- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pyragai neabejotinai yra vieni populiariausių gardumynų pasaulyje – ne veltui metų kalendoriuje jiems dedikuota atskira diena.
Lapkričio 6-ąją minima Pyragų diena yra puiki proga ne tik pasimėgauti šiais skanėstais, bet ir patiems namuose išmėginti savo konditerinius gebėjimus.
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad lietuviai iš tiesų mėgsta pasilepinti ne tik parduotuvėse pagaminta konditerija – vis dažniau pyragus ir kitus kepinius gamina namuose. Be to, tai darydami pirkėjai stengiasi rinktis ne tik įprastus kviečių ar rugių, bet ir kitų grūdų miltus.
„Pyragai ir kiti konditerijos gaminiai ant lietuvių stalo yra pakankamai dažnas svečias – ypač švenčių metu. Konditerijos gaminių populiarumas nemenksta, tačiau gyventojai jiems tampa išrankesni. Kai kurių mūsų parduotuvėse gaminamų konditerijos gaminių pardavimai šiemet sausio – spalio mėnesiais, lyginant su tuo pačių laikotarpiu pernai, gan ženkliai augo. Pavyzdžiui, plokštainio su vyšnių įdaru pardavimai augo dvigubai, griliažinio plokštainio 74 proc., o itališko tiramisu deserto – 52 proc.“, – sako V. Drulienė.
Jos teigimu, rinkdamiesi pyragus ir kitus desertus pirkėjai vis labiau domisi jų sudėtimi bei ingredientais, ieško naujovių.
Anot V. Drulienės eksperimentuodami virtuvėje patys lietuviai taip pat vis didesnį dėmesį skiria produktų maistinei vertei. Dėl to pastaraisiais metais į viršų šoktelėjo pilno grūdo, grikių, speltų, migdolų ir kitų mažiau įprastų miltų pardavimai.
„Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas sako, kad pilno grūdo miltuose yra išsaugoma gerokai daugiau maistingųjų medžiagų nei nuvalytų grūdų miltuose. Pavyzdžiui, pilno grūdo grikių miltai yra geras baltymų šaltinis. Juose taip pat daug aminorūgščių ir B grupės vitaminų, kurie stiprina kraujagysles. Pilno grūdo grikių miltuose nėra glitimo, jie pasižymi didele mineralų ir antioksidantų koncentracija. Šie miltai padeda reguliuoti cukraus kiekį organizme ir gerina širdies veiklą.
Tuo metu speltų – senovinės kviečių veislės – miltuose yra daug magnio, kalio, geležies, cinko, magnio ir B grupės vitaminų. Nors speltų miltai pasižymi netgi didesniu glitimo kiekiu nei įprasti miltai, tačiau dėl kitokios šių grūdų struktūros jis neturi alergizuojančio poveikio.
A. Polenino teigimu, visi šie miltai gali būti naudojami pyragų kepimui ir pateikia tokių gardėsių receptų pavyzdžių.
Pyragų dienos receptai su skirtingų rūšių miltais
Grikių miltų obuolių pyragas
Prireiks:
300 g pjaustytų obuolių ( 4-5 vidutiniai obuoliai)
3½ šaukštelių cinamono
250 g grikių miltų
1½ šaukštelio kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
6 šaukštų sviesto
1 puodelio paprasto graikiško jogurto
110 g medaus
½ šaukštelio skystos stevijos (arba ½ puodelio daugiau medaus)
2 kiaušinių
1 valgomojo šaukšto vanilės ekstrakto
2 šaukštų rudojo cukraus
Paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 175ºC. Apskritą formą išklokite pergamento popieriumi (arba riebalais). Į didelį dubenį sudėkite pjaustytus obuolius ir 2 šaukštelius cinamono. Kitame vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite grikių miltus, 1 šaukštelį cinamono, kepimo miltelius ir druską.
Atskirame dubenyje iki purios masės suplakite sviestą. Įpilkite jogurto ir plakite, kol gerai susimaišys. Įdėkite medaus, skystos stevijos, įmuškite kiaušinius ir įpilkite vanilės – maišykite viską iki vientisos masės. Po truputį suberkite miltų mišinį. Tuomet šią masę supilkite į dubenį su pjaustytais obuoliais.
Sumaišykite rudąjį cukrų ir ½ šaukštelio cinamono nedideliame dubenyje pyrago viršui papuošti.
Pilkite tešlą į paruoštą pyrago formą, išlyginkite mentele. Tolygiai pabarstykite cinamono cukraus mišinį ant viršaus. Kepkite 175ºC temperatūroje apie 1 valandą. Prieš išimdami leiskite atvėsti apie 10 minučių. Skanaus!
Morkų ir speltų miltų pyragas
Prireiks:
260 g speltų miltų
100 g rudojo cukraus
2 šaukštelių malto cinamono
½ šaukštelio malto imbiero
½ šaukštelio maltų pipirų
½ šaukštelio malto muskato riešuto
1 šaukštelio kepimo sodos
¼ šaukštelio druskos
300 g alyvuogių aliejaus
3 didelių kiaušinių
600 g smulkiai tarkuotos morkos
Kremui:
500 g rikotos sūrio
40 g paprasto graikiško jogurto
3 šaukštų klevų sirupo
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
Paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC. Riebalais padenkite pyrago kepimo formą. Dideliame dubenyje išmaišykite sausus ingredientus, išskyrus morkas. Atskirame mažame dubenyje lengvai išplakite aliejų ir kiaušinius. Skystą mišinį įpilkite į sausus ingredientus ir plakite, kol susimaišys. Suberkite tarkuotas morkas ir išmaišykite. Supilkite tešlą į paruoštą pyrago keptuvę.
Kepkite 35–45 minutes arba tol, kol į centrą įkištas dantų krapštukas ištraukus pasirodys švarus. Palikite pyragą 10 minučių atvėsti.
Nedideliame dubenyje išplakite kremui skirtus ingredientus, kol jie visiškai susimaišys. Gautu glaistu ištepkite atvėsusio pyrago viršų. Patiekite ir ragaukite!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
A. Širinskienė receptų neužsirašinėja: viską deda iš širdies ir iš akies7
Ruduo – derliaus nuėmimo metas. Nors jau prieš kurį laiką paliko valstiečių partiją, nuosavoje sodyboje gyvenanti Seimo narė Agnė Širinskienė turi daugybę valstietiškų darbų. ...
-
Cukinija – tobula daržovė: patarimai, kokiu kulinariniu amplua ją išmėginti (receptai)
Kilusi iš tolimosios Meksikos, cukinija netruko sužavėti europiečius ir jau daugelį metų puikiai dera Lietuvoje. Net ir neturintys daržo apdovanojami gausų cukinijų derlių išauginusių kaimynų, draugų, pažįstamų: gal paimtumėte ben...
-
Obuoliai naudingi sveikai mitybai
Visiems žinoma, kad obuolius valgyti naudinga. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikesnės mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir sustiprinti imunitetą....
-
Kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai
Įpratome uogas šaldyti, o agurkus raugti, tačiau, pasak gastronominio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, nemažą dalį senųjų maisto konservavimo technologijų išstūmė šaldytuvas ir šaldiklis. Praeities žmones neabe...
-
Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti2
Klaipėdoje gyvenantis Andrius Šimulynas – maisto tinklaraštininkas, stebinantis savo instagramo sekėjus originaliais filmukais apie maisto gaminimą. Tiesa, jis nėra nei profesionalus šefas, nei specialius mokslus krimtęs operato...
-
Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų3
Pietūs už 3 eurus visai šeimai – atrodo neįmanoma. Tačiau vilnietė Brigita įrodys, kad šiais laikais nėra nieko tokio, ko nepakeistų šiek tiek fantazijos ir keli puikūs patarimai, praneša LNK. ...
-
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas (receptai)1
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – ženklas, kad jau žengiame į rudenį. Lietuviai turi aiškius tiek obuolių, tiek kriaušių favoritus. Visgi skirtingos veislės gali apdovanoti skirtingais potyriais, tad kaip pasirinkti...
-
Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?2
Lapiniai kopūstai – viena maistingiausių kopūstų rūšių. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų A, C ir K, o kopūstuose esančios skaidulos padeda užtikrinti gerą virškinimo sistemos veiklą. Tai universali daržovė, paįvairina...
-
Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga5
Dažnai domimasi, kokie pomidorai vertingiausi: raudoni, oranžiniai, geltoni ar juodi? Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirting...
-
Žiemos atsargoms – raugintos daržovės (receptai)
Vis dar mėgaujamės šviežiomis sodo, daržo ir šiltnamio gėrybėmis, tačiau artėjant rudeniui skubame pasiruošti daržovių žiemai. Tam puikiai pasitarnauja rauginimas, kuris – ne tik paprastas, mitybos specialistų giriamas, b...