Quantcast

Laikas konservuoti: agurkų skonį praturtins citrina, o vyšnios tiks ne tik uogienei

  • Teksto dydis:

Vaisių ir daržovių skonis vasarą – pats ryškiausias. Todėl tikri virtuvės meistrai žino, kaip išsaugoti geriausius gastronominius vasaros prisiminimus. Būtent vasarą parduodama daugiausia konservavimui ir marinavimui skirtų prekių – įvairių dydžių stiklainių ir dangtelių, džiovyklių, koštuvų ir kitų įrankių.

Įpusėjus vasarai prekyba konservavimo įrankiais ir stiklainiais įgyja didžiausią pagreitį, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. Jis teigia, kad šviežiomis uogomis, daržovėmis ir vaisiais besimėgaujantys pirkėjai ima aktyviai ruošti atsargas šaltajam metų laikotarpiui, išbando naujus džemų, uogienių, pagardų ir mišrainių receptus.

Šiemet klientai jau įsigijo apie 1200 vyšnių kauliukų išėmiklių, beveik 1600 plastikinių plautuvių-džiovyklių ir daugiau kaip milijoną užsukamų dangtelių. Įvairių stiklainių pardavimai šiemet siekė apie 110 tūkst. vienetų ir buvo 2 procentais didesni lyginant su pernai.

„Turint tinkamus įrankius ir indus – paprasta improvizuoti ir nustebinti namiškius bei svečius naujais skoniais. O gausus vaisių ir daržovių pasirinkimas atveria galimybes išbandyti daugybę receptų ir atrasti sau labiausiai tinkamą“, – teigia A. Poleninas ir priduria, kad vienus savarankiškai pagamintus, konservuotus produktus reikėtų suvartoti per mėnesį, kitus galima išlaikyti net metus ar ilgiau.

„Ir nors pas mus galima įsigyti visko – nuo jau paruoštų, marinuotų burokėlių ir raugintų agurkų iki spanguolių džemo, konservuotų kaparėlių, mangų ar imbierų čatnio, konservavimas ir marinavimas yra puiki galimybė eksperimentuoti ir leistis į savarankiškas „skonių keliones“, – pasakoja A. Poleninas.

Mėgstantiems išbandyti savo jėgas ir naujoves, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas siūlo tris skonių derinius, kurie bus gardūs tiek vos pagaminti, tiek išlaikyti ir ilgesnį laikotarpį.

Vyšnių pagardas mėsai ir sūriams

Reikės: 500 g vyšnių be kauliukų, 150 g cukraus, 5 valgomųjų šaukštų obuolių acto, 1 svogūno, pusės arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių, pusės arbatinio šaukštelio cinamono, žiupsnelio druskos ir pipirų, arbatinio šaukštelio garstyčių miltelių.

Shutterstock nuotr.

Paruošimas: į puodą suberkite vyšnias, cukrų ir susmulkintą svogūną. Leiskite įkaisti iki virimo ir pamaišykite. Tada ant nedidelės ugnies virkite 30–40 min. kol masė sutirštės. Į karštą masę įpilkite actą ir suberkite prieskonius – cinamoną, pipirus, druską, gvazdikėlius, taip pat garstyčias. Nuolat maišydami pakaitinkite dar kelias minutes ir išjunkite viryklę. Pagardą išpilstykite į švarius, orkaitėje iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais. Palikite atvėsti.

Pagamintą vyšnių pagardą geriausia laikyti šaldytuve arba vėsiame rūsyje. Jis tiks ir prie mėsos kepsnių, ir prie įvairių sūrių.

Agurkų ir citrinos derinys

Reikės: 2 kg šviežių trumpavaisių agurkų, 1 citrinos, 3 stiklinių vandens, 3–4 šaukštų druskos, stiklinės cukraus, 3 šaukštų 30 proc. acto, saujos krapų.

Shutterstock nuotr.

Paruošimas: Į verdantį vandenį sumeskite griežinėliais supjaustytą citriną, supilkite druską, cukrų ir maišykite kol ištirps. Tada įpilkite actą ir leiskite marinatui atvėsti. Nulupkite agurkus, supjaustykite ir apibarstykite susmulkintais krapais. Užpilkite atvėsusį marinatą ant agurkų ir maždaug parą palaikykite šaldytuve, o tada salotas sudėkite į švarius stiklainius ir užsukite. Paruoštas gėrybes laikykite šaltai – rūsyje arba šaldytuve.

Slyvos su šokoladu

Reikės: 1 kg supjaustytų slyvų be kauliukų, 500 g uogienei skirto cukraus, 160 g juodojo šokolado.

 

Shutterstock nuotr.

Paruošimas: Slyvas nuplaukite, supjaustykite ir išimkite kauliukus. Sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir suverskite į puodą. Pakaitinkite iki užvirs, o tada, lėtai maišant, supilkite cukrų. Pavirkite dar 15 minučių (jeigu naudojate ne uogienėms skirtą cukrų – virkite ilgiau, apie valandą, ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydami). Nugriebkite paviršiuje susidarančias putas. Kai virimo laikas baigsis, nuimkite puodą nuo viryklės ir sumeskite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą, išmaišykite, kad jis ištirptų. Palikite masę pusvalandžiui, kad pravėstų. Uogienę išpilstykite į šiltus ir švarius stiklainėlius, tada palikite, kad galutinai atvėstų ir sustingtų. Vėsioje vietoje ši uogienė gali išsilaikyti iki pat šv. Kalėdų ir tapti saldžiu vasaros prisiminimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    5
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių