- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Blynai – vienas iš patiekalų, kuris daugumai asocijuojasi su vaikyste. Bulviniai, miltiniai, čirviniai, lietiniai... O kur dar įvairiausi pagardai lėkštėje, kurie, be abejonės, užglaisto visus galimus blynų netobulumus ir patiekalą kilsteli iki aukščiausios įvertinimo skalės!
Todėl sunkiai tikėtina, kad galėtume rasti jų visai nemėgstantį žmogų. Šįkart mūsų dėmesio centre – lietiniai blynai, kuriuos nėra taip paprasta iškepti kaip kad gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Dažniausi iššūkiai, su kuriais tenka susidurti kepant lietinius blynus, tai netolygus jų storis, „gumuliukai“ arba „lipimas“ prie keptuvės. Kaip to išvengti ir pagaminti tokius lietinius blynus, kad net išrankiausieji apsilaižytų pirštus? Pasiruoškite užrašinę ir rašymo priemonę. Jums prireiks: 2 kiaušinių, 2 valgomųjų šaukštų cukraus bei aliejaus, 4 valgomųjų šaukštų pieno, 200 gramų miltų, 400 mililitrų šalto vandens, šiek tiek druskos bei aliejaus sėkmingam kepimo procesui įgyvendinti.
Nuo ko pradėti? Visų pirma reikia sumaišyti kiaušinius, cukrų, aliejų ir pieną iki vientisos tešlos. Tešlą išmaišysite greičiau, jei į pagalbą pasitelksite plaktuvą (elektrinį plakiklį). Išmaišę šiuos produktus suberkite miltus. Tuomet tebemaišant tešlą po truputį reikia įmaišyti vandenį. Svarbu nesupilti vandens į tešlą iškart ir maišyti iki neliks „gumuliukų“. Nuo tešlos išmaišymo tiesiogiai priklauso ir tešlos kokybė bei kepimo sėkmė. Kai tešla išmaišyta, atrodytų, iki tobulumo, patartina apie pusę valandos palikti tešlą pastovėti. Praėjus bent 30 minučių blynų tešla jau paruošta kepti! Blynus kepkite ant įkaitinto aliejaus, nepamiršdami jų apversti. Pagal poreikį ir keptuvės dydį pasirinkite įrankį, kuriuo pilsite tešlą. Taip kaskart nereikės skaičiuoti pilamų keptuvėn šaukštų, o ir blynus suformuosite kiek greičiau.
Kokį įdarą rinktis? Be abejo, iš skaniausiųjų sąrašo sunku išbraukti lietinių blynų „klasiką“, t. y. lietinius blynus su bananų, varškės ar mėsos įdaru. Tačiau, jeigu norisi išbandyti naujų skonių, galima blynus įdaryti obuolių koše, įvairių uogų ir vaisių tyrėmis. Vaikų abejingais nepaliks „Nutella“ arba naminiu apelsinų džemu įdaryti blynai. Tuo tarpu esant poreikiui blynus galima įdaryti grybais, daržovėmis (pavyzdžiui, cukinija, baklažanu ar įvairiu daržovių mišiniu), taip pat ir sūriu (puikiai tinka mocarella, kepimui skirti sūriai ir kt.).
Jeigu esate, vis dėlto, labiau linkę pasilikti prie įprasto įdaro (bananai, varškė ar mėsa), taip pat galite patiekalo skoniui priduoti daugiau spalvų. Pavyzdžiui, blynus įdarytus bananais galite maišyti su cinamonu, šokoladu arba klevų sirupu. Taip pat bananinį įdarą galima paįvairinti maišant su kitais vaisiais ar uogomis. Jeigu labiausiai jus žavi lietiniai blynai su varške, išbandykite tokių įdaro derinių kaip varškė ir špinatai, varškė ir bananai, varškė ir aguonos, varškė ir lašiša. Net jeigu ir skamba netikėtai ir neįprastai, tačiau, galbūt, tai bus patiekalas, kuris nesunkiai užsitikrins vietą jūsų mėgstamiausiųjų sąraše? Galiausiai, jeigu dažniausiai valgote lietinius blynus su mėsa, išbandykite skirtingas mėsos ruošimo būdų variacijas. Galite gaminti meksikietišką aitrų įdarą su jautienos faršu, pupelėmis, pomidorais ir žalumynais. O galbūt rytus primenančią vištieną su kariu? Tereikia trupučio fantazijos ir noro eksperimentuoti.
Pagal aukščiau išvardintas idėjas nesunku pastebėti, kad lietiniai blynai gali būti naudojami tiek kaip užkandis, kaip pagrindinis patiekalas, o taip pat ir kaip desertas. Priklausomai nuo įdaro bei pateikimo lėkštėje tai taip pat gali būti ne tik kasdien džiuginantis maistas, tačiau ir įvairių švenčių proga pateikiamas patiekalas į svečius atvykusiems draugams bei artimiesiems.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)
Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetari&scaron...
-
Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai1
Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Grai...
-
Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis3
Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekal...
-
Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva1
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalina...
-
Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui1
Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros g...
-
Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą2
Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, ...
-
Kauniečiai G. Senulis ir A. Kazilionis siūlo vyriškos virtuvės patiekalus Velykoms (receptai)8
Du kauniečiai klasės draugai, dabar jau solidūs vyrai, Gintaras Senulis ir Artūras Kazilionis netikėtai susitiko įsigiję šalia sodybas Anykščių rajone. Draugystė atsinaujino, negana to, vyrai ėmė kartu gaminti ir net sukūrė vaizdo k...
-
Kaip virti kiaušinius – su muzika, garuose ar be lukšto?5
Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per šv. Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei i&scaro...
-
Velykų stalui – idėjos iš Italijos1
Jau visai čia pat – gražiausia pavasario šventė šv. Velykos. „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas šį kartą paruošė patiekalus, kurie yra labai populiarūs Italijoje. ...
-
Tarptautinė vaflių diena: trys receptų idėjos, kurios įkvėps naujus atradimus virtuvėje
Šiandien, kovo 25-ąją, minima Tarptautinė vaflių diena, kurios metu skirtingose pasaulio vietose gyvenantys žmonės yra raginami iš virtuvės spintelių išsitraukti savo keptuves. Šiam patiekalui ši diena paskirta ne vel...