duona ir daugybė kitų.

Lapkričio 28-ąją JAV minima nacionalinė prancūziško skrebučio diena, kuri tampa puikia proga pasimėgauti šiuo gardžiu patiekalu. Tačiau jis populiarus ir Lietuvoje – turbūt dažnas su nostalgija mena laikus, kai batono riekelės kiaušinių ir pieno plakinyje buvo gardžiausias desertas. Šiandien, pusryčių kultūrai išgyvenant atgimimą, prancūziškas skrebutis vėl madingas, o jo variacijų – daugybė. Tad kaip išsikepti tobulą skrebutį, kokią duoną jam rinktis ir kokius skonius išbandyti?

1. Svarbiausia – tinkama duona

Prancūzijoje šis patiekalas vadinamas „pain perdu“, ką pažodžiui reiškia „prarasta duona“, nes dažniausiai prancūziškas skrebutis buvo gaminamas iš kiek sudžiūvusios ir pastovėjusios duonos. Ji sugeria kiaušinių ir pieno plakinį, tačiau išlieka tvirta ir nesubyra. Be to, tai prikelia nesuvalgytą duoną naujam gyvenimui. Specialistai tikina, kad kvietinė forminė duona Lietuvoje labai populiari, todėl prancūziškas skrebutis – tai puiki išeitis, ieškantiems būdų suvalgyti visą šios duonos kepaliuką, net jeigu duona ir padžiūvusi, ir taip mažinti maisto švaistymą.

„Geriausia duona prancūziškam skrebučiui yra tokia, kurios tekstūra yra minkšta, puri ir netrupanti. Taip pat tinkama duona, kurioje gausu riebių ingredientų, pavyzdžiui, sviesto ar kiaušinių. Nesiūlyčiau naudoti duonos, kuri yra sunkiau kramtoma, turi kietą plutelę arba daug minkštimo skylių“, – sako „Fazer Lietuva“, atstovaujančios „Gardėsio“ duoną, produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

2. Nepadauginkite pieno

Kiaušinių ir pieno plakinyje pastarojo nepadauginkite, nes kitaip kiaušiniai neiškeps, o duona taps permirkusi. Kiaušinius ir pieną reikėtų išplakti iki vientisos masės, kad ant skrebučio neliktų kiaušinio baltymų gabalėlių.

Jeigu pusę pieno dalies pakeisite grietinėle, šis riebesnis plakinys suteiks skrebučiui turtingesnį skonį. Taip pat vietoje įprasto pieno galite naudoti augalinės kilmės pieną, pavyzdžiui, migdolų arba kokosų.

    3. Leiskite skysčiui pakankamai įsigerti

Daugelis žmonių duonos riekelę greitai pamirko į pieno ir kiaušinių plakinį, o tada iškart deda į keptuvę. Leiskite pieno ir kiaušinių plakiniui pakankamai įsigerti į duoną – bent po vieną ar dvi minutes. Duona turi gerai išmirkti, kad prancūziškas skrebutis būtų minkštas. Tai neleis ant skrebučio išorės atsirasti kiaušinio gabaliukams ir nutekėti plakinio pertekliui. Jeigu gaminate ne skrebučius, o duonos pudingą, galite leisti skysčiui įsigerti net keletą valandų.

    4. Pakankamai įkaitinkite keptuvę

Skrebučio neapdeginkite. Plakinyje dažniausiai yra cukraus, todėl paviršius karamelizuojasi ir greitai patamsėja. Jeigu skrebutį kepsite pernelyg karštoje keptuvėje, paviršius apdegs, o vidus liks neiškepęs. Tačiau jeigu keptuvė yra įkaitinta nepakankamai, kai įdėsite duoną, plakinys išbėgs. Kai keptuvė yra tinkamo karščio, plakinys ima kepti vos prisilietęs prie keptuvės, todėl geriausia rinktis vidutinę temperatūrą. Kiekvieną skrebučio pusę kepkite tris-keturias minutes, kol šis pagels.

3 skirtingi receptai jūsų ilgiems savaitgalio pusryčiams

Minint prancūziškų skrebučių dieną, kviečiame atrasti naujus šio klasikinio recepto skonius – įdarytą versiją arba pudingą, kuris pamaitins visą šeimyną.

Prancūziškas skrebutis su riešutų sviestu ir bananais

Reikės:

2 mažų bananų,

4 riekelių sviestinės šviesios duonos,

2 nedidelių kiaušinių,

80-100 ml pieno,

1 a. š. cukraus ar kito saldiklio,

0.5 a. š. vanilės ekstrakto,

0.5 a. š. cinamono,

2 v. š. sviesto,

70 ml klevų sirupo,

2 v. š. riešutų sviesto,

mėgstamų riešutų ar džiovintų vaisių papuošimui.

