Quantcast

Kalėdų stalas be streso: žymaus šefo patarimai

  • Teksto dydis:

Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau pradedame nerimauti: ką gaminti ir kaip viską suspėti.

Tačiau ar tikrai gražiausios metų šventės esmė yra maistas, dovanų gausa ir patirtas stresas? Pastarasis dažnai užgožia tikrąją Kalėdų prasmę – jaukų laiką su tais, kuriuos mylime. Kaip be streso paruošti šventinį stalą ir pajusti tikrąją Kalėdų dvasią, pataria iš Italijos kilęs žymus virtuvės šefas, kulinarinių laidų vedėjas Gian Luca Demarco.

Šefas pastebi, kad lietuviai, kaip ir jo tautiečiai, įprastai Kalėdų vaišėms gaminti skiria daug laiko ir net nesusimąsto, kad pasiruošti galima ir greičiau. 

„Man Kalėdos – tai šeimą vienijanti šventė. Kai visi šeimos nariai turi progą susiburti, kartu ruošti šventinius patiekalus, vėliau gražiai pasipuošti, sėsti prie bendro stalo ir viską ragauti, – pasakojo Gian Luca Demarco. – Tai nereiškia, kad Kalėdų stalas turi būti nukrautas daugybe maisto. Visuomet sakau, kad geriau kokybė, o ne kiekybė, todėl šventinėms vaišėms pakanka kelių nesudėtingai paruošiamų ir skanių patiekalų“.

Kelios šefo gudrybės

Norint, kad maistą gaminti netruktų ilgai, o artimieji būtų gardžiai pavalgę, G. L. Demarco sako, kad yra kelios paprastos gudrybės, tereikia  jomis naudotis. „Viskas prasideda nuo planavimo – skirkite laiko ir apgalvokite, kokius patiekalus norite ruošti. Iš anksto sudėliokite gaminimo grafiką ir eiliškumą, tai padės pagaminti greitai ir „neišeisite iš proto“ ruošdamiesi“, – šmaikštauja šefas, pridurdamas, kad nevalia persistengti ir su porcijų dydžiu. Jas rekomenduojama susiplanuoti taip, kad vėliau maisto nereiktų išmesti ar dalinti svečiams išsinešti – juk jie paprastai būna tokie sotūs, kad atsisako paimti.

„Pradėkite nuo užkandžių – jų pakanka dviejų, jei atrodo per mažai – galite gaminti ir tris, tačiau ne daugiau. Užkandžiai neturi būti sudėtingi ir labai įmantrūs. Jų nereikia gaminti tiek, kad jau vakarienės pradžioje jaustumėtės pavalgę. Užkandis skirtas ne pavalgyti, o ragauti, kai dar tik sėdame prie stalo, būname kartu, bendraujame ir laukiame pagrindinio patiekalo“, – pataria G. L. Demaco.

„Kita gudrybė norint sutaupyti laiko – pagrindinį patiekalą kepkite orkaitėje. Joje galėsite gaminti tiek žuvies, tiek mėsos patiekalus. Orkaitė dirbs už mus, o mes galėsime ruoštis toliau“, – „Maggi“ renginio svečiams pasakojo G. L. Demarco, kol pats orkaitėje gamino pagrindinį šventės patiekalą – anties krūtinėlę baltojo vyno ir ekologiško sultinio padaže. Šefo teigimu, orkaitė skubantiems padeda ir dėl to, kad joje gaminant namai būna švaresni – sutaupoma laiko tvarkantis, juk per Kalėdas švara yra būtina.

Pasak žinomo šefo, Kalėdų stalui taip pat puikiai tinka ir papildomo apdorojimo nereikalaujantys produktai: kumpeliai, sūriai ar alyvuogės. Šie produktai ne tik skanūs, bet ir puikiai puošia stalą. O tiems, kurie pietų stalo neįsivaizduoja be desertų, G. L. Demarco pataria jais pasirūpinti iš anksto arba paprasčiausiai nusipirkti. Šefo teigimu, Lietuvoje dirba geri konditeriai, galintys paruošti skanius ir kokybiškus desertus.

Kalėdų receptai – lengvi ir patikrinti 

Taigi, ruoškimės Kalėdoms be streso ir į vaišių ruošą žvelkime paprasčiau, bet vertinkime kokybę. G. L. Demarco siūlo išbandytus ir lengvai pagaminamus patiekalus, puikiai tinkančius Kalėdų stalui.

Anties krūtinėlė su karamelizuotais svogūnais

Ingredientai (4 porcijoms):

4 anties krūtinėlės,

stiklinė baltojo vyno,

8 mažų svogūnų (gali būti šalotinių tipo, tik būtinai balti),

3–4 šaukštai rudojo cukraus,

80 g sviesto,

druskos, rozmarino, šalavijo pagal skonį,

50 ml ekologiško žolelių sultinio.

Gaminimas. Gerai nuvalome anties krūtinėles. Sviestą ištirpiname gilioje keptuvėje, įmetame šalavijo ir rozmarino. Apkepame krūtinėles ant kaitrios ugnies – po 4 min. iš odos pusės ir 3 min. iš mėsos pusės. Kai kepiname iš odos pusės, išsiskyrusias anties sultis nuolat pilame ant krūtinėlės paviršiaus. Apskrudinus krūtinėles, pilame baltojo vyno ir leidžiame jam garuoti. Vynui išgaravus, dedame druską. Dedame krūtinėles į kepimo formą, užpilame susidariusį padažą ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 200°C. Kepame apie 10 min., kol vynas garuoja, ruošiame svogūnus: nulupame išorinį sluoksnį, truputį patrumpiname šakneles, o viršūnėlę paliekame nepaliestą. Keptuvėje ištirpiname sviesto, apkepame svogūną švelniai vartydami, kol įgauna aukso spalvą. Tuomet suberiame cukrų, įpilame ekologiško žolelių sultinį ir uždengę troškiname apie 18–20 min.

Užkandis su Parmos kumpiu ir avokadu

Ingredientai (12 užkandžių):

2 vnt. avokadų,

50 g avinžirnių miltų,

50 g kvietinių miltų,

¼ arbat. š. kepimo miltelių,

120 ml kambario temperatūros vandens,

druskos,

12 gabaliukų pjaustyto kumpio,

2 valg. š. apelsinų džemo,

Persilado prieskonių

Gaminimas. Miltus persijokite į dubenėlį, įberkite kepimo miltelius, druską, viską išmaišykite. Po truputį pilkite vandenį ir maišykite tešlą, kol neliks gumuliukų. Įkaitinkite keptuvę. Kepkite blynelius, vienai pusei apkepti reikia 2–3 minučių (kol švelniai paruduos). Avokadą perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką, nulupkite žievelę. Supjaustykite plonomis riekelėmis. Ant iškepto blynelio dėkite Parmos kumpį, avokadą ir apšlakstykite apelsinų džemu ir pabarstykite Persilado prieskoniais.

Silkė pagal Gian Luca Demarco

Ingredientai (6 porcijoms):

250 g silkės, 1vnt. mango,

1vnt. raudonojo svogūno,

rudojo cukraus,

balzaminio acto,

1 vnt. čiabatos,

500 g pomidoriukų su šakelėmis,

250 g lapinio kopūsto Kale,

250 g druskos ir pipirų

Gaminimas. Čiabatą supjaustyti, apibarstyti druska ir pipirais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir įdėti kepti į orkaitę apie  3–4 minutes (200° C). Karamelizuoti raudonuosius svogūnus su cukrumi ir balzaminiu actu. Supjaustytą Kale kopūstą pakepinti keptuvėje su balzaminiu actu. Karamelizuoti supjaustytus pomidoriukus. Smulkiai supjaustyti mangą ir silkę. Viską sudėti ant čiabatos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių