Quantcast

Laikas naujiems skoniams: patiekalai iš aštuonkojo – rimtas varžovas ir silkei

  • Teksto dydis:

Patiekalai iš aštuonkojo gali būti verti svarbiausios metų šventės. Egzotiškas jūrų gyventojas dabar dažniau negu anksčiau atsiduria ant lietuviško vaišių stalo, nes yra lengvai prieinamas – nuolat puikuojasi tarp kitų jūros gėrybių didžiosiose parduotuvėse. Parsinešus šviežią atšaldytą aštuonkojį namuose galima pasigaminti Viduržemio jūros pakrantės restorano vertą patiekalą, puikiai tinkantį net Kūčių vakarienei.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė mano, kad dėl karantino Kūčios daugelyje Lietuvos šeimų bus kitokios negu įprastai. Tačiau, jos nuomone, būtent dabar yra proga į šventinį stalą pažvelgti savaip, įnešti naujų spalvų ir skonio derinių. „Kasmet prieš šventes išplečiame maisto prekių asortimentą, kad klientai greta tradicinių patiekalų galėtų išbandyti ir naujų receptų. Todėl ruošiant šventinę vakarienę verta išlaisvinti savo išradingumą ir kūrybiškumą. Juk, pavyzdžiui, patiekalai iš aštuonkojo atitinka visas Kūčių valgiams taikomas taisykles, o gamyba nereikalauja išskirtinių įgūdžių“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Prekybos tinko „Maxima“ atstovai skaičiuoja, kad jūros gėrybių ir įvairių žuvies produktų paklausa gruodį išauga kone dvigubai lyginant su kitais metų mėnesiais.

B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad šventiniu laikotarpiu valgydami daugiau žuvies ir jūros gėrybių, žmonės gauna daug vertingų maistinių medžiagų: naudingųjų riebalų rūgščių, vitaminų, baltymų. O aštuonkojis itin pasižymi baltymų gausa. Suvalgius 100 gramų aštuonkojo, į organizmą patenka net 15 gramų baltymų, kurie yra ląstelių statybinė medžiaga, taip pat organizmui padeda kovoti su infekcijomis. Geležis, selenas, magnis, kalcis, kalis – širdies ir kraujagyslių sveikatai svarbūs elementai, kurių irgi gausu aštuonkojo patiekaluose.

„Maximos“ maisto ekspertė siūlo pabandyti patiekalų iš aštuonkojo pasigaminti namuose ir pateikia du nesudėtingus receptus.

Aštuonkojis su bulvėmis ir žolelių padažu

Reikės:

apie 1 kg aštuonkojo,

apie 700 g mažų bulvių arba raudonųjų bulvių,

4 česnako skiltelių,

saujelės pjaustytų petražolių,

vieno nedidelio pjaustyto svogūno,

6 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,

3 valgomųjų šaukštų ryžių acto,

2 arbatinių šaukštelių džiovinto raudonėlio,

2 arbatinių šaukštelių džiovinto baziliko,

1 arbatinio šaukštelio dižono garstyčių,

vienos citrinos sulčių.

Bulves gerai nuplaukite ir virkite su lupena apie 15 minučių, tuomet atvėsinkite ir supjaustykite maždaug 3 cm kubeliais. Pasiruoškite padažą – sumaišykite prieskonius, išskyrus šviežias petražoles, ryžių actą ir 3 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus. Aštuonkojį virkite apie 45 minutes, 10 minučių iki jo išvirimo, pakepinkite bulves ant 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, nuolat pamaišykite, suberkite susmulkintas česnakų skilteles ir kepinkite apie 30 sekundžių. Tuomet į keptuvę sudėkite išvirtą supjaustytą aštuonkojį ir apipilkite viską padažu, lengvai pamaišykite.

„Šį patiekalą geriausia valgyti karštą – patiekite vieną pirmųjų. Pamatysite – jo kaip mat neliks lėkštėse, nes tai – Viduržemio jūros virtuvės klasika, kurioje persipina žolelių aromatai, garstyčių aitrumas ir citrinos rūgštelė“, – dalijasi B. Baratinskaitė.

Troškintas, marinuotas ir keptas aštuonkojis

Išsirinkite vidutinio dydžio aštuonkojį.

Sultiniui reikės:

1 puodelio baltojo vyno (nealkoholinio),

2-3 puodelių vandens (kad apsemtų aštuonkojį),

3 lauro lapų,

3 česnakų,

1 arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos miltelių,

2 arbatinių šaukšteliai grūstų aitriosios paprikos miltelių,

1 arbatinio šaukštelio druskos,

1 arbatinio šaukštelio maltų pipirų.

Padažui reikės:

5 šaloto svogūnų,

pusės raudonojo svogūno,

1 aitriosios paprikos,

3 žaliųjų citrinų sulčių,

alyvuogių aliejaus,

šviežių petražolių.

Visus sultinio ingredientus sudėkite į puodą, įpilkite pakankamai vandens, kad būtų apsemtas aštuonkojis. Sultiniui užvirus, leiskite 10 minučių pavirti, tuomet 2-3 kartus įmerkite aštuonkojį į puodą po maždaug 10 sekundžių – nuo to gražiai susisuks čiuptuvai, tuomet palikite aštuonkojį virti puode, kad jis būtų visiškai apsemtas. Virkite apie 45-60 minučių, kol suminkštės, tačiau nepervirkite, nes aštuonkojis gali tapti tarsi guminis. Išimkite aštuonkojį iš puodo ir supjaustykite maždaug piršto dydžio gabaliukais. Inde sumaišykite ingredientus aštriam padažui ir juo apšlakstykite aštuonkojį. Uždenkite ir leiskite pasimarinuoti kelioms valandoms, o dar geriau – per naktį. Įkaitinkite grilį ar keptuvę ir pakepinkite aštuonkojo dalis po 5-10 minučių iš kiekvienos pusės. Serviruokite kartu su likusiu aštriu padažu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užkalnis

Užkalnis portretas
Vatnikų ir varguolių maistas. Aš valgau tik gerus hamburgerius su cola, visai kaip Kelifonja

Anonimas

Anonimas portretas
Skaniausias patiekalas is mafijos astunkojo .

Nu jo

Nu jo portretas
Geriau karves uodega issikepsiu nei ta slykstu sliuza valgysiu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių