- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sodininkai ir daržininkai neabejodami pasakys, kad garšvos – baisiausios piktžolės. O jeigu dar kiaulpienės greta… Dilgėlės irgi dažniausiai būna tos blogiukės, bet tik lysvėse. Vis dėlto, jeigu tas siaubūnes parsineštume namo, jos gali tapti tikromis stalo karalienėmis.
Garšvos, kiaulpienės, dilgėlės Lietuvoje auga kone visur: pievose, sodų pakraščiuose, pamiškėse. Pavasarį jos kartina gyvenimą tiems, kurie puoselėja savo sodus ar užsiima daržininkyste, tačiau su šiomis piktžolėmis verta ir susidraugauti – jos gali apdovanoti vitaminais ir kitomis organizmui naudingomis medžiagomis.
Garšvos – vienos naudingiausių maistinių augalų, turinčių daug vitamino C, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio), eterinių aliejų. Taip pat turi reumatą, artritą gydančių, šlapimo pūslės, žarnyno sutrikimus šalinančių, šlapimą varančių bei kraujospūdį mažinančių savybių. Jauni garšvų lapeliai tinka žaliesiems kokteiliams plakti, dėti į salotas, žaliai sriubai.
Kiaulpienės dar vadinamos didžiosiomis organizmo valytojomis. Jų lapuose yra nemažai vitaminų A ir C, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, vitamino E, folio rūgšties, B grupės vitaminų, daug kalio, kalcio, fosforo. Pienių lapuose aptinkama ir retų mineralų – vario, molibdeno, svarbių organizmo medžiagų apykaitai. Kiaulpienių lapelių kartumas aktyvina skrandžio veiklą ir gerina virškinimą, medžiagų apykaitą, valo organizmą, ypač atgaivina kepenis ir kasą.
Jauni pavasariniai, malonaus aromato dilgėlių lapai labai tinka maistui. Mitybinė lapų kokybė prilygsta ankštiniams augalams. Dilgėlių lapeliai tinkami sriuboms virti, salotoms, taip pat žaliesiems kokteiliams. Šių augalų lapuose yra riebalų, baltymų, celiuliozės, skruzdžių acto, sviesto rūgščių, taip pat kalio, natrio, magnio, geležies, sieros, silicio, chloro, askorbino rūgšties, vitaminų B, K, karotino ir chlorofilo. Tad dilgėlių neišsigąskite – jos labai vertingos piktžolės.
Tiesa, nepamirškite, kad bet kokias žoleles maistui reikia rinkti kuo toliau nuo kelių, gatvių ar kitokių užterštų vietų.
Dilgėlių sriuba
Reikės:
1–2 bulvių,
1 morkos,
1 svogūno galvutės,
200 g šviežių dilgėlių lapelių,
pagal skonį rūkyto kumpio,
druskos,
maltų pipirų,
kelių laurų lapų,
šviežių krapų,
1 žalio kiaušinio,
mėgstamo sultinio,
vandens.
Gaminimas. Dilgėles užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite iki 5 min. Į verdantį vandenį sudėkite kubeliais supjaustytą rūkytą kumpį ir virkite. Vėliau sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, svogūną, ir sutarkuotą morką. Pagardinkite sultinio kubeliu arba iš anksto išvirtu sultiniu. Galiausiai sudėkite nuplikytus dilgėlių lapelius ir dar šiek tiek pavirkite. Atskirame inde išplakite žalią kiaušinį. Į plakinį maža srovele pilkite šiek tiek sriubos ir išmaišykite. Šią masę maišydami supilkite į sriubą. Paskaninkite druska, pipirais, laurų lapais ir šviežiais smulkintais krapais. Skanaus!
Kiaulpienių salotos
Vienai porcijai reikės:
150 g jaunų kiaulpienių lapų,
50 g svogūnų laiškų,
10 g šviežių krapų lapelių,
10 g šviežių petražolių lapelių,
5 g šalto spaudimo aliejaus,
5 g citrinų sulčių,
0,5 g druskos.
Gaminimas. Kiaulpienių lapelius 30 min. pamerkite į šaltą vandenį. Tada išgriebkite, nuvarvinkite ir supjaustykite. Petražolių lapelius ir svogūnų laiškus susmulkinkite ir sumaišykite su kiaulpienių lapais. Supilkite citrinų sultis, įberkite druskos, išmaišykite. Apšlakstykite aliejumi, užberkite smulkintų krapų.
Kokteilis su ridikėlių ir dilgėlių lapais
Reikės:
1 kriaušės,
1 saujos ridikėlių lapų,
dilgėlių lapelių,
stiklinės kefyro arba pasukų.
Gaminimas. Į trintuvę sudėkite visus ingredientus ir gerai sutrinkite. Supilkite į stiklinę ir – skanaus!
Draugystės kokteilis
Reikės:
1 banano,
1 obuolio,
saujos vynuogių,
saujos garšvų ir (arba) kiaulpienių lapelių.
Gaminimas. Į plakiklį sudėkite visus ingredientus ir gerai sutrinkite. Patartina pirmiausia sudėti žalėsius, o ant viršaus – uogas ir vaisius. Jeigu norite, kokteilį galima pagardinti medumi, mirkytomis datulėmis ar razinomis. Iš pradžių įpilkite nedaug vandens, kad plakiklis galėtų suplakti viską kuo smulkiau, o paskui pilkite vandens iki norimos konsistencijos. Supilkite į stiklinę ir skanaukite!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai5
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...
-
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas (trys receptai)
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reik...
-
Projektas „Tapk auGalingas“: veganiškas Bolonijos padažas1
Turbūt visi žinome apie daržovių naudą ir kaip svarbu jas įtraukti į mitybos racioną. Galbūt ryžtumėtės bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir išmėginti įvairius patiekalus iš auGalingų produktų – daržovių, kruopų ...