Quantcast

Lietuvių sukurtame padaže – viena rečiausių daržovių pasaulyje

  • Teksto dydis:

„Juoduoju auksu“ virtuvės šefų pramintas juodasis česnakas palengva skinasi kelią į lietuvių virtuves. 

Šalies restoranams vis aršiau besivaržant dėl geriausiojo vardo, virtuvės šefai neretai būna priversti sukti galvą, kuo nustebinti kokybiško maisto mylėtojus. Ir ne veltui – lietuviški restoranai jau skina laurus tarptautiniuose konkursuose, o liaupsės jų kūrybai – gula į tarptautinės žiniasklaidos puslapius.

„Juodasis česnakas be abejonės netruks tapti favoritu mūsų restorano meniu. Jo savybės – išskirtinės, padedančios atskleisti naujus skonius mėsos, žuvies bei kituose svečių jau pamėgtuose patiekaluose. Tai tikras unikumas, kuris dar tik žengia į šalies virtuves“, – sako restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis.

Arūnas Jonaitis. Asmeninio arch.nuotr.

Nuo virtuvės šefų neatsilieka ir gaminti namuose mėgstantys tautiečiai, diktuojantys naujas žaidimo taisykles maisto pagardų gamintojams Lietuvoje. Prieš daugiau nei 20 metų lietuviškų padažų ir pagardų gamintojas UAB „Daumantai LT“ pristatė pirmuosius produktus, netrukus užsitarnavusius mėgstamiausių titulą šalyje, tačiau besikeičiantys vartotojų poreikiai jau kelerius metus skatina gamintoją siekti naujų atradimų.

Bendrovės investicijos į gamybą, per pastarąjį dešimtmetį perkopusios 5 mln. eurų, yra tik viena dalis inovatyvios įmonės mąstysenos, tačiau technologinis pranašumas – dar ne viskas. Ne ką mažiau dėmesio įmonė skiria naujų receptūrų kūrimui, ingredientų paieškai, nuolatinėms kelionėms po pasaulines parodas. Derybų su prieskonių, žalumynų ir kitų padažų sudėtį turtinančių ingredientų tiekėjais, anot bendrovės atstovų, per mėnesį būna net iki penkiasdešimties.

„Skaičiuojame, kad paieškose užtrunkame ilgiau nei būname Lietuvoje“, – sako „Daumantų“ prekės ženklo plėtros vadovas Domas Grinkevičius.

Domas Grinkevičius. Asmeninio arch. nuotr.

Pasak jo, įmonė nuo pat veiklos pradžios rinkosi inovacijų bei bandymų kelią, o tai atsispindi ir gaminių kūrime. D. Grinkevičius pastebi, kad šimtai „Daumantų“ maisto technologų sukurtų receptūrų galėtų atsidurti knygose, tačiau vartotojams yra pristatoma tik tai, kas geriausia.

Anot prekės ženklo plėtros vadovo, idėja padažuose pradėti naudoti juodąjį česnaką gimė vedant derybas su tiekėjais užsienyje, diskutuojant apie rečiausią maistą, patiekalus bei daržoves.

„Apie juodąjį česnaką buvome girdėję, tačiau to, kad jis yra kone deficitinis ingredientas daugelyje šalių, nežinojome. Pavyzdžiui, Australijoje juodieji česnakai sudaro tik 0,02 proc. visos šių daržovių rinkos, kurios apimtys siekia net 13 000 tonų. Pažadintas smalsumas atvedė iki gamintojo Ispanijoje, su kuriuo neilgai trukus sutarėme bendradarbiauti“, – teigia D. Grinkevičius.

Retasis juodasis česnakas, „Daumantų“ atstovo teigimu, visa galva lenkia Lietuvoje įprastą baltąjį česnaką. Jis pasižymi švelniu, subtiliu skoniu, o fermentacijos proceso metu įgauna karamelizuotą, traškią plutelę. Daržovėje gausu ir sveikatai naudingų antioksidantų, padedančių išvengti tokių ligų kaip diabetas, Parkinsonas ar Alzhaimeris.

Būtent juoduoju česnaku gardintas barbekiu padažas „Black Garlic“ tapo tikra, praėjusių metų rudenį pristatytos naujosios „Daumantų“ WOW MAMA linijos, pažiba. D. Grinkevičiaus teigimu, padažo pardavimų bumo tikimąsi pavasarį, kai atšilęs oras kvies lietuvius kepti ant grilio.

„WOW MAMA barbekiu padažai yra tiesiogiai susiję su šiltuoju sezonu, tad šiuo metu jie paklausesni užsienyje, kur oro sąlygos leidžia leisti laiką lauke. Situacija iš esmės turėtų pasikeisti atėjus pavasariui, juk geresnio grilio sezono palydovo nei barbekiu padažas tiesiog nėra“, – tikina D. Grinkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių