- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pomidoras yra viena populiariausių daržovių pasaulyje. Lietuvos gyventojai šias ryškiaspalves gėrybes taip pat labai mėgsta.
Vien per penkis šių metų mėnesius „Maximos“ klientai nupirko per 11 procentų daugiau pomidorų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Pomidorai naudojami salotoms, sriuboms, padažams, troškiniams, gėrimams ir garnyrui gaminti, tad ne veltui italai pomidorus pavadino „aukso obuoliais“.
Prekybos tinklo maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad patiekalus iš pomidorų galima pasigaminti lengvai ir greitai. Ekspertas siūlo tris vasariškus receptus, kurie primins apie virtuvės klasiką ir atgaivins.
Šalta pomidorų sriuba
Reikės:
1 kilogramo pomidorų,
2 litrų kefyro,
kelių šakelių krapų,
ryšulėlio svogūnų laiškų,
skiltelės česnako,
žiupsnelio druskos ir pipirų.
Gaminimas. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles, sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilkite kefyrą. Sudėkite susmulkintus svogūnų laiškus, krapus, prieskonius, įspauskite česnaką. Išmaišykite ir ragaukite.
Pomidorai su pelėsiniu sūriu
Reikės:
5 didelių pomidorų,
70-80 gramų pelėsinio sūrio,
3 šaukštų lydyto sviesto,
pusės stiklinės džiūvėsėlių,
šaukštelio džiovintų bazilikų,
šaukštelio cukraus,
žiupsnelio druskos ir pipirų.
Gaminimas. Pomidorus perpjaukite per pusę. Paruoškite prieskonius – sumaišykite baziliką, cukrų, druską ir pipirus. Prieskonių mišiniu pabarstykite pomidorus. Sumaišykite džiūvėsėlius su lydytu sviestu ir sutrupintu pelėsiniu sūriu, uždėkite masę ant pomidorų. Paruoštas pomidorų puseles sudėkite į kepimo skardą, uždenkite folija ir pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę. Kepkite 5 minutes. Šis užkandis skanus tiek šiltas, tiek šaltas.
Pomidorų ir mocarelos salotos
Reikės:
250 gramų pomidorų,
250 gramų mocarelos sūrio,
poros šaukštų alyvuogių aliejaus ir tiek pat balzaminio acto,
žiupsnelio druskos ir pipirų,
kelių šviežio baziliko lapelių,
šiek tiek kedrinių pinijų.
Gaminimas. Pomidorus ir mocarelos rutuliuką supjaustykite riekelėmis. Išdėliokite lėkštėje vieną ant kito, apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, užberkite druskos ir pipirų, baziliko lapelių ir kedrinių pinijų. A. Poleninas teigia, kad šio klasikinio patiekalo skonis gali akimirksniu nukelti į saulėtąją Kaprio salą Italijoje.
Mitybos specialistai pomidorus vertina dėl gausybės šiose daržovėse esančių naudingųjų medžiagų. Be to, šimte gramų pomidorų yra tik 18 kalorijų. Pomidoruose yra organizmui vertingos folio rūgšties, vitaminų B6, A, C, E, K, taip pat – mineralų ir elektrolitų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...