Gaminimas. Išplakite kiaušinius, pieną, cinamoną, vanilę ir cukrų (ar kitą saldiklį). Pasiruoškite bananus. Perpjaukite pusiau ir kepkite perpjauta puse žemyn keptuvėje su išlydytu sviestu. Taip pat įpilkite į keptuvę šaukštelį klevų sirupo ar medaus. Kepkite, kol karamelizuosis. Plakinyje po vieną pamirkykite duonos riekeles (po keletą minučių) ir kepkite keptuvėje ant išlydyto sviesto, kol abi riekelių pusės gražiai apskrus. Galiausiai, sluoksniuokite sumuštinį – ant apkeptų duonos riekelių tepkite riešutų sviestą ir per vidurį dėliokite karamelizuotus bananus. Galite papildomai apšlakstyti klevų sirupu. Abi riekeles šiek tiek suspauskite. Puoškite smulkintais riešutais ar mėgstamais džiovintais vaisiais. Patiekite aplieję medumi, plakta grietinėle ar mėgstama uogiene.

Duonos pudingas su riešutais

Reikės:

8-10 riekelių sviestinės šviesios duonos,

0,3 l mėgstamo pieno,

50-60 g sviesto ir dar trupučio skardos patepimui,

4 kiaušinių,

šlakelio vanilės esencijos,

100 g cukraus arba kito mėgstamo saldiklio,

2 a. š. cinamono,

šlakelio citrinos sulčių,

žiupsnelio druskos,

vienos didelės kriaušės,

vidutinio obuolio,

50 g karijų ar kitų mėgstamų riešutų,

50 g razinų (nebūtina),

medaus,

plaktos grietinėlės arba karamelės (nebūtina).

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Lengvai ištepkite sviestu 30 cm skersmens apvalų kepimo indą. Obuolį ir kriaušę supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite juos citrinos sultimis, 1 a. š. cinamono ir 20 g cukraus. Sudėkite duonos riekeles ratu, kartu su obuolio ir kriaušės skiltelėmis. Apšlakstykite jas lydytu sviestu. Atskirame inde išplakite kiaušinius, pieną, likusį cukrų ar kitą saldiklį, likusį cinamoną ir vanilę. Užpilkite plakinį ant duonos ir vaisių mišinio, palaikykite apie 10-15 minučių, kad skystis susigertų į duoną. Kepkite apie 25 minutes, kol paviršius lengvai paruduos. Tuomet ištraukite, pabarstykite riešutais, razinomis, ir dar kepkite apie 20 min. Patiekite su medumi, plakta grietinėle ar karameliniu sirupu.

Pikantiškas prancūziškas skrebutis su kumpiu ir sūriu

Reikės:

4 riekelių sviestinės šviesios duonos,

2 nedidelių kiaušinių,

80-100 ml pieno,

žiupsnelio druskos ir pipirų,

1 v. š. kreminio sūrio ar kitos užtepėlės,

50 g mėgstamo kumpio,

50 g čederio ar fermentinio sūrio,

žiupsnelio svogūnų laiškų,

gabalėlio sviesto ir šlakelio aliejaus kepimui,

kajeno paprikos (nebūtina).

Gaminimas. Negiliame inde išplakite kiaušinius, pieną, žiupsnelį druskos ir pipirų. Duonos riekeles per vidurį šiek tiek įspauskite, kad susidarytų duobutė įdarui. Sumaišykite kreminį sūrį arba užtepėlę, čederio ar fermentinį sūrį, kumpį ir svogūnų laiškus. Jeigu mėgstate aštriau, įberkite žiupsnelį kajeno paprikos. Tepkite šį mišinį ant įspaustos duonos riekelių vidinės pusės. Suspauskite. Kiekvieną sumuštinį pamerkite į kiaušinių ir pieno plakinį. Stenkitės, kad plakinys įsigertų į duonos riekelių išorę, tačiau nepatektų į sumuštinio vidų. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, įdėkite gabalėlį sviesto ir įpilkite šlakelį aliejaus. Kiekvieną įdarytą sumuštinį kepkite, kol apskrus, ir apverskite. Jeigu reikia – pridėkite papildomai sviesto. Sumuštinius patiekite karštus ir perpjautus įstrižai. Gardinkite mėgstamu padažu arba žalėsiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių